Με το ποσό αυτό, σύμφωνα με τα ιταλικά δημοσιεύματα, θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί το έκτακτο ταμείο ανεργίας, να καταργηθεί ή να μειωθεί δραστικά ο νέος φόρος πρώτης κατοικίας, να «παγώσει» η αύξηση του ΦΠΑ και να λυθεί το πρόβλημα των “Esodati” – δηλαδή των περισσότερων των 100.000 εργαζομένων οι οποίοι σταμάτησαν να δουλεύουν αποδεχόμενοι εθελουσία έξοδο, όμως τώρα δεν μπορούν να βγουν στην σύνταξη, λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας που αποφάσισε η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.
Η πρόκληση για τον Φαμπρίτσιο Σακομάνι είναι να καταφέρει να τηρήσει άκρως ευαίσθητες ισορροπίες: από την μια, να αποφύγει να προσφύγει σε νέα έκτακτα μέτρα που θα προκαλούσαν περαιτέρω ύφεση στην ιταλική οικονομία. Από την άλλη, να διατηρήσει την σχέση ελλείμματος ΑΕΠ εντός του 3%, όπως απαιτούν οι Βρυξέλλες.
Μια νότα αισιοδοξίας, υπογραμμίζουν οι αναλυτές στην Ρώμη, προσφέρει η προοπτική εξόδου της Ιταλίας από την διαδικασία ειδικής παρακολούθησης για υπερβολικό έλλειμμα, πιθανόν ήδη πριν από το τέλος Μαίου. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν περίπου 12 δισεκ. ευρώ για νέες επενδύσεις προς γενικότερη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαδικτυακός οίκος αξιολόγησης για τα δικαιώματα των εργαζομένων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι πέντε χώρες που κινδυνεύουν από τον Αύγουστο του 2013 να καταρρεύσουν οικονομικά
Κομμένες οι δεξιώσεις στην Ιταλία λόγω κρίσης
Λέτα – Ολάντ: Προτεραιότητα της ΕΕ η υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Δικαιολογημένη η δυσαρέσκεια προς τη Μέρκελ”, δήλωσε Γερμανίδα υπουργός
Η ιταλική κρίση στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ – Λέτα
Ιταλία: Η κυβέρνηση Λέτα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και από τη γερουσία
Πρώτη εσωτερική κόντρα της κυβέρνησης Λέτα, με αφορμή τον φόρο πρώτης κατοικίας
“Συγχαρητήρια” και πρόσκληση στο Βερολίνο από Μέρκελ στον Ενρίκο Λέτα
Ιταλία: Σοβαρά τραυματισμένος στη σπονδυλική στήλη ο ένας αστυνομικός