Τετάρτη, 24 Ιουλ.
30oC Αθήνα

“Η Παρασκευή της οργής” στην Αίγυπτο με 70 νεκρούς – Μήνυμα κυβένρησης: Μαχόμαστε κατά της τρομοκρατικής συνωμοσίας των Αδελφών Μουσουλμάνων

“Η Παρασκευή της οργής” στην Αίγυπτο με 70 νεκρούς – Μήνυμα κυβένρησης: Μαχόμαστε κατά της τρομοκρατικής συνωμοσίας των Αδελφών Μουσουλμάνων

– Τουλάχιστον 38 σοροί έχουν μεταφερθεί σε δύο τεμένη
– Πέντε νεκροί στην Αλεξάνδρεια
– Είκοσι τέσσερις αστυνομικοί νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες
– Επικοινωνία Ολάντ με Μέρκελ και Κάμερον
– Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν την ανάγκη για ένα “ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα” προς την Αίγυπτο
– Δείτε ΦΩΤΟ και VIDEO

Περίπου 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στις διαδηλώσεις που έγιναν στο Κάιρο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Χιλιάδες υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι πραγματοποιούν διαδηλώσεις κατά της καταστολής από τις δυνάμεις ασφαλείας των ισλαμιστών.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ζήτησε την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων καθημερινά σε πανεθνικό επίπεδο για μια εβδομάδα. “Καλούμε τον αιγυπτιακό λαό και τις εθνικές δυνάμεις να διαδηλώνουν καθημερινά έως ότου τερματιστεί το πραξικόπημα”, υπογραμμίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στην ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου.

Την ίδια ώρα ο αιγυπτιακός συνασπισμός ισλαμιστών “Συμμαχία Κατά του Πραξικοπήματος”, που διαμαρτύρεται για την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό, ζήτησε τον τερματισμό των σημερινών διαδηλώσεων μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στην χώρα, αλλά κάλεσε και αυτός τους υποστηρικτές του Μόρσι να διαδηλώνουν καθημερινά από αύριο, Σάββατο.

“Οι σημερινές διαδηλώσεις θα τερματιστούν με την τελευταία προσευχή το βράδυ (γύρω στις 21:00 ώρα Ελλάδος), η οποία θα ακολουθηθεί από προσευχές για τους νεκρούς”, είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκέχαντ αλ Χαντάντ, εκπρόσωπος της Συμμαχίας Κατά του Πραξικοπήματος.

“Θα γίνονται διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος καθημερινά”, προειδοποίησε ο ίδιος ωστόσο, καθώς το κίνημά του είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν “κατά εκατομμύρια” και “ειρηνικά” σήμερα για να καταδικάσουν “την σφαγή” την περασμένη Τετάρτη σχεδόν 600 ανθρώπων, κυρίως κατά την βίαιη διάλυση των καταυλισμών στο Κάιρο των διαδηλωτών που τάσσονται υπέρ της αποκατάστασης του Μόρσι στην εξουσία.

Στις 20:00 ώρα Ελλάδος η απαγόρευση κυκλοφορίας που αποφασίστηκε την Τετάρτη τέθηκε σε ισχύ στις 14 από τις 27 επαρχίες της χώρας, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αυτές των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Αιγύπτου, του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, και οι αρχές πολλαπλασίασαν τις εκκλήσεις τους στον πληθυσμό, κυρίως μέσω της κρατικής τηλεόρασης, να σεβαστεί αυτό το μέτρο. Οποιοσδήποτε το παραβιάσει κινδυνεύει να φυλακιστεί.

Σε δύο πρόχειρα νεκροτομεία τα οποία στήθηκαν σε τεμένη στο κέντρο του Καΐρου, όπου οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ προς τους διαδηλωτές, ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες καταμέτρησαν τουλάχιστον 39 πτώματα. Κυβερνητικές πηγές ανακοίνωσαν επίσης ότι 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες επαρχίες της χώρας, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τον απολογισμό των νεκρών στο Κάιρο.
Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα γνωστοποίησε επίσης ότι υπάρχουν τουλάχιστον 45 νεκροί σήμερα μόνο στο Κάιρο.

“Η Παρασκευή της οργής”

Οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι είχαν καλέσει σε κινητοποιήσεις, ονομάζοντας τις «Παρασκευή της Οργής», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιχείρηση των αρχών για την καταστολή των κινητοποιήσεων την Τετάρτη που είχαν αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο εκατοντάδες άνθρωποι.

Τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν σήμερα εικόνες στις οποίες διακρίνονται άνδρες να πυροβολούν με καλάσνικοφ από μια γέφυρα του Καΐρου. Από το βίντεο πάντως είναι αδύνατον να αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για ένοπλους διαδηλωτές ή για αστυνομικούς με πολιτικά οι οποίοι περιπολούν στην πρωτεύουσα μαζί με στρατιώτες.

Πυρά έχουν ακουστεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου όπου διαδηλώνουν οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως στην Αλεξάνδρεια στο βορρά, στο Μπένι Σουέιφ και το Φαγιούμ στα νότια του Καΐρου και στο τουριστικό θέρετρο Χουργάντα, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ισχυρό μήνυμα από την Ευρώπη

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισαν σήμερα “την ανάγκη για ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα” για να επιτευχθεί μια έξοδος από την κρίση στην Αίγυπτο.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, οι Ολάντ και Κάμερον διαπίστωσαν “την σύγκλιση των αναλύσεών τους όσον αφορά την σοβαρότητα της βίας των τελευταίων ημερών” και σημείωσαν ότι “η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο”, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

“Ο τερματισμός της βίας και της καταστολής, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους, η επανάληψη του ενδοαιγυπτιακού διαλόγου θα πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα”, υπογράμμισαν επίσης.

Σύμφωνα με τους δύο ηγέτες, η ΕΕ “θα πρέπει να διατυπώσει αυτές τις αξιώσεις και να εξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο”. Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησαν τέλος οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ “να συνέλθουν γρήγορα με αυτόν τον σκοπό”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα την Αίγυπτο να μην προσφεύγει στην χρήση “θανάσιμης βίας” κατά των ειρηνικών διαδηλωτών.

“Δηλώσαμε σαφώς ότι οι Αιγύπτιοι έχουν το οικουμενικό δικαίωμα για την πραγματοποίηση συναθροίσεων και την ελεύθερη έκφραση, στα οποία περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση ειρηνικών διαδηλώσεων”, σημείωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι σε ηλεκτρονικό της μήνυμα προς το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η αμερικανική διπλωματία “καλεί για άλλη μια φορά όλες τις πλευρές να δώσουν τέλος στην βία”, υπογράμμισε επίσης η Ψάκι, αποκαλύπτοντας ότι “η κυβέρνηση έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη για την διασφάλιση ενός ευνοϊκού κλίματος προκειμένου οι Αιγύπτιοι να μπορούν να ασκούν με ηρεμία τα οικουμενικά τους δικαιώματα”.

Η Ψάκι προειδοποίησε εξάλλου ότι “δεν θα πρέπει να γίνεται χρήση θανάσιμης βίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών”, γνωστοποιώντας ωστόσο παράλληλα ότι υπάρχουν “πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι διαδηλωτές προσέφυγαν στην βία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η “Παρασκευή της οργής” – Αίμα ξανά στους δρόμους της Αιγύπτου – ΔΕΙΤΕ LIVE

Παραλήρημα Ερντογάν για την Αίγυπτο – Σκληρή απάντηση από Κάϊρο “επιτέλους σιωπήστε”

Συγκλονιστικά βίντεο – Πυροβολούν εν ψυχρώ διαδηλωτές στην Αίγυπτο

Σοκαριστικό βίντεο – Πυροβολούν διαδηλώτρια στη μέση του δρόμου – ΔΕΙΤΕ LIVE απο την Αίγυπτο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε