Κόσμος

“Η Ελλάδα θα είχε λιγότερα προβλήματα, αν…” – Τι είπε ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας για τη χώρα μας

Την πιθανότητα, τα προβλήματα στην Ελλάδα να ήταν λιγότερα, εάν είχαν υπάρξει ταχύτερες ενέργειες από την πλευρά των εταίρων, αποδέχεται ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή οικονομική εφημερίδα «Βίρτσαφτσμπλατ».

Συγχρόνως, προσθέτει πως είναι δύσκολο να μπορέσει κάποιος να οδηγήσει στο σωστό δρόμο εκείνον που του δίνει παραποιημένα στοιχεία, όμως με το δημοσιονομικό σύμφωνο που έχει συναφθεί, ο καθένας θα πρέπει, πλέον, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
 
Αντιδρώντας στην κριτική, ότι δεν επιδείχθηκε έγκαιρα αλληλεγγύη και υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις από τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος υπεραμύνεται των ομοϊδεατών του, Άνγκελας Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί, σημειώνοντας πως δεν επιθυμεί να ασκήσει κριτική σε κανένα, καθώς, όπως λέει, το 2008 κανείς δεν γνώριζε και δεν μπορούσε να προβλέψει τις διαστάσεις της κρίσης.
 
Κατά την άποψή του, το ευρώ είναι ένα σχετικά νέο νόμισμα και θα πρέπει να εξαχθούν διδάγματα από την εμπειρία, όμως όταν η κατάσταση έγινε σοβαρή, θεσπίστηκε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο μηχανισμός διάσωσης και όλα αυτά που ακολούθησαν, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, είναι σημαντικά εργαλεία.
 
Όπως παρατηρεί ο κ. Σπίντελεγκερ, το ευρώ δεν κατρακύλησε στα χρηματιστήρια, αλλά συνεχίζει να έχει μία πολύ σεβαστή αντιστοιχία απέναντι στο δολάριο και το ίδιο δεν απειλείται, όμως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα χρέη των χωρών που υπήρξαν η αιτία της αδυναμίας, και τώρα με τα μέτρα εξυγίανσης που έχουν αποφασιστεί υπάρχει μία καλή ευκαιρία να ξεπεραστεί πραγματικά η κρίση μέσα σε μερικά χρόνια.
 
Αναφερόμενος στην κατάσταση που θα βρίσκεται η Ευρώπη σε τρία χρόνια, σημειώνει ότι θα υπάρχει το αποτέλεσμα μιας ευρωπαϊκής Συντακτικής Συνέλευσης, καθώς θεωρεί αναγκαία μια ανανέωση κάθε 10 χρόνια. Θωρεί πως μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας θα πρέπει να ακολουθήσει μια ανανέωση στην Ευρώπη και μια εντονότερη παρουσία της ως δύναμης της αγοράς στην παγκόσμια οικονομία.
 
Συμπληρώνει, δε, ότι προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχουν ενδιαφέροντα σχέδια, όπως ζώνες ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τις χώρες της περιφέρειας (για παράδειγμα στο νότιο Καύκασο και τη Λευκορωσία που αποτελούν αγορές του μέλλοντος) οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εφόσον υπάρχει μια ισχυρή επιρροή προς τα έξω, ώστε σε μερικά χρόνια όχι μόνο να έχουν εξαχθεί διδάγματα από την κρίση αλλά η Ευρώπη να βρίσκεται και πάλι στην κορυφή.
 
Σε σχέση με τη συζήτηση για το ισχύον τραπεζικό απόρρητο στην Αυστρία, ο αντικαγκελάριος επισημαίνει ότι η χώρα δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο, ότι το τραπεζικό απόρρητο θα διατηρηθεί για τους ημεδαπούς και ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να καταπολεμήσει μαζί με άλλους τη φορολογική απάτη. Αναφορικά με τη διατήρηση του τραπεχικού απορρήτου για τους ημεδαπούς, τονίζει πως θα πρέπει κάποιος αισθάνεται εμπιστοσύνη ότι ο τραπεζικός του λογαριασμός αφορά μόνο τον ίδιο και την τράπεζά του, και πως αυτό δεν θα αναιρεθεί με μια αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων.
 
Ο κ. Σπίντελεγκερ χαιρετίζει το γεγονός ότι η αυστριακή οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλες, ωστόσο, όπως σημειώνει, ένας ρυθμός ανάπτυξης που δεν ξεπερνά το 1% δεν μπορεί να ικανοποιεί. Ως εκ τούτου η οικονομία θα πρέπει να απελευθερωθεί, να απαλλαγεί από εμπόδια, να προσανατολιστεί σε περισσότερες επενδύσεις και σε ίδρυση επιχειρήσεων, με τη λήψη μιας σειράς μέτρων που θα διαπραγματευτεί ο ίδιος μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να εφαρμοστούν αμέσως μετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θυμίζουν δεκαετία του ’50 τα ποσοστά μετανάστευσης των Ελλήνων στην Γερμανία

Βέστερβελε: Η ΕΕ χρειάζεται καλύτερα νομικά μέσα για να καταπολεμήσει τον ρατσισμό

Το εγκώμιο της Μέρκελ έπλεξε ο Ολάντ

Οι πέντε χώρες που κινδυνεύουν από τον Αύγουστο του 2013 να καταρρεύσουν οικονομικά

 

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα