Παρασκευή, 5 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Η ανέχεια χτυπά την πόρτα της Ουκρανίας! Παράκληση στο ΔΝΤ: Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας!

Η ανέχεια χτυπά την πόρτα της Ουκρανίας! Παράκληση στο ΔΝΤ: Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας!

Ο φόβος του πολέμου και οι πολιτικές εξελίξεις βυθίζουν όλο και περισσότερο την οικονομία της Ουκρανίας. Η Κεντρική τράπεζα της χώρας όρισε ανώτατο όριο αναλήψεων, το εθνικό νόμισμα έχασε το 1/4 της αξίας του και η κυβέρνηση εκλιπαρεί το ΔΝΤ για βοήθεια.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έθεσε ανώτατο όριο ημερήσιας ανάληψης από τις ουκρανικές τράπεζες τα 15.000 γρίβνα (1.095 ευρώ), την ώρα που το εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας έχασε το εν τέταρτον της αξίας του από την αρχή του έτους, καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Οι ουκρανικές αρχές δαπάνησαν δισεκατομμύρια δολάρια για την στήριξη του νομίσματός τους τον περασμένο χρόνο, τη στιγμή που η χώρα βρισκόταν σε ύφεση και τα συναλλαγματικά αποθέματα έφθασαν σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο

Η Ουκρανία κινδυνεύει να προχωρήσει σε στάση πληρωμών, εάν δεν υπάρξει ταχεία εισροή διεθνούς οικονομικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, το δημόσιο χρέος της Ουκρανίας ανέρχεται σε 75 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή διπλάσιο από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν το 2010 όταν ο Γιανουκόβιτς ανέλαβε την εξουσία.

Ήδη έχει γίνει επίσημο αίτημα στο ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια και το Ταμείο είναι έτοιμο να ανταποκριθεί, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ. Στην άμεση βοήθεια ελπίζει και το Κίεβο που… υποσχέθηκε να εκπληρώσει τους όρους που απαιτούνται για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η νέα ουκρανική ηγεσία έχει αποτιμήσει στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια τη διεθνή βοήθεια που θα χρειασθεί να λάβει κατά την επόμενη διετία.

Αποστολή του Ταμείου αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα ουκρανική ηγεσία, η οποία έχει δηλώσει ότι η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα δύο ετών για να αποφύγει την χρεοκοπία.

Ο Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ετοιμάζονται συγκεκριμένα μέτρα για την υποστήριξη της ουκρανικής οικονομίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ροή της οικονομικής βοήθειας θα αρχίσει στο προσεχές μέλλον και ότι η κυβέρνηση θα καλέσει την κεντρική τράπεζα να αρχίσει μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα δανεισμού μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Η Ουάσινγκτον, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν δάνειο ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Ουκρανία. Μιλώντας για τους Ευρωπαίους ο Τζον Κέρι ανέφερε ότι εξετάζεται η παροχή εγγύησης για δάνειο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόβα επέμβασης! Κατέλαβαν δυο αεροδρόμια στην Κριμαία οι Ρώσοι

Ο “ελεύθερος σκοπευτής” που λίντσαραν στο Κίεβο ήταν ηγέτης του ΚΚ Ουκρανίας

Φιλοναζιστής ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας;

Αυτό είναι το σανατόριο… παλάτι όπου “κρύβεται” ο Γιανουκόβιτς (ΦΩΤΟ)

Τελειώνει το… κρυφτό! Ο Γιανουκόβιτς παραχωρεί την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου – “Παγώνουν” τα κεφάλαιά του οι ελβετικές αρχές

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε