Την εκτίμηση προχωρά η Greenpeace ότι η τηλεργασία μειώνει σημαντικά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με την Greenpeace εάν το 40% των εργαζομένων δούλευε από το σπίτι (σ.σ. τηλεργασία) μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα, θα εκλύονταν 5,4 εκατομμύρια τόνοι CO2 λιγότεροι ετησίως μόνο λόγω της μείωσης της κυκλοφορίας των τροχοφόρων.
Η τηλεργασία θα ανακούφιζε τις πόλεις, θα εκπέμπονταν λιγότερα καυσαέρια, θα υπήρχε λιγότερος θόρυβος και περισσότερος χώρος για τους πολίτες, σύμφωνα με μελέτη.
Στο απόγειο της κρίσης του κορονοϊού – όταν οι δρόμοι ήταν σημαντικά άδειοι λόγω του lockdown – πολλοί είχαν την αίσθηση ότι ο αέρας ήταν καλύτερος. Πράγματι, σύμφωνα με σχετική μελέτη, η τηλεργασία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις ποσότητες των αερίων του θερμοκηπίου, δήλωσε ο Μπένγιαμιν Στέφαν, εμπειρογνώμονας μεταφορών της Greenpeace στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk /Dlf).
Από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με πριν εργάζονται από το σπίτι και δεν χρειάζεται να μετακινούνται στη δουλειά. Αυτό προφανώς βοηθά στη σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 και αυτό ακριβώς προκύπτει από μια μελέτη του Ινστιτούτου Μελετών για το Μέλλον και Αξιολόγησης Τεχνολογίας, την οποία διεξήγαγε για λογαριασμό του η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.
Η μελέτη επισημαίνει ότι αν το 40% των εργαζομένων δούλευε από το σπίτι μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα, θα εκλύονταν 5,4 εκατομμύρια τόνοι CO2 λιγότεροι ετησίως μόνο λόγω της μείωσης της κυκλοφορίας των τροχοφόρων. «Και αυτό θα ήταν μόνο ένα μικρό αλλά σημαντικό στοιχείο για τη μείωση των εκπομπών», τόνισε ο Μπένγιαμιν Στέφαν στο Dlf.
Αυτό θα ανακούφιζε επίσης τις πόλεις, θα υπήρχαν λιγότερα καυσαέρια, λιγότερος θόρυβος και περισσότερος χώρος για τους πολίτες στις πόλεις. «Και αν οι πολίτες μπορούν να το κάνουν και εθελοντικά, εάν μπορούν να το ενσωματώσουν στην καθημερινή τους ζωή και στη δουλειά τους, τότε αυτό είναι επίσης μια ελάφρυνση, διότι θα τους χαρίζει ελεύθερο χρόνο και ευελιξία».
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Deutschlandfunk / Dlf