Κόσμος

Η στιγμή του σεισμού των 8,7 Ρίχτερ – Εικόνες από την περιοχή – Έληξε η προειδοποίηση για τσουνάμι

Ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ιστορία σημειώθηκε το μεσημέρι στην Ινδονησία. Λίγες ώρες αργότερας άλλος ένας ισχυρός σεισμός ταράζει την περιοχή.

Σεισμός έγινε το μεσημέρι στις 14:38 τοπική ώρα στην Ινδονησία.  Το μέγεθος του σεισμού είναι 8,7 Ρίχτερ αλλά και το επίκεντρο σε θαλάσσιο χώρο του Ινδικού Ωκεανού, σήμανε συναγερμό για τη δημιουργία τσουνάμι. Αρχικά ο σεισμός είχε ανακοινωθεί ότι έφτασε τα 8,9 Ρίχτερ όμως αργότερα είπαν πως ήταν 8,7.

Είναι επί της ουσίας στην ίδια περιοχή που σημειώθηκε ο σεισμός πριν οκτώ χρόνια σκορπώντας τον όλεθρο και το θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους (ο τελικός απολογισμός ήταν 186.983 νεκροί, 42.883 αγνοούμενοι, και πάνω από ένα εκατομμύριο άστεγοι).

Κάτοικοι της περιοχής βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους αναζητώντας καταφύγιο.


 

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 308 μίλια νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της επαρχίας Μπάντα Άτσεχ.
Οπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Ρόιτερς, ο σεισμός έγινε αισθητός στη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και τη νότια Ινδία.

Η Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενο τσουνάμι στην Άτσεχ, ενώ και ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι “δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι παρότι βρισκόμαστε σε συναγερμό” μετά τον σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στην Άτσεχ και είχε μέγεθος 8,7 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές από τον σεισμό.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επισκέπτεται την χώρα, και ο οποίος είπε ότι η Βρετανία θα προσφέρει την βοήθειά της στην χώρα αν χρειαστεί.

REUTERS

Το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού εξέδωσε νέα προειδοποίηση στις 15:00 ώρα Ελλάδας  στον Ινδικό Ωκεανό μετά τους νέους μετασεισμούς που σημειώθηκαν στα ανοιχτά της Ινδονησίας.

Εξάλλου η Γεωφυσική Υπηρεσία της Ινδονησίας παρατήρησε αύξηση του επιπέδου της θάλασσας κατά 80 εκατοστά στα δυτικά και τα βόρεια της επαρχίας Άτσεχ.

  Στο μεταξύ η ίδια υπηρεσία ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε νέα δόνηση μεγέθους 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα ανοιχτά της επαρχίας Άτσεχ.

Μετά από αρκέτες ώρες το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε ότι πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί τσουνάμι σε χώρες του Ινδικού Ωκεανού.

Πάντως οι αρχές της Ταϊλάνδης έχουν αναφέρει ένα κύμα ύψους 10 εκατοστών έφτασε στις δυτικές ακτές της χώρας, ενώ επισημαίνουν ότι οι παράκτιες περιοχής της παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού.

Η Υπηρεσίας Γεωφυσικής της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι μετά τις 2:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας ότι στους μετασεισμούς που σημειώθηκαν στην επαρχία Άτσεχ υπάρχει μια δόνηση μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ακόμη μία 8,1 της κλίμακας Ρίχτερ στη Σουμάτρα, και παρέτεινε την προειδοποίηση για τσουνάμι κατά δύο ώρες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Metro.

REUTERS

Το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι ο πρώτος σεισμός των 8,6 βαθμών είχε εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων.

  Όπως δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς το νερό της θάλασσας κοντά στο επίκεντρο του πρώτου σεισμού έχει υποχωρήσει περίπου 10 μέτρα.

Σύμφωνα με τους γερμανούς ειδικούς που βοήθησαν στην εγκατάσταση του συστήματος προειδοποίησης τσουνάμι στην Ινδονησία δήλωσε ότι ο σημερινός σεισμός ήταν οριζόντιος και όχι κάθετος, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες να προκληθεί τσουνάμι.

Προειδοποίηση για τσουνάμι είχε εκδοθεί νωρίτερα  για την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, την Ινδία, την Αυστραλία, τις Σεϋχέλλες, την Σομαλία, το Ομάν και την Νότια Αφρική.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης είχαν ενημερώση τους κατοίκους στην ακτή Ανταμάν να εγκαταλείψουν την περιοχή υπό τον φόβο επερχόμενου τσουναμι. Η περιοχή είναι η ίδια που είχε πληγεί το 2004.

Οι σειρήνες ακούστηκαν στην παραλία Πατόνγκ της νήσου Πουκέτ στις 4:25 μμ (τοπική ώρα) και οι τουρίστες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και να μεταβούν σε ασφαλέστερο μέρος, έγραψε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The Nation.

Επίσης, το αεροδρόμιο του Πουκέτ έκλεισε προσωρινά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες του σεισμού όπως τις κατέγραψε τοπικό κανάλι:

Εκκενώνονται και τα παράλια της Σρι Λάνκα

Οι αρχές της Σρι Λάνκα εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι το μεσημέρι σε όλο το νησί και διέταξαν τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να μετακινηθούν το συντομότερο δυνατόν προς το εσωτερικό.

   Η κυβέρνηση φοβάται ότι παλιρροϊκά κύματα θα πλήξουν τα ανατολικά παράλια, μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό, μεγέθους 8,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε νωρίτερα στα ανοιχτά της Σουμάτρας, στην Ινδονησία.

“Εγκαταλείψετε αμέσως τα παράλια και ανεβείτε σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών. “Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Απειλούνται περισσότερο οι νότιες και ανατολικές ακτές του νησιού, αλλά είναι προτιμότερο και όσοι μένουν σε άλλες περιοχές να φύγουν για τοποθεσίες με μεγαλύτερο υψόμετρο”, είπε ο υποδιευθυντής του Κέντρου, Σαράτ Κουμάρα.

   Κάτοικοι του Τρινκομαλί, ενός λιμανιού στα ανατολικά της χώρας, ανέφεραν ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους και ότι διακόπηκε η σιδηροδρομική συγκοινωνία. Στο Γκάλε, μια άλλη πόλη στα νότια, αναφέρθηκαν παρόμοιες εικόνες εκκένωσης.

   Ο σεισμός της Σουμάτρας έγινε αισθητός και στη Σρι Λάνκα, που απέχει περίπου 1.340 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του επικέντρου.

   Το τσουνάμι του 2004 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους στη Σρι Λάνκα.

Η περιοχή του Ειρηνικού πλήττεται συχνά από μεγάλους σεισμούς, ωστόσο ο μεγάλος κίνδυνος είναι το τσουνάμι, όπως στην περίπτωση του 2004. Ειδικά οι σεισμοί μεγέθους κοντά στα εννέα Ρίχτερ μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι ύψους πάνω από 10 μέτρα.


Διαβάστε τι είπε στο Newsit ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης

Διαβάστε επίσης:

“Κινδυνεύει από τσουνάμι όλος ο νότιος Ινδικός Ωκεανός”

Οι δέκα πιο ισχυροί σεισμοί που συγκλόνισαν τον πλανήτη – 9,5 Ρίχτερ ο πιο ισχυρός!

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα