Οι μαχητές του ΙΚ, οι οποίοι έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις του βόρειου Ιράκ από τον περασμένο μήνα, εξώθησαν εκατοντάδες οικογένειες χριστιανών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Μοσούλη, μια πόλη όπου ζούσαν χριστιανοί από τα πρώτα χρόνια της.
«Προσφέρουμε βοήθεια στους εκτοπισμένους ανθρώπους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τις απειλές του Ισλαμικού Κράτους και έχουν ζητήσει καταφύγιο στο Κουρδιστάν. Είμαστε έτοιμοι, εάν το επιθυμούν, να διευκολύνουμε τη χορήγηση ασύλου σε αυτούς στο έδαφος της χώρας μας», σημείωσαν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.
«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις τοπικές και τις εθνικές (ιρακινές) αρχές για να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατευθούν», επισήμαναν οι δύο υπουργοί, οι οποίοι έκαναν λόγο περί ενός «διωγμού» των ιρακινών χριστιανών από τους τζιχαντιστές του ΙΚ.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι καταδίκασε τη μεταχείριση των χριστιανών από τους τζιχαντιστές κι έδωσε εντολή σε μια κυβερνητική επιτροπή να βοηθήσει όσους έχουν μείνει άστεγοι. Πάντως δεν έκανε καμιά εκτίμηση για το πότε αναμένει οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο της Μοσούλης.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει εξάλλου προειδοποιήσει όλες τις γυναίκες στη Μοσούλη να φορούν καλύμματα που να κρύβουν όλο το πρόσωπό τους και ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα αντιμετωπίσουν αυστηρή τιμωρία.
Οι σουνίτες αντάρτες, οι οποίοι έχουν ανακοινώσει πως εγκαθίδρυσαν «χαλιφάτο» στις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας τις οποίες ελέγχουν, θεωρούν την πλειονότητα των σιιτών απίστους που αξίζουν να πεθάνουν.
Πολλές φωνές έχουν υψωθεί το τελευταίο διάστημα στη Γαλλία, από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες και υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να καλέσουν της αρχές της χώρας να αναλάβουν δράση για να βοηθήσουν τους χριστιανούς στη Μέση Ανατολή. Στο Παρίσι και στη Λιόν, στην ανατολική Γαλλία, έγιναν διαδηλώσεις το σαββατοκύριακο εναντίον των απειλών σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών σε αυτή την περιοχή του κόσμου.
Η Γαλλία, η οποία έχει «εκταμιεύσει ειδική ανθρωπιστική βοήθεια» για να «προσφέρει βοήθεια» στους πληθυσμούς αυτούς, «θα συνεχίσει να κινητοποιεί τις επόμενες ημέρες τη διεθνή κοινότητα για να εξασφαλιστεί η προστασία» των μειονοτήτων αυτών, πρόσθεσαν οι υπουργοί κρίνοντας πως αυτή «είναι μια προϋπόθεση για τη σταθερότητα» της Μέσης Ανατολής.
Στο μεταξύ στο ίδιο το Ιράκ, ιατρικές πηγές και μέλη φυλών ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3 πολίτες, σκοτώθηκαν σε μια επιχείρηση του στρατού εναντίον θέσεων των Τζιχαντιστών τη Τζουρφ αλ Σαχρ, 60 χλμ. νοτιοδυτικά της Βαγδάτης.
Οι βομβαρδισμοί του στρατού είχαν στόχο «τον τομέα Φαντελίγια» και άρχισαν από «τις 01:00 το πρωί», δήλωσε ο Σέιχ Μοχάμεντ αλ Τζαμπάνι, ένας φύλαρχος στην περιοχή. Ο στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση.
Σύμφωνα με τον Τζαμπάνι —ο απολογισμός που έδωσε επιβεβαιώθηκε από έναν γιατρό— δύο γυναίκες κι ένα παιδί είναι ανάμεσα στα θύματα. Από τους βομβαρδισμούς τραυματίστηκαν επίσης 12 άνθρωποι.
Εξάλλου στη Βαγδάτη 4 άνθρωποι δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες διευκρίνισαν ότι ήταν πολίτες, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Και 12 σοροί ανθρώπων που δεν έχουν αναγνωριστεί με τραύματα από σφαίρες βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές της ιρακινής πρωτεύουσας, ιδίως σε σιιτικές περιοχές της, όπως ανέφεραν ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών και μια ιατρική πηγή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ιράκ: Μακελειό σε οίκο ανοχής! – 31 νεκροί από επίθεση ενόπλων
Φρίκη! Διέταξαν όλες τις γυναίκες από 11 έως 44 ετών να ακρωτηριάσουν τα γεννητικά τους όργανα
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ υπόσχεται ότι θα προστατεύσει τους Χριστιανούς