Σε ένα περιστατικό που… μόνο ο ίδιος γνωρίζει αναφέρεται ο δημοσιογράφος της “Hurriyet”, Fatih Çekirge, στο άρθρο του με τίτλο “Παρενόχληση με πυρά από την ελληνική ακτοφυλακή σε ερασιτέχνη ναυτικό”, την ώρα που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ξανά στο “κόκκινο”, μετά τις εκατοντάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
Όπως υποστηρίζει, το περιστατικό έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στο στενό της Μυκάλης. Και περιγράφει: “Η απόσταση μεταξύ της Σάμου και του ακρωτηρίου Ντιντίμ είναι σχεδόν 1 μίλι. Μισό μίλι από τη νησίδα Παναγία. Είναι λοιπόν ένα στενό πέρασμα. Δηλαδή αν φτερνιστείτε, ακούγεται εκεί. Και κάθε άνοιξη εκατοντάδες σκάφη πηγαίνουν νότια χρησιμοποιώντας αυτό το πέρασμα. Αν το λέω σωστά, είναι ένα στενό «χωρίς σύνορα» για τους ναυτικούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάθαμε ότι ένα ιστιοφόρο 32 ποδιών ενός ερασιτέχνη ναυτικού, περνώντας από το στενό της Μυκάλης, δέχτηκε πυρά παρενόχλησης από το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής.
Τι συνέβη: Ο ερασιτέχνης καπετάνιος μας, ο οποίος είναι καρδιολόγος, και η σύζυγός του, ενώ περνούσαν από το στενό της Μυκάλης, δέχτηκαν πυρά από σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής. Ο καπετάνιος, ο οποίος δέχτηκε σε κοντινή απόσταση τα πυρά, ενημερώνει την Τ/Ακτοφυλακή και στη συνέχεια την ελληνική ακτοφυλακή. Το αποτέλεσμα: Πανικός, φόβος και θυμός”.
Ο αρθρογράφος συνεχίζει καταγγέλλοντας την ελληνική πλευρά λόγω των εντατικών ελέγχων για πρόσφυγες/μετανάστες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Φανταστείτε ότι έχετε προγραμματίσει διακοπές. Θα πάτε στη θάλασσα με δικό σας σκάφος ή με σκάφος που έχετε νοικιάσει. Δούλευες όλο το χρόνο. Θα ανακουφίζατε την κούραση των μηνών με τον αέρα και τη θάλασσα. Το όνειρό σας ήταν να ανοίξετε πανιά στο Αιγαίο. Και καθώς νομίζεις ότι πλέεις στις δικές σου παραλίες, ξαφνικά ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής ανοίγει πυρ εναντίον σου.
Τι είναι αυτό τώρα; Έχουμε ξαναδεί παρόμοιες παρενοχλήσεις. Μια συνεχής ένταση. Έρχεται και πάλι το καλοκαίρι. Θα πλεύσουν εκατοντάδες και χιλιάδες βάρκες στη θάλασσα.
Κάποιοι θα έρθουν εδώ από την Ελλάδα. Κάποιοι θα πάνε στα νησιά του Αιγαίου από εδώ. Πώς να ζεις λοιπόν σε μια τέτοια ένταση;”, αναρωτιέται ο αρθρογράφος, ο οποίος καταλήγει ότι ενώ οι μαγαζάτορες στα (ελληνικά) νησιά ανυπομονούν για την άφιξη των Τούρκων για να κερδίσουν χρήματα, θα έπρεπε να συναντηθούν οι υπουργοί Άμυνας για να διευθετήσουν το θέμα.