Πέμπτη, 4 Ιουλ.
24oC Αθήνα

Η επιστολή Σνόουντεν στη Μέρκελ: «Ξέρω πολλά, θέλω να καταθέσω»

Ο Σνόουντεν με τον Γερμανό βουλευτή - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
Ο Σνόουντεν με τον Γερμανό βουλευτή - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

Υπό άκρα μυστικότητα, Γερμανός βουλευτής συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Έντουαρντ Σνοούντεν και παρέλαβε από τον πρώην συνεργάτη της NSA επιστολή προς την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Τρεις ώρες τα έλεγαν ο βουλευτής των Πρασίνων και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών, Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε με τον πρώην συνεργάτη της NSA σε ξενοδοχείο της Μόσχας, όπου βρίσκεται ο Σνόουντεν μετά από το άσυλο που του παραχώρησε η κυβέρνηση Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρόντες στην οποία ήταν μόνο οι δημοσιογράφοι Τζον Γκετς και Γκέοργκ Μάσκολο, ο Σνόουντεν παρέδωσε επιστολή προς την Άγκελα Μέρκελ. Το περιεχόμενό της θα δώσει σήμερα το μεσημέρι στη δημοσιότητα ο Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ζητήσει προληπτικά την έκδοση του Σνόουντεν

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Deutsche Welle, η επιστολή απευθύνεται επίσης στο γερμανικό κοινοβούλιο και την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία.

Το σημαντικότερο θέμα της συνάντησης ήταν, κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορούσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν να δώσει κατάθεση στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας και σε εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το θέμα των υποκλοπών.

«Έδωσε να καταλάβουμε ότι γνωρίζει πολλά και ότι είναι διατεθειμένος να έλθει στη Γερμανία για να καταθέσει εφόσον η NSA και ο επικεφαλής της Κιθ Αλεξάντερ μπλοκάρουν τη διαλεύκανση της υπόθεσης», επισήμανε ο Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες, υπό τις οποίες θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Σύμφωνα με το Γερμανό βουλευτή, θεωρητικά είναι δυνατόν να επιτραπεί στον Σνόουντεν να ταξιδέψει στο Βερολίνο για να καταθέσει. Εξίσου πιθανό είναι αυτό να γίνει και στη Μόσχα.

Δικηγόρος Σνόοουντεν: Μην περιμένετε αποκαλύψεις για το αν παρακολουθούνταν το κινητό της Μέρκελ

Όπως ανέφερε το μαγκαζίνο του ARD, Panorama, ο πρώην συνεργάτης της NSA παραπέμπει στην «πολύπλοκη νομική κατάσταση» με την οποία είναι αντιμέτωπος. Πάντως στο ρεπορτάζ του ARD, που μεταδόθηκε χθες το βράδυ, δεν υπάρχουν δηλώσεις του Σνόουντεν, παρά μόνο εικόνες που τον εμφανίζουν να συνυπογράφει με τον Χανς-Κρίστιαν Στρέμπελε κάποιο έγγραφο.

Ο Στρέμπελε χαρακτηρίζει τον 30χρονο Αμερικανό «βασικό μάρτυρα», ο οποίος θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα μιας εξεταστικής επιτροπής. Ωστόσο, ο Έντουαρντ Σνόουντεν ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει φέρει μαζί του στη Μόσχα κανέναν απόρρητο φάκελο.

Σύμφωνα με τον Γκέοργκ Μάσκολο που ήταν παρών στην συνάντηση, κάποια σημεία της συνομιλίας συμφωνήθηκε να παραμείνουν απόρρητα.

Μπορεί να ταξιδέψει στη Γερμανία ο Σνόουντεν;

Η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής, εκτιμά ότι μπορεί ο Αμερικανός πρώην συνεργάτης της NSA να φύγει από τη Μόσχα (όπου του έχει δοθεί πολιτικό άσυλο) για το Βερολίνο χωρίς να κινδυνεύσει να εκδοθεί.

Και αυτό μπορεί να γίνει εφόσον διαθέτει άδεια διαμονής, η οποία μπορεί να του διασφαλιστεί, όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους ή για λόγους που άπτονται του διεθνούς δικαίου, αλλά και για λόγους «διασφάλισης των πολιτικών συμφερόντων» της Γερμανίας.

Πάντως, ο συνήγορος του Σνόουντεν ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να περιμένει από τον πελάτη του πληροφορίες που αφορούν στην παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Μέρκελ. Σύμφωνα με τον Ανατόλι Κουτσέρενα, ο Σνόουντεν έχει αποδεχθεί τους όρους που του έθεσε η Ρωσία και οι οποίοι δεν του επιτρέπουν να δίνει απόρρητες πληροφορίες.

Ο Ρώσος δικηγόρος προσθέτει ότι αποκλείεται η μετάβαση του πελάτη του στη Γερμανία προκειμένου αυτός να καταθέσει για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με… εντολή Ομπάμα βγαίνουν οι κοριοί της NSA από Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ!

Ο Σνόουντεν βρήκε δουλειά σε ρωσικό ιστότοπο

Πάνε… γυρεύοντας οι Αμερικάνοι! Έξαλλη η Μέρκελ με την κριτική τους για τη γερμανική οικονομία

Γερμανοί σε αμερικανούς: Ποιός σας είπε ότι σας παρακολουθούσαμε;

Υποκλοπές: Νεα αποκάλυψη του Spiegel – Γιατί η Μέρκελ προσποιήθηκε την οργισμένη – Κεδίκογλου σε Πάγκαλο: Η ΕΥΠ δεν πρέπει να υπονομεύεται

Γερουσία: Η NSA δεν πρέπει να κατασκοπεύει πρωθυπουργούς συμμαχικών χωρών

Η NSA υπερασπίζεται τον Ομπάμα: Δεν ήξερε πως παρακολουθούσαμε τη Μέρκελ

Από το 2010 ήξερε ο Ομπάμα ότι παρακολουθούσαν τη Μέρκελ!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε