Παρασκευή, 26 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Ismael «El Mayo» Zambada: Ο αρχηγός του διαβόητου καρτέλ Σιναλόα που συνελήφθη μαζί με τον γιο του «Ελ Τσάπο»

Ismael «El Mayo» Zambada: Ο αρχηγός του διαβόητου καρτέλ Σιναλόα που συνελήφθη μαζί με τον γιο του «Ελ Τσάπο»
Reuters

Ένας από τους μεγαλύτερους βαρόνους ναρκωτικών στον κόσμο, ο Ισμαήλ Ελ Μάγιο Σαμπάδα Γκαρσία ηγέτης του καρτέλ Σιναλόα του Μεξικού, συνελήφθη από ομοσπονδιακούς πράκτορες των ΗΠΑ στο Ελ Πάσο του Τέξας, μαζί με τον γιο του Ελ Τσάπο.

Μετά την ανακοίνωση των συλλήψεων των δύο βαρόνων ναρκωτικών του Μεξικού, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, χαρακτήρισε το καρτέλ ως «ένα από τα πιο βίαια και ισχυρά κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο».

«Ο Ισμαήλ Σαμπάδα Γκαρσία, γνωστός επίσης ως Ελ Μάγιο, συνιδρυτής του καρτέλ, και ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, γιος του άλλου συνιδρυτή του, συνελήφθησαν (…) στο Ελ Πάσο, στο Τέξας», ανέφερε ο Μέρικ Γκάρλαντ, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στην Ουάσιγκτον.

Ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες είναι ένας από τους λεγόμενους «τσαπίτος», τους γιους του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν Γκουσμάν Λοέρα, ή «Ελ Τσάπο», που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε αμερικανική φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Και οι δύο συλληφθέντες αντιμετωπίζουν σωρεία κατηγοριών από τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ για τον ρόλο τους στις δραστηριότητες της συμμορίας, ιδίως για την παραγωγή και διακίνηση φαιντανύλης, εξαιρετικά θανατηφόρου οπιοειδούς.

Η χρήση φαιντανύλης, σύμφωνα με τις αρχές, είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των Αμερικανών στο ηλικιακό φάσμα 18-45 ετών.

«Ελ Μάγιο»: Ποιος είναι ένας από τους ισχυρότερους βαρόνους ναρκωτικών στον κόσμο

Ο Ισμαήλ «Ελ Μάγιο» Ζαμπάντα, ηγέτης του καρτέλ Σιναλόα του Μεξικού είναι ένας από τους ισχυρότερους βαρόνους ναρκωτικών στον κόσμο και συνελήφθη από ομοσπονδιακούς πράκτορες των ΗΠΑ στο Ελ Πάσο του Τέξας.

Ο 76χρονος ίδρυσε την εγκληματική οργάνωση με τον Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι φυλακισμένος στις ΗΠΑ.

Μαζί με τον Ζαμπάντα συνελήφθη την Πέμπτη (25.07.2024) και ο γιος του Γκουζμάν, Χοακίν Γκουζμάν Λόπεζ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Τον Φεβρουάριο, ο Ζαμπάντα κατηγορήθηκε από τους εισαγγελείς των ΗΠΑ για συνωμοσία με σκοπό την παρασκευή και διανομή φαιντανύλης, ενός ναρκωτικού ισχυρότερου από την ηρωίνη, το οποίο έχει κατηγορηθεί για την κρίση των οπιοειδών στις ΗΠΑ.

Οι λεπτομέρειες των συλλήψεων των δύο ανδρών παραμένουν ασαφείς, αλλά φαίνεται ότι βρίσκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κόλπο για να πιαστεί ο Ελ Μάγιο

Επικαλούμενη Μεξικανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους, η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο Ζαμπάντα εξαπατήθηκε για να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο από υψηλόβαθμο μέλος της Σιναλόα μετά από πολύμηνη επιχείρηση από τις έρευνες Εσωτερικής Ασφάλειας και το FBI.

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι ο Ζαμπάντα πίστευε ότι θα πήγαινε να επιθεωρήσει μυστικά αεροδρόμια στο Μεξικό. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Ζαμπάντα «παρασύρθηκε» να μπει σε ιδιωτικό αεροπλάνο με «ψευδείς ισχυρισμούς» από τον Γκουσμάν Λόπεζ, όπως αναφέρουν οι New York Times.

Ο Ζαμπάντα πίστευε ότι το αεροπλάνο θα πετούσε νότια στο Μεξικό, αλλά αντ’ αυτού πέταξε βόρεια και προσγειώθηκε στο Ελ Πάσο, δήλωσε ο ανταποκριτής του Fox News Bryan Llenas.

Ο Γκουσμάν Λόπεζ παραδόθηκε στις αρχές των ΗΠΑ και στράφηκε εναντίον του Ζαμπάντα επειδή «τον κατηγόρησε για τη σύλληψη του πατέρα του», πρόσθεσε το Fox News.

Σε γραπτή δήλωσή του το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ δήλωσε ότι οι δύο άνδρες ηγούνται «μιας από τις πιο βίαιες και ισχυρές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο».

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις