Παρασκευή, 5 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Για υψηλό ευρωπαϊκό πόστο ακούγεται η Ντόρα Μπακογιάννη!

Για υψηλό ευρωπαϊκό πόστο ακούγεται η Ντόρα Μπακογιάννη!

Mε τίτλο «Κούρσα διορισμών: τα διακυβεύματα του επόμενου ευρωπαϊκού δείπνου» και με υπότιτλο «Οι 28 θα συναντηθούν στις 17 Ιουλίου για να καταλήξουν στους διαδόχους του Ρομπάι και της Αστον» δημοσιεύεται άρθρο στο  Europolitics όπου επισημαίνεται ότι στόχος του Προέδρου της ΕΕ είναι οι επιλογές των προσώπων να γίνουν αυτή τη φορά με ομοφωνία. Και μέσα στο άρθρο ακούγεται και το όνομα μιας ελληνίδας πολιτικού, της Ντόρας Μπακογιάννη.

Για τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχουν ακουστεί κυρίως τα ονόματα της Δανής πρωθυπουργού και του Ολλανδού πρωθυπουργού (ο τελευταίος το διέψευσε). Τα άλλα πρόσωπα που έχουν συζητηθεί είναι ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Κένι και ο πρώην Φινλανδός Πρωθυπουργός Κατάινεν. Πρόσφατα, η Ιταλία έθεσε στο τραπέζι το όνομα της Ιταλίδας υπουργού Εξωτερικών για τη θέση της Άστον.

Για τη θέση αυτή όμως, σημειώνει το Europolitics, το προφίλ της Ελληνίδας πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη φαίνεται να ενδιαφέρει τον Ρομπάι. Στο στάδιο αυτό, γίνονται επίσης αναφορές και στη Βουλγάρα Επίτροπο Γκεοργκίεβα.

«Κύριος στόχος αυτής της συνάντησης είναι η επίτευξη συναίνεσης» αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ υπογραμμίζεται ότι ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι έχει λιγότερες από τρεις εβδομάδες στη διάθεσή του για να «μαζέψει τα κομμάτια» και να «επανατοποθετήσει τη Βρετανία στο παιχνίδι».

Παράλληλα αναφέρεται πως αν και το Λονδίνο φέρει τεράστια ευθύνη —την οποία έχει πλήρως αναλάβει— για τη χαμένη «εκστρατεία δυσφήμησης» ενάντια στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επιδιώξει να αποφευχθεί μια νέα σύγκρουση στο δείπνο της 17ης Ιουλίου.

Στο δείπνο θα συζητηθεί το θέμα του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (για ανανεώσιμη διετή θητεία) και ο/η αντικαταστάτης της Ύπατης Αρμοστού της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (για πενταετή θητεία). Για τον ορισμό της δεύτερης θέσης, απαιτείται η συμφωνία του Προέδρου της Επιτροπής.

Σύμφωνα με το Europolitics, η εύρεση των κατάλληλων προσώπων αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, δεδομένης της κρίσης και του αποτελέσματος της ευρωπαϊκής ψήφου η οποία «ξαναμοίρασε την τράπουλα». Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη σπαζοκεφαλιά, αφού θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των μικρών και των μεγάλων χωρών, της αριστεράς και της δεξιάς, των χωρών του Βορρά και του Νότου, των παλαιών και των νέων κρατών μελών καθώς και ο «άγραφος κανόνας» περί ισότιμης εκπροσώπησης των φύλων.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι σαφής: οι δυο θέσεις απαιτούν ειδική πλειοψηφία. Ωστόσο ο Ρομπάι ευελπιστεί να υπάρξει ομοφωνία, όπως είχε συμβεί και με τη δική του περίπτωση το 2009. Συζητείται δηλαδή, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να «προσφερθεί στο πιάτο» στη Βρετανία ένα «εικονικό» δικαίωμα άσκησης βέτο.

Το άλλο θέμα που θα «βαρύνει» στη ζυγαριά θα είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα η κάλυψη των «βοηθητικών» θέσεων όπως η Προεδρία του Eurogroup, τα σημαντικά χαρτοφυλάκια της Επιτροπής, η γενική γραμματεία της Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο δρόμος προς το 1 δισ. – Τα έξι προαπαιτούμενα και το Eurogroup

Ποιος είναι ο Ντέκλαν Κοστέλο, αντικαταστάτης του Κλάους Μαζούχ στην τρόικα

ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: Βάλατε παραπάνω μπλε στον εκλογικό χάρτη!

Ε. Βενιζέλος: Βαθιά προσβλητική για μένα η συζήτηση περί ηγεσίας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε