Η Μαντάγια, η πολιορκημένη πόλη 25 χιλιόμετρα έξω από τη Δαμασκό, παραμένει αποκλεισμένη. Μετά όμως από το σάλο που προκλήθηκε από τις εικόνες με παιδιά που είχαν ρέψει από την ασιτία, η διεθνής κοινότητα “ξύπνησε” και έπεισε το καθεστώς Άσαντ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια.
Όταν οι εργαζόμενοι του ΟΗΕ έφτασαν, μαζί με τα φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα και φάρμακα, αντίκρισαν τα δακρυσμένα μάτια των παιδιών, να τους κοιτούν με λαχτάρα. Ούτε εκείνοι δεν άντεξαν και δάκρυσαν. “Μήπως έχεις να μου δώσεις ένα μπισκότο;” είπε σε έναν από τους εργαζόμενους ένα παιδάκι. Ένα άλλο ήθελε “τηγανιτές πατάτες και κέτσαπ” μετέδωσε το απεσταλμένος του CNN στη Μαντάγια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μόνο τον τελευταίο μήνα, στη Μαντάγια έχουν πεθάνει από την πείνα και τις κακουχίες 32 άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, την ώρα που βρίσκεται καθ’ οδόν μια κινητή ομάδα και ομάδα γιατρών.
Η συριακή κυβέρνηση έδωσε άδεια για τη μεταφορά της κινητής ιατρικής μονάδας της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη και συμφώνησε επίσης για να γίνει εμβολιασμός του πληθυσμού, δήλωσε ο Τάρικ Τζασάρεβιτς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε συνέντευξη Τύπου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η επικεφαλής τοπικής επιτροπής παροχής βοήθειας δήλωσε σε αξιωματούχους του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ ότι 32 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα τις τελευταίες τριάντα ημέρες στην πόλη, δήλωσε η εκπρόσωπος του WFP Μπετίνα Λίσερ.
Ο ΟΗΕ ευελπιστεί να στείλει και την ερχόμενη εβδομάδα αυτοκινητοπομπές με βοήθεια στην Μαντάγια και τις επίσης πολιορκημένες, αλλά από ανταρτικές δυνάμεις, σιιτικές κοινότητες Φούα και Κεφράγια στην Ιντλίμπ, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει οριστεί ημερομηνία για αποστολή στο Ζαμπαντάνι, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) Γενς Λέρκε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, CNN