Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Η Κομισιόν για 5η φορά ζήτησε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια

Η Κομισιόν για 5η φορά ζήτησε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ πρότεινε για πέμπτη φορά σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένει ουσιαστική η διαπραγμάτευση για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, υπό την αιγίδα των ΗΕ.

Στην έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ, 62 συνολικά σελίδων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι η χώρα συνεχίζει να πληροί επαρκώς τα πολιτικά κριτήρια για να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Όσον αφορά τα πολιτικά κριτήρια, η έκθεση της Επιτροπής καταγράφει πρόοδο σε μία σειρά από σημαντικούς τομείς, κατά το τελευταίο έτος. Επισημαίνει ότι η πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα κόμματα της χώρας την 1η Μαρτίου, μετά την πολιτική κρίση που ξέσπασε το Δεκέμβριο του 2012, απέδειξε ότι η εξεύρεση εποικοδομητικών λύσεων είναι δυνατή όταν υπάρχει πολιτική βούληση για διάλογο και συμβιβασμό.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει τον επόμενο χρόνο να δοθεί προτεραιότητα στην αποτελεσματική εφαρμογή και στην ενίσχυση του υπάρχοντος νομικού και πολιτικού πλαισίου της χώρας. Τονίζει, ωστόσο, ότι οι προσπάθειες της ΠΓΔΜ θα πρέπει να επικεντρωθούν ιδιαίτερα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στην ελευθερία της έκφρασης και στις σχέσεις με τα ΜΜΕ, στην εκλογική μεταρρύθμιση, στη συγκεκριμένη καταγραφή διαφθοράς και στην εφαρμογή των συστάσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Οχρίδας.

Εξάλλου, η Επιτροπή τονίζει ότι παραμένει σημαντική η εποικοδομητική προσέγγιση της ΠΓΔΜ, προς τις γειτονικές χώρες και κράτη-μέλη της ΕΕ και επισημαίνει ότι 20 χρόνια μετά την ένταξη της ΠΓΔΜ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, εκκρεμεί η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, υπό την αιγίδα των ΗΕ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι η ΠΓΔΜ εξακολουθεί να συμμετέχει τόσο στις συνομιλίες που διενεργούνται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όσο και στις απευθείας επαφές με την Ελλάδα. «Οι συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Η.Ε. για εξεύρεση, μέσω διαπραγματεύσεων, μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας πρέπει να συνεχιστούν με αυξημένη ένταση, ενώ το ίδιο ισχύει για τις διμερείς συναντήσεις και επαφές», αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεση.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι συνεχίζουν να επηρεάζονται από το ζήτημα της ονομασίας. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των επίσημων συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας, υπό την αιγίδα των ΗΕ και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στην Αθήνα και στα Σκόπια και συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, πάνω στην πρόταση που παρουσιάστηκε στα δύο μέρη τον Απρίλιο του 2013. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι σε συνέχεια των επισκέψεών του σε Αθήνα και Σκόπια το Σεπτέμβριο, ο Μ. Νίμιτς ανέφερε ότι “το χάσμα ανάμεσα στις θέσεις των δύο χωρών παραμένει”. Υπενθυμίζεται, στη συνέχεια ότι ο Μ. Νίμιτς έχει καλέσει, στα τέλη Οκτωβρίου, τους εκπροσώπους των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να αμβλύνει τις διαφορές.

Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή τονίζει ότι η ΠΓΔΜ συμμετέχει ενεργά στην περιφερειακή συνεργασία και αναπτύσσει περαιτέρω διμερείς σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει τα εξής: “Παρότι έχουν γίνει βήματα, το ζήτημα της ονομασίας παραμένει ανεπίλυτο. Η διατήρηση καλών σχέσεων γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση μιας αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας υπό την αιγίδα των ΗΕ, παραμένει ουσιαστική”. Συνεχίζοντας, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι “η εποικοδομητική προσέγγιση στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες παραμένει σημαντική και θα πρέπει να αποφεύγονται πράξεις και δηλώσεις, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας”.

Όσον αφορά τα οικονομικά κριτήρια, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι το 2012 η οικονομική κατάσταση της ΠΓΔΜ επιδεινώθηκε ελαφρώς, σε σχέση με το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον. Σημειώνεται επίσης πρόοδος σε ορισμένους τομείς προς μία “λειτουργική οικονομία της αγοράς”. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι μεσοπρόθεσμα η χώρα, θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανταγωνιστικές πιέσεις και στις πιέσεις των αγορών, εντός της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει αυστηρά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να μετριάσει τις σημαντικές διαρθρωτικές αδυναμίες.

Τονίζεται, επίσης, η ανάγκη λήψης διαρθρωτικών μέτρων για να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας. Σημειώνεται επίσης, ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στη χώρα, μαζί με την Ολλανδία, την Αυστρία και τη Σλοβενία.

Τέλος η Επιτροπή επισημαίνει ότι σε γενικές γραμμές “η ΠΓΔΜ έχει επιτύχει καλό επίπεδο ευθυγράμμισης με το κοινοτικό κεκτημένο”, το οποίο κρίνεται αρκετό για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της ενταξιακής διαδικασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ολάντ: Θα βοηθήσω να βρεθεί ονομασία για την ΠΓΔΜ

Ο Γκρούεφσκι δεν θέλει πρόωρες εκλογές στα Σκόπια

Financial Times: Οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο

Τι πιστεύουν οι Σκοπιανοί για το θέμα της ονομασίας;

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε