Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Guardian: Η έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς υποχρεώνει τη Ρωσία να απαντήσει

Guardian: Η έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς υποχρεώνει τη Ρωσία να απαντήσει
Φωτογραφία Reuters

Η έκρηξη στη γέφυρα στο στενό του Κερτς που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία κλόνισε τη Ρωσία καθώς είχε συμβολικό χαρακτήρα η κατασκευή της, με τον Guardian να αναλύει τα επακόλουθα του ουκρανικού χτυπήματος, που «υποχρεώνει τους Ρώσους να απαντήσουν».

«Δώδεκα μίλια μακρύτερη και ψηλότερη από το Άγαλμα της Ελευθερίας, η γέφυρα του Κερτς στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας ήταν το στολίδι στην κορωνίδα των έργων υποδομής του Βλαντίμιρ Πούτιν – που στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης περιγράφεται ως “η κατασκευή του αιώνα”», αναφέρει η ανάλυση του Guardian.

Υπενθυμίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε κάνει τα εγκαίνια της γέφυρας στις 15 Μαΐου 2018, οδηγώντας ένα πορτοκαλί φορτηγό Kamaz και στις δηλώσεις του είχε καυχηθεί για τη σημασία της.

«Σε διαφορετικές ιστορικές εποχές, ακόμη και επί τσάρων, οι άνθρωποι έκαναν όνειρα να χτίσουν αυτή τη γέφυρα. Επέστρεψαν στην ιδέα τη δεκαετία του 1930, τη δεκαετία του 1940, του 1950. Και τέλος, χάρη στη δουλειά και το ταλέντο σας, το θαύμα έγινε» είχε πει πριν 4 χρόνια στους εργάτες.

Υποχρεωμένη να αντεπιτεθεί η Ρωσία

Η Ρωσία είχε εξ αρχής στα σενάριά της το ενδεχόμενο να στοχοποιήσουν τη γέφυρα του Κερτς οι Ουκρανοί και είχαν ήδη προειδοποιήσει για αντίποινα από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Για αυτό και, σύμφωνα με τον Guardian, η θα νιώσει υποχρεωμένη να αντεπιτεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες.

«Αμέσως μετά (την έκρηξη) πολλοί αναλυτές έσπευσαν να σημειώσουν το χρονοδιάγραμμα, καθώς συνέβη μία ημέρα αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν γιόρτασε τα 70ά του γενέθλια εν μέσω μιας σειράς από πρόσφατες ταπεινωτικές ήττες στο ανατολικό και νότιο μέτωπο του επιθετικού του πολέμου κατά της Ουκρανίας», σημειώνει το βρετανικό μέσο.

Άλλωστε, είχαν προηγηθεί οι πρόσφατες πυρηνικές απειλές του Πούτιν και η πανηγυρική υπογραφή των διαταγμάτων επικύρωσης της παράνομης προσάρτησης τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Πώς θα απαντήσει η Ρωσία

Η έκρηξη οδήγησε στην κατάρρευση μέρους του δρόμου και προκάλεσε φωτιά σε βαγόνια καυσίμων ενός τρένου που διέσχιζε το τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής της γέφυρας. 

Η συγκεκριμένη γέφυρα δεν είναι απλώς συμβολική αλλά και σημαντική καθώς αποτελεί τη βασική γραμμή εφοδιασμού για όλες τις περιοχές της νότιας Ουκρανίας, όχι μόνο για τον ρωσικό στρατό. Για αυτό και ήδη οι κάτοικοι της Κριμαίας έτρεξαν στα βενζινάδικα για να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ.

Ο ρωσικός στρατός βρίσκεται στην κατεχόμενη Κριμαία και σε άλλες περιοχές της νότιας Ουκρανίας, που όμως εκεί υποχωρεί τις τελευταίες ημέρες. Και τώρα, διακόπηκε και η βασική γραμμή εφοδιασμού τους. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τρόποι εφοδιασμού της Κριμαίας, ειδικά μέσω των λιμανιών της.

Αλλά η σημερινή έκρηξη έγινε σε ένα μέρος που η Ρωσία θεωρούσε ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση. Όλα αυτά, όμως, έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες με την ουκρανική αντεπίθεση.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Ουκρανία είχε επιτεθεί στη ναυτική αεροπορική βάση στο Σάκι, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι τουρίστες να εγκαταλείπουν μαζικά τις παραλίες της Κριμαίας μέσω αυτής της γέφυρας. Παράλληλα, οι ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν κάνει μια διακριτική αναδιάταξη, αφού ο πόλεμος πλησιάζει.

«Το πώς απαντά η Μόσχα είναι το μεγάλο ερώτημα. Όμως ήταν ερώτημα που φαινόταν όλο και πιο δυναμικά, καθώς η Ουκρανία είχε ασκήσει πίεση με την επιτυχή αντεπίθεση τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των ρωσικών ελίτ και σχολιαστών για τη διεξαγωγή του πολέμου του Πούτιν», γράφει ο Guardian.

Στην ανάλυση υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τον περασμένο Απρίλιο, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε απειλήσει τους Ουκρανούς για την Κριμαία.

«Ένας από τους Ουκρανούς στρατηγούς μίλησε για την ανάγκη να χτυπηθεί η γέφυρα της Κριμαίας. Ελπίζω να καταλαβαίνει ποιος θα είναι ο στόχος αντιποίνων», είχε πει ο Μεντβέντεφ.

«Τουλάχιστον», καταλήγει η ανάλυση, «αποτελεί μια τεράστια προπαγανδιστική νίκη για το Κίεβο που θα θεωρηθεί ένδειξη ότι όχι μόνο δεν φοβάται τις πυρηνικές απειλές του Πούτιν, αλλά και ότι πιστεύει ότι κερδίζει τον πόλεμο».

Με πληροφορίες από Guardian / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις