Κόσμος

“Ήταν όλοι απροετοίμαστοι” – Η έκθεση για την τραγωδία της Φουκουσίμα

Η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα προέβη σε λανθασμένους χειρισμούς, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές ήταν απροετοίμαστες για την καταστροφή που ακολούθησε τον σεισμό των 9 βαθμών και το τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011.

Σύμφωνα με την τελική έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα, η εταιρία Tokyo Electric Power και οι κρατικές ρυθμιστικές αρχές “ήταν πεπεισμένες ότι γεγονότα που ξεπερνούν τις εικασίες τους δεν πρόκειται να συμβούν”.

“Δεν γνώριζαν ότι τα μέτρα αποφυγής της χειρότερης κατάστασης ήταν επι της ουσίας διάτρητα”, κατέληξε η δεκαμελής επιτροπή η οποία ορίστηκε από την κυβέρνηση.

Η επιτροπή κάλεσε την κυβέρνηση και την διαχειρίστρια εταιρία να συνεχίσει την έρευνα για το αν οι ζημιές στο εργοστάσιο προκλήθηκαν από τον σεισμό ή από το τσουνάμι που ακολούθησε.

Η επιτροπή δημοσιοποίησε μια προκαταρκτική έκθεση τον Δεκέμβριο στην οποία κατήγγειλε την κυβέρνηση και την ιδιωτική εταιρία που διαχειριζόταν το εργοστάσιο των έξι αντιδραστήρων.

Διαπίστωσε ότι οι αρμόδιες αρχές και η εταιρία Tokyo Electric Power (TEPCO) ήταν απροετοίμαστες για μια καταστροφή τόσο μεγάλη όσο ο σεισμός των 9 βαθμών και το τσουνάμι που ακολούθησε.

Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ήταν ανεπαρκής και εφαρμόστηκε πλημμελώς, αποφάνθηκε η επιτροπή τον Δεκέμβριο, της οποίας προήδρευσε ο Γιοτάρο Χαταμούρα, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τόκιο.

Εξάλλου, στις αρχές Ιουλίου, μια ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας διαπίστωσε σε έκθεσή της ότι το πυρηνικό ατύχημα το οποίο προκάλεσε την τήξη τριών από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου, οφείλεται “σαφώς σε ανθρώπινα λάθη” και κατήγγειλε τόσο την διαχειρίστρια εταιρία όσο και την κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας διαδηλώνει κατά των πυρηνικών σταθμών

Οι Ιάπωνες θα φτιάξουν πυρηνικό σταθμό πάνω σε ενεργό ρήγμα

Φουκουσίμα: “Μια καταστροφή που προκάλεσε ο άνθρωπος”



Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πέντε νεκροί από το μπλακ άουτ στην Ισπανία - Οι τρεις είναι μέλη μιας οικογένειας που εισέπνευσαν μονοξείδιο του άνθρακα
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ισπανία από το γενικό μπλακ άουτ που «χτύπησε» χθες (28.04.2025) την Ιβηρική Χερσόνησο.  Στην...
Το μπλακ άουτ στοίχισε τη ζωή σε 5 άτομα
Οι καρδινάλιοι στο Κονκλάβιο που θα εκλέξει τον νέο Πάπα θα είναι 133 - Το απόγευμα της 7ης Μαΐου αρχίζει η ιστορική διαδικασία
Στο Κονκλάβιο, για την εκλογή του διαδόχου του αείμνηστου Πάπα Φραγκίσκου, πρόκειται να πάρουν μέρος 133 καρδινάλιοι, όλοι τους ηλικίας έως 80 ετών
Καρδινάλιοι 1
Πρίγκιπας Γουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Στη Σκωτία για την επέτειο του γάμου τους – Τα ασορτί σακάκια και το πανάκριβο ρολόι
Το ζευγάρι - που έφτασε με ελικόπτερο στο νησί- υποδέχτηκε ένα πλήθος περίπου 300 ντόπιων και τουριστών που ζητωκραύγαζαν στο πέρασμά του υπό τους ήχους γκάιντας
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον