Σάββατο, 23 Νοε.
19oC Αθήνα

Η συγκλονιστική ιστορία της κτηνιάτρου που επέλεξε την ευθανασία

Η συγκλονιστική ιστορία της κτηνιάτρου που επέλεξε την ευθανασία

Έχει περάσει ένας χρόνος από την σοκαριστική απόφαση μιας κτηνιάτρου να επιλέξει την ευθανασία υποφέροντας από θλίψη για τα δεινά των αδέσποτων ζώων. Η νεαρή κτηνίατρος Chien Chih-cheng βρέθηκε στη λάθος δουλειά τη λάθος στιγμή.

“Έκανε συχνά υπερωρίες, έκανε σπάνια ένα κανονικό μεσημεριανό διάλειμμα και θυσίαζε τις διακοπές της για να δίνει περισσότερη προσοχή στα σκυλιά και να κάνει τις ζωές τους καλύτερες”, θυμάται η Winnie Lai, συνάδελφός της σε καταφύγιο για εγκαταλελειμμένα σκυλιά στην πόλη Taoyuan.

Ως απόφοιτος του κορυφαίου πανεπιστημίου της Ταϊβάν με την υψηλότερη βαθμολογία, η Chien Chih-cheng θα μπορούσε να έχει διαλέξει μια άλλη δουλειά. Αποφάσισε όμως να φροντίζει προσωπικά τα ζώα που εγκαταλείπονται κάθε χρόνο στην Ταϊβάν. Το λόμπι του καταφυγίου ήταν διακοσμημένα με εικόνες ζώων που ζωγράφιζε η ίδια σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την υιοθεσία τους.

Στις 5 Μαΐου του περασμένου χρόνου η Chien Chih-cheng αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή της παίρνοντας το ίδιο ναρκωτικό που χρησιμοποιούσε στην ευθανασία ζώων. Είπε ότι ήθελε να καταλάβουν οι άνθρωποι τι συμβαίνει στα αδέσποτα στην Ταϊβάν.

Η σοκαριστική είδηση του θανάτου της κυρίευσε από θυμό την κοινή γνώμη της Ταϊβάν για αρκετές εβδομάδες, με τους περισσότερους να επικεντρώνονται στο γεγονός πως μια ζωή διακόπηκε πρόωρα. Οι άνθρωποι ρωτούσαν γιατί οι εργαζόμενοι που μάχονταν την εγκατάλειψη κατοικίδιων ζώων δέχονταν τέτοια πίεση.

Κάποτε σε συνέντευξή της σε τοπικό σταθμό περιέγραψε την πρώτη φορά που είδε ένα ζώο να υποβάλλεται σε ευθανασία. “Πήγα σπίτι και έκλαιγα όλη νύχτα”. “Στην αρχή το αφήνουμε να κάνει μια βόλτα, να φάει κάποιο σνακ και του μιλάμε. Μετά το πηγαίνουμε στο “ανθρώπινο δωμάτιο”. Όταν τα βάζουμε επάνω στο τραπέζι, είναι πολύ τρομαγμένα και τρέμουν. Αλλά μόλις τους χορηγούμε το φάρμακο χρειάζονται 3 με 5 δευτερόλεπτα. Δεν τρέμουν άλλο. Είναι στην πραγματικότητα πολύ λυπηρό”. Μετά όμως από εμφανίσεις όπως αυτή δέχτηκε προσωπική επίθεση. Όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε θανατώσει 700 σκυλιά σε 2 χρόνια της έβγαλαν το παρατσούκλι “η όμορφη σφαγέας”.

Εργαζόμενοι στα καταφύγια φοβούνταν να θανατώσουν σκυλιά, αλλά η Chien και άλλοι το έβλεπαν ως ένα καλύτερο τέλος για τα ανεπιθύματα, γερασμένα ή δύσκολο να υιοθετηθούν ζώα από ό,τι να τα αφήνουν με τον κίνδυνο κάποιας ασθένειας στα υπερπλήρη καταφύγια. “Την έλεγαν χασάπη… Μερικοί μας λένε ότι θα πάμε στην κόλαση. Λένε ότι μας αρέσει να σκοτώνουμε και είναι σκληροί. Αλλά συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα σκυλιά τους”, δήλωσε ο συνάδελφός της Kao Yu-jie.

Το καταφύγιο Taoyuan είχε στην πραγματικότητα ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ευθανασίας και υψηλότερα ποσοστά υιοθεσιών από οποιοδήποτε άλλο. Όταν η Chien Chih-cheng αποφάσισε να πάρει το φάρμακο ευθανασίας άφησε ένα γράμμα εξέφρασε την ανησυχία της για το κατά πόσο η καλή διαβίωση των ζώων της πάρει όλη την ενέργεια. “Έβαζε τον εαυτό της κάτω από μεγάλη πίεση. Νοιαζόταν πολύ για τα ζώα και η πίεση από τη δουλειά την επηρέαζε πολύ”, σημειώνει η Lai.

“Ελπίζω ότι με τη φυγή μου θα μάθετε όλοι ότι και τα αδέσποτα ζώα είναι ζωές. Ελπίζω η κυβέρνηση να καταλάβει τη σημασία του ελέγχου της πηγής του προβλήματος. Σας παρακαλώ να αξιολογήσετε τη ζωή”, έγραφε στο γράμμα της. Οι εφημερίδες τότε κατηγόρησαν την κυβέρνηση πως τη “δολοφόνησε” με πολλούς να λένε απέτυχαν να βρουν αποτελεσματικούς τρόπους για να αποτρέψουν την εγκατάλειψη των κατοικίδιων ζώων ή την αναπαραγωγή των αδέσποτων.

Πηγή: BBC

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε