Η πρώτη αίσθηση ήταν πως ο Τζον Κέρι έστειλε τελεσίγραφο στον Μπασάρ αλ Άσαντ. Αλλά η «ανάγκη» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μας… ενημερώσει πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απλώς εξέφρασε μια… ρητορική έκανε σαφές ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε κάνει γκάφα και μάλιστα τη χειρότερη στιγμή.
Την ώρα που ήταν σε πλήρη εξέλιξη ο μαραθώνιος συνεντεύξεων τόσο από τον Ομπάμα όσο και από τον Άσαντ και ενώ η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί με νύχια και με δόντια να πείσει το Κογκρέσο να της δώσει το ΟΚ για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Σε μια προσπάθεια να καλύψει τη γκάφα του, ο Τζον Κέρι τηλεφώνησε το βράδυ στον Ρώσο ομόλογό του (ο οποίος τον έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο, εκμεταλλευόμενος στο «τελεσίγραφο» για να παγιδεύσει τον Κέρι) Σεργκέι Λαβρόφ, στον οποίο επανέλαβε ότι όσα είπε δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα «ρητορικό σχόλιο» και σίγουρα δεν ήταν συγκεκριμένη πρόταση.
Αλλά το κακό είχε γίνει! Τώρα μένει να δούμε πως θα αντιδράσει το Κογκρέσο. Το βέβαιο είναι πως ο Κέρι έβαλε τα χέρια του και έβγαλε τα μάτια της κυβέρνησης Ομπάμα. Γιατί προσέφερε ο ίδιος εναλλακτική στους γερουσιαστές που δε θέλουν να ψηφίσουν υπέρ του πολέμου με τη Συρία.
Αυτό αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος: πως στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Αγία Πετρούπολη την περασμένη εβδομάδα είχε συζήτηση με τον Ρώσο ομόλογό του για την πιθανότητα ανεύρεσης μιας πιθανής διπλωματικής λύσης σχετικά με το θέμα της Συρίας.
Ο Μπαράκ Ομπάμα αποκάλυψε τη συζήτησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS. «Συνομιλήσαμε σχετικά με το θέμα. Και αυτό αποτελεί τη συνέχεια των συνομιλιών που έχω με τον πρόεδρο Πούτιν εδώ και αρκετό καιρό», δήλωσε ο Ομπάμα.
Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε 6 τηλεοπτικές συνεντεύξεις προκειμένου να πείσει το Κογκρέσο να του παραχωρήσει το δικαίωμα για στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία εις απάντηση των καταγγελιών για τις επιθέσεις με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.400 άτομα.
Αποδεκτή υπό τουλάχιστον τρεις όρους έκρινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς την πρόταση της Ρωσίας να τεθεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο.
Η πρόταση “αξίζει να μελετηθεί”, σημείωσε ο Φαμπιούς ζητώντας “συγκεκριμένες, γρήγορες και επαληθεύσιμες δεσμεύσεις” εκ μέρους του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, ο Άσαντ θα πρέπει να δεσμευτεί “χωρίς καθυστερήσεις” ότι θα θέσει υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα και θα επιτρέψει να καταστραφούν στο σύνολό τους. Στις προϋποθέσεις περιλαμβάνεται επίσης και μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα, που να προβλέπει κυρώσεις εφόσον η Δαμασκός δεν συμμορφωθεί πλήρως.
Ο Φαμπιούς ζήτησε επίσης να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οι υπεύθυνοι για την επίθεση με χημικά όπλα που σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού.
«Ενδιαφέρουσα» χαρακτήρισε την πρόταση Λαβρόφ και η Άνγκελα Μέρκελ. «Σήμερα υπήρξε μια ενδιαφέρουσα πρόταση, με τη Ρωσία να καλεί για πρώτη φορά τη Συρία να θέσει το χημικό οπλοστάσιό της υπό διεθνή έλεγχο», είπε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι ελπίζει να υπάρξουν «πράξεις» για να εφαρμοστεί η πρόταση αυτή και να μην αποδειχθεί ότι πρόκειται για μια προσπάθεια «να κερδίσει χρόνο» η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η αντίδραση των Αμερικανών πολιτών σε ένα ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας αυξάνεται, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου Reuters.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε στο διάστημα 5η-9η Σεπτεμβρίου, πάνω από 6 στους 10 Αμερικανούς (ποσοστό 63%) διαφωνούν με μια επέμβαση στη Συρία. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση, η τελευταία ημέρα της οποίας ήταν η 30ή Αυγούστου, το ποσοστό αυτό ήταν 53%.
Ταυτοχρόνως, μειώθηκε το ποσοστό και όσων τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης: από το 20% την 20ή Αυγούστου, έχει πέσει σήμερα στο 16%.
Ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έκαναν χρήση χημικών εναντίον των Σύρων πολιτών, μόλις ένας στους τέσσερις Αμερικανούς (ποσοστό 26%) κρίνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επέμβουν ενώ σχεδόν ένας στους δύο (52%) θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να εμπλακούν.
Η εκπρόσωπος του Ipsos Τζούλια Κλαρκ σχολίασε ότι η δημοσκόπηση υποδηλώνει ότι οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν οποιαδήποτε επέμβαση “οποιουδήποτε είδους και οπουδήποτε” και αν συμβεί αυτή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι Αμερικανοί δεν θέλουν επέμβαση στη Συρία
Άμεση «απάντηση» Άσαντ στο τελεσίγραφο Κέρι: Αν μας επιτεθείτε, να περιμένετε τα πάντα
Τελεσίγραφο Κέρι στον Άσαντ: Παρέδωσε τα χημικά και δεν κάνουμε επέμβαση
Συρία: Τα 13 video του Ομπάμα και ο «αθώος» Άσαντ
G20: Ηγέτες ρεζίλι των… σκυλιών! «Ο Ομπάμα είπε τον Πούτιν ηλίθιο!»
Πούτιν: Μισή ώρα τα είπαμε με τον Ομπάμα και διαφωνήσαμε
Προπαγάνδα ή αλήθεια; Σύρος αντάρτης: Εμείς κάναμε την επίθεση με τα χημικά (VIDEO)