Κυριακή, 17 Νοε.
15oC Αθήνα

Γιατί ο νεος Βασιλιάς της Ολλανδίας έχει το παρατσούκλι “Πιλς”

Γιατί ο νεος Βασιλιάς της Ολλανδίας έχει το παρατσούκλι “Πιλς”

Ο Γουλιέλμος-Αλεξάνδρος, ο οποίος έγινε σήμερα σε ηλικία 46 ετών βασιλιάς της Ολλανδίας μετά την παραίτηση της μητέρας του Βεατρίκης, είχε δώσει στα νιάτα του την εικόνα ενός γλεντζέ ο οποίος δεν διέθετε τις ιδιότητες που χρειάζεται κανείς για να καταλάβει το βασιλικό αξίωμα, όμως σταδιακά κέρδισε την αποδοχή.

Η χώρα είχε υποδεχθεί με αισθήματα ευφορίας τη γέννηση, στις 27 Απριλίου 1967, του Γουλιέλμου-Αλέξανδρου Κλαύδιου Γεωργίου Φερδινάνδου, πρίγκιπα της Οράγγης. Για πρώτη φορά από το 1890, έπειτα από μια αντιβασίλισσα και τρεις βασίλισσες, ένας άνδρας καλούνταν να ανέβει στο θρόνο.

Παντρεύτηκε το 2002 την Μάξιμα Σορεγκιέτα από την Αργεντινή και απέκτησαν τρία παιδιά: την πριγκίπισσα διάδοχο Καταρίνα-Αμαλία, 9 ετών, την Αλέξια, 7 ετών, και την Αριάν, 6 ετών. Ο πατέρας της Μάξιμα, ο οποίος είχε διατελέσει υφυπουργός κατά τη δικτατορία στην Αργεντινή, δεν είχε πάρει την άδεια να παραστεί στο γάμο της κόρης του και δεν ήταν παρών στην ενθρόνιση του Γουλιέλμου-Αλέξανδρου.

Μεγαλύτερος από τρία αδέλφια, ο Γουλιέλμος-Αλέξανδρος έδειξε από την πιο νεαρή ηλικία ένα δύσκολο χαρακτήρα. Δυσφορώντας για το γεγονός ότι βρισκόταν μονίμως κάτω από τους προβολείς της δημοσιότητας, θα πετάξει χιονόμπαλες στους δημοσιογράφους κατά τις διακοπές του στην Αυστρία και μετά, σε ηλικία 11 ετών, θα καλέσει τους ολλανδούς δημοσιογράφους “να αδειάσουν τη γωνιά” στο τέλος μιας φωτογράφησης.

Στην ίδια ηλικία, ο ίδιος και οι αδελφοί του διασκεδάζουν πετώντας με λαστιχάκια μικρά μπαλάκια από αλουμινόχαρτο σε μια επίσημη παρέλαση με την ευκαιρία της Γιορτής της Βασίλισσας, η οποία αποτελεί εθνική γιορτή.

Περνάει στη συνέχεια μια δύσκολη εφηβεία και οι γονείς του, η βασίλισσα Βεατρίκη και ο πρίγκιπας Κλάους, τον στέλνουν να τελειώσει τις δευτεροβάθμιες σπουδές του σε ένα ιδιωτικό σχολείο στην Ουαλία. Αποκτά τότε την εικόνα ενός γλεντζέ, ο οποίος αστειεύεται λέγοντας ότι θα άφηνε ευχαρίστως το θρόνο στον αδελφό του.

Ο Γουλιέλμος-Αλέξανδρος θα επονομαστεί μάλιστα “Πρίγκιπας Πιλς”, από τα λίτρα της μπύρας που κατέβαζε σε φοιτητικές βραδιές στη διάρκεια των σπουδών του στην Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Λάιντεν (δυτική Ολλανδία), τις οποίες άρχισε το 1987, μετά τη στρατιωτική θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό Ρούουντ Λούμπερς, η βασιλική οικογένεια αμφέβαλλε τότε για το κατά πόσο ο Γουλιέλμος-Αλέξανδρος θα ήταν ικανός να ανέβει στο θρόνο.

Όμως οι Ολλανδοί δείχνουν να εμπιστεύονται τον νέο μονάρχη τους: σε μια δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα από τη δημόσια τηλεόραση, 69% των Ολλανδών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στον Γουλιέλμο-Αλέξανδρο, σημειώνοντας αύξηση κατά 10% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Για το 48% των ερωτηθέντων, τα αισθήματα έναντι του Γουλιέλμου-Αλέξανδρου έγιναν πιο θετικά μετά την τηλεοπτική συνέντευξή του με την Μάξιμα, η οποία μεταδόθηκε δύο εβδομάδες πριν από την ενθρόνιση.

Έχοντας πάρει το πτυχίο του, το 1993, ο πρίγκιπας αρχίζει να ετοιμάζεται για τα βασιλικά καθήκοντα υπηρετώντας σε διάφορα σώματα στρατού —θα γίνει πιλότος καταδιωκτικού— και ταξιδεύοντας στη χώρα του.

Η αλλαγή επιτελείται σταδιακά. Στα βήματα του πατέρα του, αρχίζει να ενδιαφέρεται για τη διαχείριση των υδάτων, προσπάθεια που θα στεφθεί το 2006 με το διορισμό του ως προέδρου του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για τα Ύδατα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Το 1998, παίρνει την παίρνει την έγκριση του κοινοβουλίου για να γίνει μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Η υποψηφιότητά του είχε διαιρέσει την πολιτική τάξη, η οποία δεν είχε ενθουσιαστεί βλέποντας το μελλοντικό αρχηγό του κράτους να συμμετέχει σ’ αυτό το θεσμό που συγκλονίζεται από τα σκάνδαλα.

Ο πρίγκιπας είχε ανέκαθεν πάθος για τα σπορ: παίζει τένις, γκολφ, κάνει ιστιοπλοΐα και, όπως σχεδόν όλοι οι Ολλανδοί, πατινάζ επί πάγου. Το 1986 ολοκλήρωσε μια θρυλική κούρσα πατινάζ 200 χιλιομέτρων στη βόρεια Ολλανδία.

Η συνάντησή τους με την Μάξιμα, το 1999, και ο γάμος τους από έρωτα, ο οποίος παραλίγο να ματαιωθεί εξαιτίας της απαγόρευσης που επιβλήθηκε στη συμμετοχή του πατέρα της, καταλήγουν να τον καταστήσουν δημοφιλή. Σύμφωνα με τη σύζυγό του, είναι “ευφυής, τρυφερός, δυνατός, έχει τα πόδια του στη γη”.

Πιστεύεται πως βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και πως είναι πιο προοδευτικός από τη μητέρα του. Ο Γουλιέλμος-Αλέξανδρος διαβεβαίωσε εξάλλου σε συνέντευξη, η οποία μεταδόθηκε πριν από την ενθρόνισή του, ότι θέλει να είναι ένας “βασιλιάς του 21ου αιώνα” και όχι ένας “φετιχιστής του πρωτοκόλλου”.

Ενόψει της ενθρόνισής του και για να αφιερωθεί πλήρως στο βασιλικό λειτούργημα, εγκατέλειψε τις θέσεις που κατείχε, ιδιαίτερα αυτές στη ΔΟΕ και στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο Υδάτων.

Ωστόσο ο τρόπος ζωής του ζεύγους επικρίθηκε μερικές φορές έντονα: το 2009, πούλησε μια πολυτελή κατοικία διακοπών υπό κατασκευή σε παραλία της Μοζαμβίκης υπό την πίεση μιας εχθρικής κοινής γνώμης εξαιτίας της ακραίας φτώχειας που επικρατεί στη χώρα αυτή.

Αφού προκάλεσε πολεμική συμμετέχοντας σε ένα παραδοσιακό διαγωνισμό ρίψης πορτοκαλί λεκανών τουαλέτας στη διάρκεια της Γιορτής της Βασίλισσας, ο πρίγκιπας είχε διαβεβαιώσει πως ένιωσε “ντροπή σκεπτόμενος τα 2,6 δισεκατομμύρια ανθρώπων που δεν διαθέτουν βασικές υποδομές για να εκτελούν με αξιοπρέπεια τις καθημερινές ανάγκες τους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτός είναι ο νεος Βασιλιάς της Ολλανδίας

Εγκαταλείπει το θρόνο η βασίλισσα Βεατρίκη

Δίνει το θρόνο της στον γιο της η Βεατρίκη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε