Τον πολυτελή τρόπο μεταφοράς με ιδιωτικά τζετ από ολλανδικά αεροδρόμια καταγγέλλει σήμερα (20.10.2022) η Greenpeace, εξαιτίας του μεγάλου αντίκτυπου που έχουν στην κλιματική αλλαγή.
Ο αντίκτυπος που έχει η χρήση τους την κλιματική αλλαγή είναι μεγάλος ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πως κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2022, έγιναν 16.147 πτήσεις ιδιωτικών τζετ από και προς το αεροδρόμια Schiphol και από και προς αυτό του Ρότερνταμ, με άλλα λόγια περισσότερες από ολόκληρο το 2019, προτού εκδηλωθεί η πανδημία του κορονοϊού, υπογράμμισε η Γκρίνπις επικαλούμενη μελέτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ολοένα πιο συχνή χρήση αυτού του πολυτελούς τρόπου μεταφοράς ευθύνεται για εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ίσες με εκείνες σχεδόν 40.000 οχημάτων τον χρόνο.
«Έχουμε σοκαριστεί διότι σε περίοδο κλιματικής κρίσης, μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων άρχισε να πετάει όχι λιγότερο, αλλά περισσότερο με ιδιωτικά τζετ, που μολύνουν περισσότερο», σχολίασε η Ντέβι Ζλοχ, ειδική για το κλίμα και την ενέργεια στην ολλανδική Γκρίνπις.
«Πρέπει να σταματήσει αυτό, απευθύνουμε έκκληση να απαγορευθούν οι πτήσεις ιδιωτικών αεροσκαφών», πρόσθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της ΜΚΟ .
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η μελέτη διενεργήθηκε από το κέντρο περιβαλλοντικών μελετών CE Delft έδειξε επίσης ότι η μια ιδιωτική πτήση στις τρεις που αναχωρεί από το Σίπολ ή το αεροδρόμιο Χάγης – Ρότερνταμ έχει προορισμό που απέχει λιγότερα από 500 χιλιόμετρα.
«Οι δημοφιλείς προορισμοί συμπεριλαμβάνουν το Παρίσι και ακόμη και την Αμβέρσα, πόλεις στις οποίες πολύ εύκολα μπορεί να πάει κανείς με τρένο», επισημαίνει η Γκρίνπις στην ανακοίνωσή της.
Τι πάει λάθος με την αεροναυτική βιομηχανία;
Η Γκρίνπις τονίζει ότι οι ιδιωτικές πτήσεις δεν έχουν συμπεριληφθεί στους στόχους για το κλίμα που έχει ορίσει η ολλανδική κυβέρνηση και δεν συμπεριλαμβάνονται στο όριο των 440.000 πτήσεων που καθιέρωσε το αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ.
«Αυτή η εξαίρεση για τα ιδιωτικά αεροσκάφη δείχνει ακριβώς τι πάει λάθος με την αεροναυτική βιομηχανία», πρόσθεσε η κυρία Ζλοχ. «Θέλουμε η αεροναυτική βιομηχανία να σταματήσει να μολύνει και να θέσει κλιματικούς στόχους επιτέλους».
«Το πρώτο βήμα είναι να σταματήσουν οι σύντομες πτήσεις και τα ιδιωτικά πολυτελή τζετ για τους πλούσιους», σύμφωνα με την κυρία Ζλοχ.
Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στην business class καταλαμβάνουν πολύ χώρο στα αεροσκάφη, επισήμανε η ίδια, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από κανονικές θέσεις ώστε να χωρούν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι στα αεροσκάφη.