Κόσμος

Γνωστός σκηνοθέτης έγινε αδαμαντοπαραγωγός

Ο γνωστός Ρώσος σκηνοθέτης Νικίτα Μιχάλκοφ έγινε πλέον συνιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής διαμαντιών UralDiamond, που συγκαταλέγεται στις δέκα μεγαλύτερες του τομέα στη χώρα, μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο Ιντερφαξ.

Ο Μιχάλκοφ, πιστός υποστηρικτής του Κρεμλίνου και αμφιλεγόμενος πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Κινηματογραφιστών, εξαγόρασε το 10% των μετοχών της εταιρείας, ενώ ο γαμβρός του, ο βιομήχανος Άλμπερτ Μπακόφ, ελέγχει ένα άλλο 20% μαζύ με τον συνεταιρό του, τονίζει το πρακτορείο, δίχως να προσθέτει άλλες λεπτομέρειες για την συναλλαγή.

Το γραφείο του Μιχάλκοφ δεν ήταν σήμερα διαθέσιμο για να σχολιάσει τηνείδηση.

Η UralDiamond, που έχει τη βάση της το Τσελιάμπινσκ, στα Ουράλια, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των δέκα πρώτων αδαμαντοπαραγωγών στη Ρωσία. Τα κέρδη της το 2010 ανέρχονταν στα 2, 452 εκατ. ρούβλια (62,5 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον ο Μιχάλκοφ κατέχει το 60% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας παραγωγής ταινιών Trite και το 7,5% της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Bradbury Lab.

Βραβευμένος με Όσκαρ Καλλίτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και με Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες για τη μεγαλειώδη ταινία του «Ψεύτης Ήλιος» το 1987, που όσο καμμία άλλη αφηγείτο κατάλληλα την εσωτερική σήψη του σταλινισμού, και την επίσης αριστουργηματική ταινία «Ούργκα» το 1991 (βραβείο σε Βενετία και Κάννες, προτάθηκε για Όσκαρ), ο Μιχάλκοφ δεν έχει κρύψει τη φιλία του με τον ισχυρό άνδρα της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι τελευταίες του ταινίες όμως, που αποτελούν συνέχειες της πλοκής του «Ψεύτη Ήλιου», καταβαραθρώθηκαν από τους Ρώσους κριτικούς και δεν απέσπασαν καμμία διεθνή διάκριση. Σημειωτέον ότι ο σκηνοθέτης στην πατρίδα του δεν χαίρει και μεγάλης εκτίμησης.

Μάλιστα, ένα οικοδομικό πρόγραμμα, στο οποίο επίσης συμμετέχει, για την κατασκευή ενός μεγάλου ξενοδοχείου στο ιστορικό κέντρο της Μόσχας είχε ξεσηκώσει το 2010 τους υποστηρικτές για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο 66χρονος Νικίτα Μιχάλκοφ είναι γιός του σημαντικού Ρώσου ποιητή Σεργκέι Μιχάλκοφ, ο οποίος συνέθεσε στην εποχή του Στάλιν τους στίχους για τον εθνικό ύμνο της ΕΣΣΔ, ενώ στις αρχές του 2000 έγραψε και μία νέα εκδοχή του ύμνου με την προτροπή του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα