Σάββατο, 16 Νοε.
14oC Αθήνα

Global Combat Air Programme: Βρετανία, Ιαπωνία και Ιταλία θα κατασκευάσουν το μαχητικό επόμενης γενιάς

Global Combat Air Programme: Βρετανία, Ιαπωνία και Ιταλία θα κατασκευάσουν το μαχητικό επόμενης γενιάς
Reuters

 «Έπεσαν οι υπογραφές» για το μαχητικό επόμενης γενιάς από Βρετανία, Ιαπωνία και Ιταλία. Ο κωδικός του αμυντικού προγράμματος των τριών χωρών είναι «Global Combat Air Programme».

Στο «Global Combat Air Programme» για την κατασκευή του μαχητικού επόμενης γενιάς, συμφώνησαν την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου οι υπουργοί Άμυνας της Ιαπωνίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας. 

Η πολυαναμενόμενη τριμερής διακρατική συμφωνία προβλέπει τη σύσταση κοινοπραξίας, που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς υπό το πρόγραμμα ανάπτυξης «Global Combat Air Programme».

Οι τρεις χώρες επιθυμούν να ενισχύσουν την συνεργασία τους στον τομέα αυτό, για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες απειλές από την Κίνα, την Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα.

Γι’ αυτό τον λόγο αποφάσισαν να προχωρήσουν το πρόγραμμα ανάπτυξης Global Combat Air Programme που συγχωνεύει το σχέδιο για το ιαπωνικό μαχητικό τύπου F-X που θα αντικαθιστούσε τα μαχητικά τύπου F-2 της ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας και το βρετανικό μαχητικό τύπου Tempest για την παραγωγή ενός νέου αεροσκάφους που θα υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο να πετάξει το 2035.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η κοινοπραξία με την επωνυμία Global Combat Air Programme θα περιλαμβάνει την ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries, τη βρετανική BAE Systems PLC και την ιταλική Leonardo και θα επιβλέπει την πρόοδο των εργασιών για την ανάπτυξη του αεροσκάφους, ενώ ακόμα θα στελεχώνεται από εκατοντάδες εργαζόμενους και από τις τρεις χώρες, έχοντας την ευθύνη για τον επιμερισμό των αρμοδιοτήτων.

Η κοινοπραξία θα έχει την έδρα της στη Βρετανία, ενώ αξιωματούχοι από τις τρεις χώρες θα αναλαμβάνουν τις θέσεις ευθύνης εκ περιτροπής. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάπτυξης είναι το πρώτο στην ιστορία της Ιαπωνίας, στο οποίο η ίδια συμμετέχει για την ανάπτυξη και την εξαγωγή οπλικών συστημάτων από κοινού με άλλες χώρες, καθώς το μεταπολεμικό της Σύνταγμα επιβάλλει περιορισμούς για τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί επί του παρόντος το Τόκιο, αφού η κυβέρνηση προσπαθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα να ξεπεράσει το εμπόδιο αυτό, υποστηρίζοντας ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες και η πρόοδος στην αμυντική τεχνολογία, ειδικά των αεροπορικών δυνάμεων, όπως η Ρωσία και η Κίνα, επιβάλλουν στην Ιαπωνία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα από κοινού με χώρες – εταίρους για την αντιμετώπισή τους.

πηγή: OnAlert.gr

φωτογραφίες: Reuters

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις