Κόσμος

Η ανισοκατανομή των εισοδημάτων στη χώρα είναι από τις πιο υψηλές στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα

Η εισοδηματική ανισοκατανομή στην Κίνα αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι πιστευόταν, ξεπερνώντας αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με αποτέλεσμα ως προς αυτό το κοινωνικοοικονομικό φαινόμενο η χώρα να κατατάσσεται στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο συντελεστής Gini, ο οποίος μετράει την εισοδηματική ανισοκατανομή, ανέρχεται κατά προσέγγιση σε 0,55, ενώ στις ΗΠΑ φθάνει το 0,45, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Οι οικονομολόγοι συνήθως θεωρούν ότι, αν ο συντελεστής Gini βρίσκεται περί το 0,4, αυτό αποτελεί προειδοποίηση για δυνητική κοινωνική αναταραχή. Η κινεζική κυβέρνηση είχε καταγράψει ότι ο συντελεστής βρισκόταν στο 0,46.

«Η ανισοκατανομή των εισοδημάτων στη σημερινή Κίνα είναι από τις υψηλότερες παγκοσμίως, ιδίως σε σύγκριση με χώρες οι οποίες έχουν συγκρίσιμο ή υψηλότερο βιοτικό επίπεδο», σχολίασε ο κοινωνιολόγος Γου Σιέ, ο ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Η μελέτη των δεδομένων κατέδειξε ότι ένα «μεγάλο μέρος της υψηλής ανισοκατανομής των εισοδημάτων στην Κίνα οφείλεται σε τοπικές ανισότητες και στο χάσμα υπαίθρου-αστικών περιοχών», ανέφερε μια περίληψη της έρευνας που δημοσιεύει το περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Proceedings of the National Academy of Sciences, ή PNAS), των ΗΠΑ.

«Η ταχεία άνοδος της ανισοκατανομής του εισοδήματος στην Κίνα μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στις μακρόχρονες πολιτικές ανάπτυξης της κυβέρνησης οι οποίες στην πράξη ευνοούν τους κατοίκους των αστικών περιοχών σε βάρος των κατοίκων της υπαίθρου και ευνοούν τις παράκτιες, πιο ανεπτυγμένες περιοχές σε βάρος των ηπειρωτικών, λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών», σχολίασε άλλος ένας από τους συγγραφείς της έρευνας αυτής, ο Ζιου Σιάνγκ.
Οι Ζιου και Σιέ επισήμαναν ότι ο συντελεστής Gini βρισκόταν μόλις στο 0,30 το 1980.

«Οι απλοί άνθρωποι στην Κίνα γνωρίζουν πολύ καλά την αύξηση του δείκτη, καθώς έχουν προσωπικές εμπειρίες στις
ίδιες τους τις ζωές», σημείωσε ο Σιέ.

«Αν και οι απλοί Κινέζοι μοιάζουν να ανέχονται τις υψηλές ανισότητες, τις αναγνωρίζουν επίσης ως ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο χρειάζεται να αντιμετωπιστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα έχει υποσχεθεί να καταστήσει προτεραιότητά του να αποκτήσουν υψηλότερα εισοδήματα οι πολίτες στην ύπαιθρο και σε φτωχές αστικές περιοχές, καθώς προσπαθεί να σταθεροποιήσει την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη προχωρώντας σε μια επανεξισορρόπηση της οικονομίας προς την κατεύθυνση της εγχώριας κατανάλωσης και της ανάπτυξης των ηπειρωτικών περιοχών της Κίνας.

Ο ετήσιος ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα μειώθηκε στο 7,7% τα τελευταία δύο χρόνια. Ο ρυθμός αυτός είναι ο βραδύτερος ο οποίος έχει καταγραφεί μετά το 1999.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίνα: Έληξε η απεργία-μαμούθ – Κλίμα εκφοβισμού καταγγέλλουν οι εργάτες

Το 60% των υπόγειων υδάτων της Κίνας είναι μολυσμένο

 

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα