Κόσμος

Ιράκ: Εκτελέστηκαν 26 άνθρωποι που είχαν καταδικαστεί για “τρομοκρατία”

Οι αρχές του Ιράκ προχώρησαν στην εκτέλεση δι' απαγχονισμού 26 ανθρώπων που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα που συνδέονται με την "τρομοκρατία", ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης, συνεχίζοντας την πρακτική των μαζικών θανατώσεων παρά τη διεθνή κατακραυγή και τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας για ένα μορατόριουμ στην εφαρμογή της θανατικής ποινής στη χώρα.

“Το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε την Κυριακή στην εκτέλεση 26 (ανδρών) που κατηγορούνταν για εγκλήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία”, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, στην οποία διευκρινίζει ότι όλοι αυτοί που εκτελέστηκαν ήταν Ιρακινοί. Το υπουργείο σημειώνει ότι “θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις καταδίκες που έχουν εκδοθεί”.

Μεταξύ των εκτελεσθέντων βρίσκεται ο διοικητής στη Βαγδάτη της πολιτοφυλακής κατά της Αλ Κάιντα, που είναι γνωστή ως “Σάχουα”, Αντέλ Μασχαντάνι, ο οποίος είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε θάνατο το 2009 για τον φόνο μιας νεαρής κοπέλας.

Η σουνιτική πολιτοφυλακή Σάχουα δημιουργήθηκε το 2006 από τον αμερικανικό στρατό για να πολεμήσει την Αλ Κάιντα. Βάσει αμνηστίας που χορηγήθηκε το 2008, τα μέλη της πολιτοφυλακής αυτής δεν μπορούν να καταδικαστούν για εγκλήματα κατά του κράτους. Ωστόσο η αμνηστία αυτή δεν ισχύει για άλλου είδους εγκλήματα.

“Οι 26 (που εκτελέστηκαν) είχαν διαπράξει εγκλήματα τρομοκρατίας κατά του ιρακινού λαού, είχαν δικαστεί και καταδικαστεί, και η ετυμηγορία είχε εγκριθεί από την προεδρία”, διευκρινίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάσαν Αλ Σαμάρι στην ανακοίνωση αυτή.

Παρά τις πολλές εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για τη θέσπιση ενός μορατόριουμ στις εκτελέσεις, οι ιρακινές αρχές εκτέλεσαν δι’ απαγχονισμού τουλάχιστον 151 ανθρώπους το 2013, δηλαδή περισσότερους από τους 129 που είχαν θανατώσει το 2012 και τους 68 το 2011, επισήμανε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στην ετήσια έκθεσή της. Το Ιράκ κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις εκτελέσεις, μετά την Κίνα και το Ιράν.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι έχει καταδικάσει επανειλημμένως τις “αισχρές και απάνθρωπες” μαζικές εκτελέσεις στο Ιράκ και έχει υπογραμμίσει το μεγάλο έλλειμμα του συστήματος της δικαιοσύνης στη χώρα.

Ωστόσο στις 13 Ιανουαρίου, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι απέρριψε τη θέσπιση ενός μορατόριουμ, σημειώνοντας ότι οι Ιρακινοί δεν θα δέχονταν να εξακολουθούν να ζουν οι δολοφόνοι και υπογραμμίζοντας επίσης ότι οι εκτελέσεις επιτρέπονται από το Σύνταγμα και από το Ισλάμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαράζ εκρήξεων στο Ιράκ με 26 νεκρούς

ΦΩΤΟ ΣΟΚ: Αμερικανοί πεζοναύτες καίνε Ιρακινούς αντάρτες!

Τουλάχιστον 34 νεκροί από επιδρομές ελικοπτέρων στη Βαγδάτη

Επίθεση καμικάζι σκότωσε 9 στο Ιράκ

 

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα