«Περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί ειρηνικά με την άδεια της αστυνομίας μπροστά στην Κνεσέτ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ. «Η αστυνομία έχει έντονη παρουσία για να διασφαλίσει την τάξη», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Γιούλι Έντελσταϊν δεν επέτρεψε την είσοδο στην Κνεσέτ σε τέσσερις εκπροσώπους των διαδηλωτών που είχαν λάβει πρόσκληση από κάποιους βουλευτές για να συναντηθούν μαζί τους.
Σε ανακοίνωσή του ο Έντελσταϊν δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο ήθελε να «αποφύγω τις προκλήσεις που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε βίαια επεισόδια και σε αταξία».
Οι διαδηλωτές, που κατάγονται στην πλειονότητά τους από το Σουδάν και την Ερυθραία, διαδήλωσαν ειρηνικά φωνάζοντας: «Είμαστε πρόσφυγες, έχουμε ανάγκη προστασίας», στα αγγλικά.
Την Κυριακή, περισσότεροι από 30.000 Αφρικανοί διαδήλωσαν έξω από το δημαρχείο του Τελ Αβίβ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους περισσότερους από 300 μετανάστες, σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχουν συλληφθεί από τότε που τέθηκε ο νόμος σε ισχύ. Τη Δευτέρα διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ μπροστά από πολλές δυτικές πρεσβείες, ενώ και εχθές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης.
Όμως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τους προειδοποίησε ότι οι κινητοποιήσεις τους «δεν θα βοηθήσουν σε τίποτα».
Στις 10 Δεκεμβρίου το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο, ο οποίος επιτρέπει στις αρχές να κρατούν στη φυλακή χωρίς δίκη για διάστημα έως και ένα χρόνο τους μετανάστες που δεν έχουν έγκυρη βίζα.
Ένας φράκτης μήκους 230 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε το 2012 από τις ισραηλινές αρχές στα σύνορα με την Αίγυπτο ουσιαστικά εκμηδένισε τον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στο Ισραήλ από το Σινά. Όσοι είχαν προλάβει να εισέλθουν στη χώρα και θεωρούνται παράνομοι θα στέλνονται σε μία ανοιχτή φυλακή, όπως περιγράφεται από τις ισραηλινές αρχές, στην έρημο στα νότια της χώρας.
Το κέντρο Holot, που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο, είναι ανοικτό στη διάρκεια της ημέρας, όμως οι μετανάστες που μεταφέρονται σε αυτό πρέπει να περνούν εκεί τη νύχτα, ενώ καταμετρώνται τρεις φορές ημερησίως.
Περίπου 52.000 μετανάστες, κυρίως από την Ερυθραία και το Σουδάν, έχουν εισέλθει στο Ισραήλ από την Αίγυπτο από το 2006, υποστηρίζουν οι ισραηλινές αρχές, οι οποίες ξεκίνησαν το 2012 μια εκστρατεία που οδήγησε στην απέλαση ή την αναχώρηση 3.920 εξ αυτών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τελ Αβίβ: ”Οχι άλλη φυλακή” φωνάζουν χιλιάδες μετανάστες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Πλημμύρισε” μετανάστες που ζητούν άσυλο το Τελ Αβίβ – ΦΩΤΟ
Όλο και χειρότερα ο Αριέλ Σαρόν