Site icon NewsIT

Joseph Dituri: Ποιος είναι ο δύτης που έγινε viral επειδή πέρασε 100 μέρες στον βυθό και βγήκε 20 χρόνια νεότερος

15.10.2024 | 11:45
Joseph Dituri: Ποιος είναι ο δύτης που έγινε viral επειδή πέρασε 100 μέρες στον βυθό και βγήκε 20 χρόνια νεότερος

Ο πρώην δύτης και γιατρός Joseph Dituri, ισχυρίστηκε πως μείωσε τη βιολογική του ηλικία κατά 20 χρόνια, μετά την παραμονή του για 100 ημέρες στον βυθό της θάλασσας σε μία υποβρύχια κάψουλα.

Ο 56χρονος Joseph Dituri ή αλλιώς Dr. Deep Sea είναι ένας πρώην δύτης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ ο οποίος κατέγραψε ρεκόρ περνώντας 100 ημέρες κλεισμένος σε μία υποβρύχια κάψουλα 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η βύθισή του σε αυτό το περιβάλλον υψηλής πίεσης είχε σημαντικά οφέλη για την υγεία του και μάλιστα ισχυρίζεται πως η βιολογική του ηλικία μειώθηκε κατά 20 χρόνια!

Τι έδειξαν οι εξετάσεις του

Όταν βγήκε από την κάψουλα, ο Dituri ανέφερε πως είδε εντυπωσιακές αλλαγές στο σώμα του. Αναφέρθηκε σε αιματολογικές εξετάσεις που έδειξαν μείωση 50% στους δείκτες φλεγμονής, αύξηση 17 φορές στον αριθμό των βλαστοκυττάρων και μακρύτερα τελομερή, δομές στο DNA που συνδέονται με τη γήρανση των κυττάρων.

Scientist who lived underwater for 100 days recounts how his body changed

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξωτερική βιολογική του ηλικία μειώθηκε από τα 44 σε 34 έτη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην υποβρύχια κάψουλα, κάνοντας λόγο για αντιστροφή της γήρανσης των κυττάρων, αναφέρει η DailyMail.

«Είμαι 56 τώρα. Η βιολογική ηλικία μου είναι 44. Όταν βγήκα από το νερό όμως, η βιολογική μου ηλικία ήταν 34». «Έγινα νεότερος όσο βρισκόμουν κάτω από το νερό», είπε.

Τι είναι τα τελομερή και τι έχουν να κάνουν με τη γήρανση

Τα τελομερή είναι τα ακραία τμήματα των χρωμοσωμάτων. Κάθε φορά που τα κύτταρα διαιρούνται, τα τελομερή τους μικραίνουν. Μόλις εξαφανιστούν, το χρωμόσωμα καταστρέφεται και το κύτταρο πεθαίνει.

Τα τελομερή δεν περιέχουν σημαντική γενετική πληροφορία, έχουν όμως τέτοια δομή που επιτρέπουν την προσκόλληση πρωτεϊνών που «δένουν» τη διπλή έλικα του DNA στην κάθε άκρη της, κάτι που έχει παρομοιαστεί από τους ειδικούς σαν το προστατευτικό άκρο στα κορδόνια των παπουτσιών το οποίο δεν αφήνει τα κορδόνια να ξεφτίζουν με τη χρήση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν είναι ότι η διατήρησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα βοηθά τα κύτταρα να ζήσουν περισσότερο, επιβραδύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης.

Σημειώνεται πάντως πως η συγκεκριμένη ιδέα για τη μακροζωία δεν έχει ακόμη αποδειχθεί σε ανθρώπους, αλλά οι ερευνητές εργάζονται πάνω σε γονιδιακές θεραπείες για την επιμήκυνση των τελομερών με την ελπίδα να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Υπερβαρική θεραπεία και αντιγήρανση

Ο Dituri ισχυρίστηκε ότι τα τελομερή του δεν είναι τόσο μεγάλα όσο ήταν όταν πρωτοβγήκε, αλλά ότι εξακολουθούν να είναι μεγαλύτερα από ό,τι ήταν πριν.

Ακόμα απέδωσε την αντιστροφή της ηλικίας του αλλά και τη βελτίωση της γνωστικής του λειτουργίας στο υψηλής πίεσης περιβάλλον που υπήρχε στην υποβρύχια «κατοικία» του.

Τα οφέλη των υπερβαρικών θαλάμων για την υγεία είναι γνωστά στην ιατρική επιστήμη από τότε που ένας Βρετανός γιατρός κατασκεύασε τον πρώτο το 1662, πάνω από 100 χρόνια πριν την ανακάλυψη του οξυγόνου.

Αν και στη σύγχρονη ιατρική χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, οι επιστήμονες έχουν ακόμη αρκετά αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τους μοριακούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τέτοιες μορφές θεραπείας. Το πείραμα του Dituri επέδειξε την ανάγκη για περαιτέρω επιστημονικές μελέτες για την κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από αυτά τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, για όσους αναζητούν τα οφέλη της αντιγήρανσης, η παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα υποβρύχιο περιβάλλον, δεν αποτελεί πρακτική επιλογή. Μία εναλλακτική λύση βέβαια είναι η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία ή αλλιώς θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο.

Είναι η εισπνοή 100% οξυγόνου σε αυξημένη πίεση δηλαδή σε πίεση, περιβάλλοντος μεγαλύτερη της μιας ατμόσφαιρας και διενεργείται εντός ειδικού θαλάμου (θάλαμος αποσυμπίεσης).

Πρόκειται για μία αρκετά δαπανηρή πρακτική, καθώς κατά μέσο όρο, μία συνεδρία κοστίζει 250 δολάρια.

Όσον αφορά στον Dituri, κατά την παραμονή του στην υποβρύχια «κατοικία» του, βρέθηκε αντιμέτωπος με σωματική δυσφορία και οδοντιατρικά προβλήματα. Ωστόσο, ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος για τα οφέλη της υπερβαρικής θεραπείας, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη της σχετικής έρευνας.

Πέρα ​​από την υπερβαρική θεραπεία, ο Dituri συμπεριλαμβάνει στον τρόπο ζωής του και τη νηστεία και άλλες πρακτικές υγείας, υποδεικνύοντας μια ολιστική προσέγγιση στη γήρανση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, είπε στους δημοσιογράφους τρέφεται με νερό και ζωμό οστών μέχρι τις 3 περίπου το απόγευμα.

Έτσι, η υπερβαρική θεραπεία οξυγόνου μπορεί να μην είναι η μόνη θεραπεία που τον βοήθησε να επιβραδύνει ή να αντιστρέψει τη διαδικασία γήρανσής του.

Ο Dituri μιλάει κάπως διθυραμβικά για την υπερβαρική θεραπεία, την προσεγγίζει με συγκρατημένη αισιοδοξία και τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω επιστημονική έρευνα σχετικά με τα θαυματουργά οφέλη που μπορεί να έχει η υπερβαρική θεραπεία και τις δυνητικές της χρήσεις.

«Η επιστήμη δεν έχει τελειώσει, αλλά εργαζόμαστε πάνω σε αυτό» είπε. «Υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που δεν μπορεί να θεραπεύσει, αλλά υπάρχουν κάποιες καλές χρήσεις της».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version