Πέμπτη, 4 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση Άσαντ μετά από καιρό (ΦΩΤΟ)

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση Άσαντ μετά από καιρό (ΦΩΤΟ)

Είχε μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας πολύ καιρό. Αλλά κάτι το Πάσχα, κάτι που πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στη Συρία, ο Μπασάρ αλ Άσαντ έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά από καιρό.

Ο Σύρος πρόεδρος επέλεξε προσεκτικά το που θα εμφανιζόταν: στη Μααλούλα, την χριστιανική πόλη τον έλεγχο της οποίας ανέκτησε πολύ πρόσφατα ο συριακός στρατός.

Μετέβη στο μοναστήρι των Αγίων Σεργίου και Βάκχου και επιθεώρησε τις ζημιές και τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι “τρομοκράτες”, όπως επισήμανε η συριακή τηλεόραση.





Οι εικόνες που μεταδώθηκαν έδειχναν τον Σύρο πρόεδρο να μιλά με ιερείς, να περπατά ανάμεσα στα ερείπια και να κρατάει στα χέρια του κάτι που δείχνει να είναι τοιχογραφίες που έχουν υποστεί ζημιά.





Οι προεδρικές εκλογές στη Συρία, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει ξανά ο Άσαντ παρόλο που εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια η χώρα του σπαράζεται από τον εμφύλιο, θα διεξαχθούν στις 3 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μοχάμαντ αλ-Λάχαμ.

Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων μπορεί να γίνεται από την Τρίτη και έως την 1η Μαΐου.

Ο πόλεμος σπαράζει τη Συρία από τον Μάρτιο του 2011 προκαλώντας περισσότερους από 150.000 θανάτους, ενώ 2,5 εκατομμύρια Σύριοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους και 6,5 εκατομμύρια είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό.




Μέχρι τώρα ο Μπασάρ αλ-Άσαντ –όπως και ο πατέρας του Χάφεζ– εκλεγόταν με δημοψήφισμα. Μοναδικός υποψήφιος, εξελέγη με δημοψήφισμα με το 97,29% των ψήφων και επανεξελέγη το 2007 με το 97,62% των ψήφων.

Το νέο Σύνταγμα που εγκρίθηκε το 2012 δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε πολλούς υποψηφίους να διεκδικήσουν την προεδρία. Όμως στην πραγματικότητα οι προϋποθέσεις που τίθενται περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τα άρθρα που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο στις 14 Μαρτίου, ο μελλοντικός πρόεδρος θα πρέπει να έχει ζήσει στη Συρία συνεχώς στη διάρκεια των δέκα τελευταίων χρόνων.




Εξάλλου, κάθε υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 35 βουλευτών από τους 250 από τους οποίους αποτελείται το κοινοβούλιο.

Τα άρθρα αυτά καθιστούν σχεδόν αδύνατη την υποψηφιότητα ενός αντιπάλου από το εξωτερικό και πολύ δύσκολη εκείνη ενός αντιπάλου από το εσωτερικό.

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, είχε δηλώσει τον Ιανουάριο, σε μια συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως υπάρχουν “ισχυρές πιθανότητες” να θέσει υποψηφιότητα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι ελεύθερος”, δήλωσε ο ένας από τους δημοσιογράφους που είχαν απαχθεί στη Συρία

Το 80% των χημικών όπλων της Συρίας έχει μεταφερθεί εκτός της χώρας

Ελεύθεροι 4 Γάλλοι δημοσιογράφοι που είχαν απαχθεί στη Συρία

Τρομοκρατική έκρηξη στη Συρία με 14 νεκρούς

Ο χημικός εφιάλτης στη «γειτονιά μας»

Συριακή αντιπολίτευση: Έχουμε αποδείξεις για χημική επίθεση με χλώριο

Θερίζουν το λαό της Συρίας με χημικά – Νέα επίθεση με θύματα παιδιά – “Μπαλάκι” οι ευθύνες ανάμεσα σε Άσαντ και αντιπολίτευση

Συρία: Τουλάχιστον 51 νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ τζιχαντιστών και ανταρτών

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε