Τα συμπτώματα της κρίσης μπορεί να αντιμετωπίστηκαν, αλλά τα αίτια της συνεχίζουν να υφίστανται.
Ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα απέκλεισε χθες βράδυ την προκήρυξη εκλογών και διαβεβαίωσε ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού θα ολοκληρώσει τη θητεία της. Αυτό μείωσε τη νευρικότητα στις αγορές, που ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο η Πορτογαλία να μην μπορέσει να ολοκληρώσει το μνημόνιο του δανεισμού της από την διεθνή τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που ολοκληρώνεται τυπικά στα μέσα του 2014.
Μετά την εσωτερική κρίση που απείλησε να διαλύσει τον κυβερνητικό συνασπισμό και την αποτυχία των συνομιλιών για μια «συμφωνία εθνικής σωτηρίας», την Παρασκευή, η ανακοίνωση του προέδρου της Πορτογαλίας το βράδυ της Κυριακής καλωσορίστηκε από τις αγορές.
Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 33 μονάδες βάσης, στο 6,59%.
Ωστόσο ο Καβάκου Σίλβα προειδοποίησε ότι οι κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε η Πορτογαλία να επιστρέψει στις αγορές δανεισμού και να ανακάμψει από τη σοβαρότερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει μετά την δεκαετία του 1970.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου υποσχέθηκε να κάνει ακριβώς αυτό, δηλώνοντας σήμερα ότι η χώρα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που επλήγη από την πολιτική κρίση.
«Θα ανοικοδομήσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη χωρίς να εγείρουμε οιαδήποτε αμφιβολία για την διαδικασία που εφαρμόζουμε, διαβεβαιώνοντας ότι ‘ναι, θέλουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα βοήθειας εντός της συμφωνημένης προθεσμίας’», ανέφερε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.
Οι Βρυξέλλες χαιρέτισαν τις εξελίξεις στη Λισαβόνα. «Καλωσορίζουμε την έμφαση που έδωσε ο πρόεδρος στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση [του Κουέλιου] και να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Πορτογαλίας για την δημιουργία των προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάκαμψη, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας», επισήμανε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όμως πολλά συνεχίζουν να μην έχουν ξεκαθαρίσει.
Η διένεξη στους κόλπους του συνασπισμού άρχισε όταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πάουλου Πόρτας, ηγέτης του ήσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού CDS-PP, παραιτήθηκε. Είχε αντιταχθεί στον διορισμό της Μαρίας Λουίς Αλμπουκέρκι, μιας σθεναρής υπερμάχου της λιτότητας, στη θέση του παραιτηθέντα υπουργού Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ, του αρχιτέκτονα της λιτότητας.
Η ιδέα του Πάσους Κουέλιου, πριν από την έκκληση του προέδρου να υπάρξει ένα «σύμφωνο εθνικής σωτηρίας» των δύο κυβερνητικών κομμάτων με τους Σοσιαλιστές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι συνομιλίες για το οποίο εγκαταλείφθηκαν, ήταν να διορίσει τον Πόρτας αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του και να τον διορίσει επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε σήμερα ότι αυτό εξακολουθεί να είναι το σχέδιό του, το οποίο πάντως δεν έχει υποβάλει εκ νέου ακόμη στον πρόεδρο για έγκριση. Ο Καβάκου Σίλβα αναμένεται να ανακοινώσει τον τελικό ανασχηματισμό.
Εάν πράγματι προχωρήσει ο ανασχηματισμός, μένει να φανεί πώς θα αντιμετωπίσει ο Πόρτας την υπουργό Οικονομικών, την οποία έχει επικρίνει, και κατά πόσον θα συμφωνήσει με την ενδεχόμενη επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας.
Η εφημερίδα Público σχολίασε σήμερα σε άρθρο της σύνταξής της ότι «εδώ βρισκόμαστε 22 ημέρες μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ που πυροδότησε την κρίση, και η πολιτική κρίση πολύ απέχει από το να έχει επιλυθεί – απλώς έχει παραμεριστεί προς το παρόν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Διασώθηκε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας από την πρόταση μομφής
Πορτογαλία: Το δημόσιο προβλέπει να αντλήσει 6,5 έως 8 δισεκ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια και ομόλογα
Financial Times: Τέλος στο Πορτογαλικό θαύμα – Ίσως χρειαστούν νέα διάσωση