«Εξαρτάται τώρα από τους Ελβετούς, από το πώς θα διαχειριστούν το αποτέλεσμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Άγγελας Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της την εξέλιξη. Πάντως, ο Ζάιμπερτ παραδέχθηκε ότι κατά την άποψη του Βερολίνου εγείρονται «σημαντικά προβλήματα» για τις μελλοντικές σχέσεις της Ελβετίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση από την έκβαση του δημοψηφίσματος αυτού. Διευκρίνισε πως η γερμανική κυβέρνηση θα περιμένει την αντίδραση της Βέρνης πριν αποφασιστεί οποιαδήποτε νομική ενέργεια, ενώ τόνισε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί.
Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η εκπρόσωπος Μαριάνε Κοτέ δήλωσε ότι η Γερμανία διατηρεί μακρόχρονες εμπορικές σχέσεις με την Ελβετία και δεν αναμένει κάποια αλλαγή.
Την εισαγωγή αντίστοιχων περιορισμών για την μετανάστευση στην Γερμανία ζήτησε ο επικεφαλής της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Μπερντ Λούκε και πρότεινε να τεθούν κριτήρια σχετικά με τα προσόντα και την δυνατότητα ενσωμάτωσης των μεταναστών, ώστε να προστατευθεί το κοινωνικό σύστημα της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
“Όχι” στη μαζική μετανάστευση είπε το 50,4% των Ελβετών
Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους θέλουν οι Καταλανοί
Η Ελβετία κοντά σε μετωπική σύγκρουση με την ΕΕ μετά το “όχι” στη μαζική μετανάστευση