Το πράσινο φως για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας την Άγκυρα να τηρήσει τις εναπομείνασες δεσμεύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Έτσι, γίνεται το χατήρι στην Τουρκία, που απειλούσε – αν δεν έπαιρνε ό,τι ήθελε στο θέμα της βίζας- να ακυρώσει τη συμφωνία του Μαρτίου για το μεταναστευτικό.
Ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Άγκυρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους από τον Ιούνιο, αντί για τον Οκτώβριο που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός.
.@EU_Commission on #Turkey progress #visaLiberalisation, proposes visa-free travel & strengthening suspension clause https://t.co/yMHJ9HIsvv
— Mina Andreeva (@Mina_Andreeva) May 4, 2016
#Turkey #VisaLiberalisation: impressive progress on 72 benchmarks – an overview: https://t.co/qKT1xYpBq6 pic.twitter.com/JsVXDD2FHR
— Mina Andreeva (@Mina_Andreeva) May 4, 2016
Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στην εκπλήρωση των σχετικών κριτηρίων, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα έχει εκπληρώσει μία σημαντική προϋπόθεση για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, που είναι η κατάργηση της βίζας για τους Ελληνοκύπριους πολίτες που ταξιδεύουν στην Τουρκία. Ωστόσο, η Άγκυρα καλείται να εκπληρώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως η έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία, η προστασία προσωπικών δεδομένων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, κ.ά.
#Turkey visa liberalisation: fulfilment&implementation of benchmarks will bring closer our legal&political systems. https://t.co/tidRTbCaGN
— DimitrisAvramopoulos (@Avramopoulos) May 4, 2016
Για να τεθεί σε ισχύ το καθεστώς ελεύθερης διακίνησης των Τούρκων πολιτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάργηση της βίζας δηλαδή, απαιτείται να υιοθετηθεί η πρόταση της Κομισιόν από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά αυτό μάλλον θεωρείται τυπική διαδικάσια.
“Θέλω να είμαι σαφής: κανένας Τούρκος πολίτης δεν θα μπορεί να ενταχθεί στο καθεστώς ελεύθερης διακίνησης χωρίς βιομετρικό διαβατήριο” είπε ο Φρανς Τίμερμανς αντιπρόδρος της Κομισιόν.
Let me be very clear: no Turkish citizen will enter the EU visa-free without a biometric passport.
— Frans Timmermans (@TimmermansEU) May 4, 2016
“Turkey has made impressive progress but there is still work to be done” – @TimmermansEU https://t.co/N2hIMzEMOQ https://t.co/NBBi7A4ubw
— European Commission (@EU_Commission) May 4, 2016
Εφόσον η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκριθεί και από τα εθνικά κοινοβούλια και την Ευρωβουλή, οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν σε 26 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στη Ζώνη Σένγκεν, εκτός από τη Βρετανία και την Ιρλανδία, οι οποίες έχουν δικό τους καθεστώς βίζας.
Με βάση το καθεστώς ελεύθερης διακίνησης, οι Τούρκοι θα μπορούν να ταξιδεύουν σε κράτη μέλη της Σένγκεν για 90 μέρες για τουρισμό και για 180 αν το ταξίδι τους αφορά σε επιχειρηματικούς λόγους. Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για δουλειά στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να απαιτείται βίζα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Russia Today