Οι νέες προσλήψεις αυτές πάντως συνδέονται άρρηκτα με την υποχρεωτική συνταξιοδότηση όσων συμπληρώνουν 42 χρόνια ενσήμων, με βάση τις πληροφορίες για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Έως τώρα, οι υπάλληλοι είχαν δικαίωμα να ζητούν διετή αναβολή της συνταξιοδότησής τους, τη λεγόμενη «παραμονή σε ενεργό δράση».
Παράλληλα το ανώτατο όριο ηλικίας για την συνταξιοδότηση των ιατρών, των καθηγητών πανεπιστημίου και των δικαστικών πρόκειται να μειωθεί από το εβδομηκοστό πέμπτο έτος στο εβδομηκοστό. Για τους δικαστικούς, η αλλαγή αυτή θα εφαρμοσθεί από το 2015, «για να μην προκληθούν πρακτικά και λειτουργικά κενά».
«Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να ενισχύσουμε με ουσιαστικό τρόπο την ανανέωση του (στελεχικού) δυναμικού της δημόσιας διοίκησης» τόνισε ο Ρέντσι στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να μειωθεί κατά 50% το σύνολο των αδειών για συνδικαλιστική δραστηριότητα. Την ίδια ώρα εγκρίνεται η υποχρεωτική κινητικότητα για τους δημοσίους υπαλλήλους, υπό τον όρο οι μεταθέσεις να μην ξεπερνούν την απόσταση των πενήντα χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας των εργαζομένων.
Προς το παρόν– όπως υπογραμμίζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης – η κυβέρνηση Ρέντσι δεν έχει εκφραστεί υπέρ της απόλυσης ή της ένταξης σε καθεστώς διαθεσιμότητας οποιουδήποτε συγκεκριμένου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων.
Πρόκειται, αναφέρουν σχολιαστές, να καταβληθεί προσπάθεια με στόχο την αποτελεσματική αξιοποίηση όλου του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.
Διαβάστε
Έρχεται η υποχρεωτική κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων στην Ιταλία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ρέντσι: “Όχι σε έναν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος δεν θα αλλάξει την πολιτική”
Ιταλία: Οι συμμετέχοντες στο Gay Pride καλούν τον Ρέντσι “να τηρήσει τις υποχέσεις του”