Το Brexit εξακολουθεί να προκαλεί “σεισμό” και όλοι πλέον αναζητούν τους υπεύθυνους που έφεραν το αποτέλεσμα σοκ στο βρετανικό δημοψήφισμα. Οι Βρετανοί ψήφισαν Brexit και πολλοί είναι εκείνοι που ψάχνουν τον υπαίτιο του διαζυγίου ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Λούμπομιρ Ζάοραλεκ φαίνεται πως τον βρήκε στο πρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και τον κατηγόρησε πως είναι το “αρνητικό σύμβολο” του συστήματος που απέρριψαν οι Βρετανοί ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης (23.06.2016).
Και όχι μόνο κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως με την πολιτική του εκείνος οδήγησε τους Βρετανούς στην απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ζήτησε και την παραίτησή του. «Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση. Πρέπει να διερωτηθούμε ποιος είναι υπεύθυνος για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος» είπε ο Ζάοραλεκ μιλώντας στην τσέχικη τηλεόραση.
Ο Γιούνκερ, όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ήταν από τους πρώτους που κράτησαν σκληρή (έως εκδικητική) στάση έναντι των Βρετανών και ιδίως του απερχόμενου πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ζήτησαν να καταθέσει μέχρι στην Τρίτη (28.06.2106) αίτημα για ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης Λισσαβώνας (για την αποχώρηση κράτους μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση) ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις του διαζυγίου.
Το ίδιο μήκος κυμάνθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών που ίδρυσαν την ΕΟΚ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) που συναντήθηκαν στο Βερολίνο το Σάββατο και το… γαϊτανάκι των δηλώσεων συνεχίζεται. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει ν’ αρχίσει τη διαδικασία αποχώρησής της από την ΕΕ, το συντομότερο δυνατό.
Το ίδιο ζήτησε και ο Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία Γκίντερ Έτινγκερ. Τόνισε πως η Βρετανία πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να τεθεί σε εφαρμογή η αποχώρησή της από την ΕΕ ώστε να περιοριστεί η αβεβαιότητα που θορυβεί τους επενδυτές. “Το επόμενο βήμα πρέπει να έρθει από το Λονδίνο”, δήλωσε ο Έτινγκερ στον γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.
Ο Έτινγκερ σημείωσε ότι κάθε μέρα αβεβαιότητας που περνάει εμποδίζει τους επενδυτές από την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Πηγή: Daily Mail, ΑΠΕ – ΜΠΕ