Τρίτη, 23 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Ξεκινάει ο μαραθώνιος της Μέρκελ – Από σήμερα το παζάρι για την κυβέρνηση

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: REUTERS

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τον θρίαμβό της στις εκλογές, η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει σήμερα τις πρώτες συζητήσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία, του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού».

Παρά τον προσωπικό πολιτικό θρίαμβο της Μέρκελ στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, το συντηρητικό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και το βαυαρικό παρακλάδι του CSU (με συνολικό ποσοστό 41,5 % των ψήφων) δεν διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γερμανική βουλή.

Έτσι οι χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ καλούνται να βρουν έναν νέο κυβερνητικό σύμμαχο καθώς το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) του Φίλιπ Ρέσλερ, με το οποίο συνεργάζονταν κυβερνητικά από το 2009, δεν μπήκε στη γερμανική Κάτω Βουλή.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία για 5 έδρες

Η καγκελάριος Μέρκελ, επομένως θα προσπαθήσει να συμφωνήσει με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), που ήρθε δεύτερο στις εκλογές (25,7%), για να φτιάξουν κυβέρνηση συνεργασίας.

Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στις 13:00 (11:00 GMT), σε ένα παρακείμενο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ θα διερευνήσει και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Πράσινους, αλλά το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας με τους Πράσινους φαντάζει απίθανο.

«Έχουμε μια κοινή ευθύνη για να σχηματίσουμε μια σταθερή κυβέρνηση», διαβεβαίωσε η καγκελάριος της Γερμανίασ την Πέμπτη στο περιθώριο των εορτασμών για την 23η επέτειο της γερμανικής επανένωσης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ζητούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας – Η Μέρκλε «ονειρεύεται» τον Άσμουσεν ως διάδοχο του Σόιμπλε

Η εισαγωγή ενός γενικού κατώτατου μισθού, η αύξηση των φόρων στις μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στον τομέα των υποδομών, θα είναι πιθανώς τα καίρια ζητήματα για μια συμφωνία για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι συντηρητικοί, οι οποίοι είχαν αποκλείσει οποιαδήποτε αύξηση της φορολογίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, φαίνεται, σε πρώτη φάση, να ανοίγουν το δρόμο για μια αλλαγή στη θέση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνομιλίες Μέρκελ και Σοσιαλδημοκρατών την Παρασκευή για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού

Και το υπουργείο Οικονομικών ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες από τη Μέρκελ

Εγκαταλείπει το κόμμα ο αντίπαλος της Μέρκελ

Ο Σόιμπλε ζητάει άμεσα κυβέρνηση στη Γερμανία

Τουρίστας στο Βερολίνο; Νοικιάστε το διαμέρισμα της Μέρκελ με 55€ την ημέρα!

Ο δημοφιλής κ. Σόιμπλε – 3 Γερμανοί στους 4 θέλουν να παραμείνει

Γερμανία: Την παραίτησή του υπέβαλε ο συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων

Ραχόι: «Θαυμάσια» η νίκη Μέρκελ! – Η Ισπανία βγήκε από την ύφεση, όχι από την κρίση

Σοσιαλδημοκράτες σε Μέρκελ: Θέλεις συνεργασία; Βάλε φρένο στη λιτότητα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε