Δευτέρα, 25 Νοε.
13oC Αθήνα

James Webb: Φωτογραφία από το «σταυροδρόμι» τριών γαλαξιών που διαστρεβλώνουν τον χωροχρόνο για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

James Webb: Φωτογραφία από το «σταυροδρόμι» τριών γαλαξιών που διαστρεβλώνουν τον χωροχρόνο για πρώτη φορά στη δημοσιότητα
Φωτογραφία NASA, ESA, CSA, I. Labbe (Swinburne University of Technology) and R. Bezanson (University of Pittsburgh). Image processing: Alyssa Pagan (STScI)

Το τηλεσκόπιο James Webb της NASA δεν σταματάει το ιστορικό και εντυπωσιακό ταξίδι του στα βάθη του διαστήματος, αφού τώρα έστειλε στη Γη φωτογραφίες του Συμπλέγματος της Πανδώρας (Pandora’s Cluster), αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ.

Πρόκειται για μια νέα μαγευτική οπτική του διαστήματος, την οποία μόνο το υπέρ-εξελιγμένο τηλεσκόπιο James Webb της NASA μπορεί να προσφέρει. Το Pandora’s Cluster είναι το σημείο όπου τρεις γαλαξίες ενώνονται, σχηματίζοντας ένα μέγα σύμπλεγμα με βαρύτητα τόσο ισχυρή που διαστρεβλώνει τον χωροχρόνο γύρω του.

«Ο αρχαίος μύθος της Πανδώρας αφορά την ανθρώπινη περιέργεια και τις ανακαλύψεις που οριοθετούν το παρελθόν από το μέλλον, κάτι που ταιριάζει απόλυτα στην προκειμένη περίπτωση με το James Webb, το οποίο μας αποκαλύπτει νέα βασίλεια, συμπεριλαμβανομένης αυτής της εικόνας του Συμπλέγματος της Πανδώρας σε βάθος», δήλωσε για τις νέες εικόνες η αστρονόμος Ρέιτσελ Μπέζανσον, από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

«Όταν το James Webb μας έστειλε τις πρώτες εικόνες του Συμπλέγματος της Πανδώρας, ειλικρινά μείναμε άναυδοι», πρόσθεσε η αστρονόμος. Στην εικόνα «διακρίνονται τόσες πολλές λεπτομέρειες του Συμπλέγματος αλλά και τόσοι άλλοι γαλαξίες στο βάθος. Χάθηκα, κοιτώντας την εικόνα» εξηγεί η αστρονόμος του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Δείτε τις εικόνες και πώς τις εξηγεί η NASA:

Τι δείχνουν οι νέες εικόνες του James Webb

Η νέα όψη του Συμπλέγματος της Πανδώρας συνδυάζει τέσσερα στιγμιότυπα που απαθανάτισε το James Webb σε μια πανοραμική εικόνα, εμφανίζοντας περίπου 50.000 πηγές εγγύς υπέρυθρου φωτός. Λειτουργεί σαν μεγεθυντικός φακός επειδή χρησιμοποιεί τη συνδυασμένη μάζα του σμήνους των γαλαξιών για να δημιουργήσει έναν ισχυρό «βαρυτικό φακό» – ένα φυσικό φαινόμενο μεγέθυνσης της βαρύτητας.

Αυτή η μέθοδος μπορεί να δώσει στους επιστήμονες τη δυνατότητα να μελετήσουν την κοσμολογία και την εξέλιξη των γαλαξιών με νέους τρόπους, καθώς θα μπορούν να παρατηρήσουν πολλούς πιο μακρινούς γαλαξίες του πρώιμου σύμπαντος.

Ογκώδη αντικείμενα όπως τέτοια σμήνη γαλαξιών παραμορφώνουν τον χωροχρόνο τόσο πολύ, που το φως από αυτά τα μακρινά αντικείμενα καταλήγει να επηρεάζεται και να εκτρέπεται σε σημείο που δημιουργεί περίεργα σχήματα ή παράξενες οπτικές ψευδαισθήσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις