Κόσμος

Η στάση των ελλήνων ομογενών στις αμερικανικές εκλογές – Πώς θα ψηφίσουν

Σε ορισμένες από τις πολιτείες - κλειδιά (πχ Οχάιο, Φλόριντα, Πενσιλβάνια, Νιου Χαμσάιρ), που αναμένεται να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα των σημερινών αμερικανικών εκλογών, ζει ένας υπολογίσιμος αριθμός ομογενών ψηφοφόρων.

Σύμφωνα όμως με στελέχη ομογενειακών φορέων δυο “αρνητικά στοιχεία” φαίνεται να αποδυναμώνουν σε κάποιο βαθμό την “εκλογική αξία” της Ομογένειας:

Αφ’ ενός, πολλοί Ελληνοαμερικανοί δεν ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα -αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του αριθμού ομογενών που οδηγούνται στις κάλπες- και αφ’ετέρου, απουσιάζει ένα συντονιστικό παναμερικανικό όργανο που θα κινητοποιούσε φορείς και άτομα στον ελληνοαμερικανικό χώρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, για πρώτη φορά, -μετά τη μεταπολίτευση και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο-, κανένας από τους δυο υποψηφίους δεν τοποθετήθηκε προεκλογικά στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Την ίδια όμως στιγμή, μερικοί προβάλλουν την άποψη, ότι και τις προηγούμενες φορές που δίνονταν γραπτές ή προφορικές υποσχέσεις από τους υποψηφίους, οι πλείστες υποσχέσεις έμεναν απλώς υποσχέσεις από το νικητή των εκλογών.

Αυτή η συνολική πραγματικότητα εντάσσεται από κάποιους -που ενασχολούνται με τα κοινά της Ομογένειας- στον “πολυκερματισμό της κοινότητας και στην έλλειψη στρατηγικής από το λεγόμενο ελληνικό λόμπι”.

Επίσης, αρκετοί Ελληνοαμερικανοί χρηματοδοτούν τις προεκλογικές εκστρατείες υποψηφίων για την Προεδρία και το Κογκρέσο και μάλιστα ορισμένοι με μεγάλα χρηματικά ποσά. Υπάρχει όμως ευρέως διαδεδομένη η άποψη μέσα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, ότι οι περισσότεροι από τους ομογενείς αυτούς ” δεν είναι ευαισθητοποιημένοι ” για τα ελληνικά θέματα και η χρηματική συμβολή τους δεν έχει καμία σχέση με τις προσπάθειες της Ομογένειας να έχει “ενεργό πολιτικό ρόλο” ως μία μειονότητα στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να στηρίζει τις ελληνικές θέσεις στην Ουάσιγκτον.

Οι σημερινές εκλογές, εκτός από την ανάδειξη προέδρου των ΗΠΑ, περιλαμβάνουν αναμετρήσεις για 33 από τις 100 θέσεις στη Γερουσία (εξαετή θητεία) και για τις 435 θέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων (διετή θητεία). Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2010, οι Δημοκρατικοί είχαν χάσει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, διατηρώντας την πλειοψηφία στη Γερουσία και χάνοντάς την στη Βουλή. Σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, δεν αναμένεται ανατροπή των συσχετισμών στα δυο νομοθετικά σώματα. Η εκλογική αναμέτρηση περιλαμβάνει επίσης την ανάδειξη 11 κυβερνητών, καθώς και αξιωματούχων σε πολιτειακά και δημοτικά αξιώματα.

Ανάμεσα στους υποψηφίους για διάφορες ομοσπονδιακές και πολιτειακές θέσεις είναι και άτομα ελληνικής καταγωγής.

Μετά την αποχώρηση το 2007 του Δημοκρατικού, Πολ Σαρμπάνη, από το Μέρυλαντ και την απόφαση της Ρεπουμπλικανής, Ολυμπίας Σνόου, από το Μέιν, να μην επαναδιεκδικήσει σήμερα τη θέση που κατέχει από το 1995, η Γερουσία αναμένεται “να μείνει ορφανή” από ελληνικής πλευράς, εκτός και αν εκλεγεί η Σέλι Μπέρκλεϊ στη Νεβάδα. Η βουλευτής Μπέρκλεϊ, η οποία είναι ελληνοεβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη, διεκδικεί τώρα θέση στη Γερουσία.

Στελέχη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας προβάλλουν την άποψη, ότι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις για την επανεκλογή του, θεωρείται “ισχυρός υποστηρικτής” των εθνικών δικαίων του Ελληνισμού.

Για τη Βουλή των Αντιπροσώπων επαναδιεκδικούν τις θέσεις τους οι: Τζον Σαρμπάνης, (Δημοκρατικός από το Μέριλαντ) και Γκας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός από την Φλόριντα και συμπρόεδρος του “Ελληνικού Συνδέσμου” στη Βουλή). Την επανεκλογή της διεκδικεί και η Νίκη Τσόνγκα (Δημοκρατική από τη Μασαχουσέτη, σύζυγος του αείμνηστου Ελληνοαμερικανού γερουσιαστή και υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Πολ Τσόνγκα),

Επίσης, θέσεις στην ομοσπονδιακή Βουλή διεκδικούν η Ντίνα Τάιτους (Δημοκρατική από τη Νεβάδα), ο Τζέιμς Κάργας (Δημοκρατικός από το Τέξας) και ο Τζον Αρβανίτης (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ).

Μεταξύ εκείνων που διεκδικούν την επανεκλογή τους είναι και η Κάρολιν Μαλόνι (Δημοκρατική από τη Νέα Υόρκη και συμπρόεδρος του “Ελληνικού Συνδέσμου” στη Βουλή).

Τέλος, για την επανεκλογή τους διεκδικούν σήμερα ο Δημοκρατικός Μιχάλης Γιάνναρης για την πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης, ενώ για την πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης η Δημοκρατική Αραβέλλα Σιμωτά και η Ρεπουμπλικανή, Νικόλ Μαλλιωτάκη. ‘Ατομα ελληνικής καταγωγής διεκδικούν θέσεις για άλλα πολιτειακά και δημοτικά αξιώματα σε όλη τη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ώρα της κρίσης για Ομπάμα-Ρόμνεϊ – ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ οι αμερικανικές εκλογές

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα