Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, που υποστηρίζεται επίσης από το Κομμουνιστικό Κόμμα, δεσμεύεται ακόμη να ξαναγράψει το Σύνταγμα ώστε να τερματιστεί αυτό που αποκαλεί «προεδρική μοναρχία» – μια έκφραση που χρησιμοποιεί για να περιγράψει μια ριζσπαστικής τάξης αλλαγή που θα ενισχύει τις εξουσίες του κοινοβουλίου και τον έλεγχο των ψηφοφόρων σε έναν αρχηγό του κράτους που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή στη χώρα του περισσότερες εξουσίες απ’ ό,τι πρόεδροι σε άλλες δυτικές δημοκρατίες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Ακολουθούν οι κυριότερες εξαγγελίες του ενόψει των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 23 Απριλίου και στις 7 Μαΐου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Μελανσόν λέει πως θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 275 δισεκ. ευρώ σε μια περίοδο πέντε ετών, από τα μέσα του 2017 έως τα μέσα του 2022. Από αυτά, τα 102 δισεκ. θα κατευθυνθούν σε δημόσιες επενδύσεις, που θα χρηματοδοτηθούν με δανεισμό, και 173 θα δοθούν για αυξήσεις μισθών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με σκοπό να μειωθεί το ποσοστό ανεργίας στο 6% από 10% σήμερα.
– Από τα 102 δισεκ., τα 45 δισεκ. θα αφορούν κοινωνικά προγράμματα, από τα οποία 18 δισεκ. θα κατευθυνθούν σε οικοδόμηση κατοικιών. Άλλα 50 δισεκ. θα δαπανηθούν για περιβαλλοντικά προγράμματα, από τα οποία 25 δισεκ. για ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως η παραγωγή ενέργειας από τη θάλασσα και τον άνεμο. Τα υπόλοιπα επτά θα επενδυθούν στη δημόσια υπηρεσία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Από τα 173 δισεκ. , 22 δισεκ. θα κατευθυνθούν στον δημόσιο τομέα για αυξήσεις μισθών, 33 δισεκ. για την καταπολέμηση της φτώχειας, 32 δισεκ. στην κάλυψη του κόστους για τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη (από περίπου 65), 24 δισεκ. για την παιδεία και τον πολιτισμό, άλλα 17 εκατομμύρια για πολιτικές για τη νεολαία.
Το οικονομικό επιτελείο του Μελανσόν προβλέπει ότι το κράτος θα έχει επιπλέον έσοδα 180-190 δισεκ. ευρώ που θα προέλθουν από την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και του πληθωρισμού, την πτώση της ανεργίας, και φορολογικές αλλαγές που θα επιβαρύνουν τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των πιο πλούσιων.
Πέρα από τα αυξημένα κρατικά έσοδα που συνδέονται με προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 2% τον χρόνο το 2108 και στο εξής, καθώς και με τη μείωση της ανεργίας, ο Μελανσόν λέει ότι θα αυξήσει τη δύναμη πυρός του κράτους καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή, καταργώντας δαπανηρές εκπτώσεις φόρου των επιχειρήσεων και μεταρρυθμίζοντας τη φορολογία του εισοδήματος και της περιουσίας με σκοπό οι πλουσιότεροι να πληρώσουν περισσότερα.
Προτείνει τη μετάβαση από ένα φορολογικό σύστημα πέντε κλιμακίων σε ένα πιο προοδευτικό σύστημα 14 κλιμακίων, με τα εισοδήματα πάνω από 400.000 ευρώ τον χρόνο να φορολογούνται κατά ποσοστό 90%. Αυτό μαζί με υψηλότερους φόρους για τις αγοραπωλησίες ακινήτων και υψηλότερο φόρο πωλήσεων σε πολυτελή αγαθά προβλέπεται να αποφέρει 31,5 δισεκ. ευρώ τον χρόνο.
Άλλα 38 δισεκ. ευρώ τον χρόνο θα προέλθουν από την κατάργηση πολλών απαλλαγών από τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος και άλλα 30 δισεκατομμύρια από την καταστολή της φοροδιαφυγής.
Άλλα 21 δισεκ. δολάρια θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση των εκπτώσεων φόρου που εισήγαγε ο νυν πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με την ελπίδα ότι οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα προσελάμβαναν περισσότερους υπαλλήλους.
Οι φόροι στις μικρές και στις μεσαίες επιχειρήσεις θα μειωθούν και ο μέσος φόρος εταιρικών κερδών θα μειωθεί στο 25% από 33%.
– Αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
– Βέτο σε διεθνείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.
– Τέλος στην ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ανάληψη ελέγχου από την Τράπεζα της Γαλλίας.
– Υποτίμηση του ευρώ στην ισοτιμία στην οποία ξεκίνησε έναντι του αμερικανικού δολαρίου – περίπου 1 ευρώ προς 1,17 δολάρια.
– Αγνόηση του «συμφώνου σταθερότητας» της ευρωζώνης για το έλλειμμα και τον έλεγχο του χρέους.
– Επαναδιαπραγμάτευση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απαλλαγή από πολιτικές λιτότητας και άλλες πολιτικές laissez-faire, όπως και κανόνων που επιτρέπουν σε επιχειρήσεις, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα, να προσλαμβάνουν προσωπικό με όρους εργασίας που ισχύουν σε άλλες χώρες της ΕΕ που είναι δυσμενέστεροι από εκείνους που ισχύουν στη Γαλλία.
– Μη ικανοποίηση των αιτημάτων κατά την επαναδιαπραγμάτευση θα οδηγούσε σε ένα “Σχέδιο Β'” όπου η αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ετίθετο σε δημοψήφισμα.
– Κλείσιμο του παλιού πυρηνικού σταθμού Φεσενχάιμ και εγκατάλειψη των μεγάλων πυρηνικών σχεδίων περιλαμβανομένης της σχεδιαζόμενης από την ενεργειακή εταιρία EDF κατασκευής του βρετανικού εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας Hinkley Point C.
– Επένδυση για παραγωγή ενέργειας από υπεράκτια αιολική ενέργεια καθώς και σε άλλες εναλλακτικές στην πυρηνική και παραγόμενη από άνθρακα ενέργεια.
Οργάνωση της μετάβασης σε μια οικονομία βασισμένη στην τοπική παραγωγή και στη μηδενική κατανάλωση άνθρακα.
– Ο Μελανσόν προβλέπει τη δημιουργία 3,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας ως αποτέλεσμα ισχυρών δημόσιων επενδύσεων σε προγράμματα για το περιβάλλον και για την ενίσχυση δημοσίων υπηρεσιών, περιλαμβανομένης της πρόσληψης 60.000 εκπαιδευτικών από το κράτος καθώς και αυξήσεων του αριθμού των αστυνομικών.
– Αυστηρή εφαρμογή της εβδομάδας εργασίας 35 ωρών, κάτι που σημαίνει πως κάθε επιπλέον ώρα θα αμείβεται 25-50% πάνω από το καθιερωμένο ωρομίσθιο.
– Αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού κατά 16% στα 1.326 ευρώ καθαρά τον μήνα για 35ωρο την εβδομάδα.
– Αύξηση κατά 6% των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων.
– Έναρξη εργασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να περιοριστούν οι εξουσίες του προέδρου, ο οποίος θα μπορεί να αποπέμπεται με λαϊκή ψήφο, μείωση της ηλικίας ψήφου στα 16 από τα 18 έτη, κατάργηση της Γερουσίας, της άνω βουλής του κοινοβουλίου, και απαγόρευση ταυτόχρονης κατοχής πολλών αιρετών αξιωμάτων.
– Θα γίνει υποχρεωτική η έγκριση με δημοψήφισμα οποιασδήποτε αλλαγής ευρωπαϊκής συνθήκης.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters