Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να “κατευθυνθεί” προς την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν αυτή δεν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, επρόκειτο να δηλώσει σήμερα στο Άμστερνταμ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στην ομιλία του για την Ευρώπη, η οποία όμως αναβλήθηκε επ’ αόριστον λόγω της κρίσης των ομήρων στην Αλγερία.
Σε αποσπάσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Ντέιβιντ Κάμερον κρίνει ότι υπάρχουν τρεις προκλήσεις για την ΕΕ: εκτός από την κρίση της ευρωζώνης και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από τις αναδυόμενες χώρες, “υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους πολίτες της που έχει διευρυνθεί με θεαματικό τρόπο τα τελευταία χρόνια”.
Αυτή η “έλλειψη δημοκρατικής νομιμότητας και ολοκλήρωσης γίνεται αισθητή με ιδιαίτερη ένταση στη Βρετανία”, προσθέτει ο Βρετανός πρωθυπουργός, που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στο κόμμα του και στη χώρα.
“Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να αποτύχει και οι Βρετανοί να οδηγηθούν προς την έξοδο”, προειδοποίησε ο ηγέτης των Συντηρητικών.
“Δεν θέλω να συμβεί αυτό. Θέλω η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτύχει και θέλω μια σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ που να μας κρατά μέσα σε αυτήν”, αναφέρει ακόμη ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος από την άλλη πλευρά πιέζεται από τη βρετανική επιχειρηματική κοινότητα, από τους Ευρωπαίους εταίρους του και τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην περιθωριοποιήσει τη χώρα του.
Στα αποσπάσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν περιέχεται η ευρέως αναμενόμενη ανακοίνωση ενός δημοψηφίσματος για τους νέους όρους της σχέσης μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, που υποτίθεται ότι αποτελούν αντικείμενο μιας εκ των προτέρων διαπραγμάτευσης.
“Υπάρχει μια αυξανόμενη απογοήτευση στους ανθρώπους, που βλέπουν περισσότερο την ΕΕ ως κάτι το οποίο υφίστανται, και όχι ως κάτι που είναι σε θέση να ενεργεί για λογαριασμό τους”, σημειώνει ο πρωθυπουργός. Οι άνθρωποι είναι όλο και πιο δυσαρεστημένοι καθώς βλέπουν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται όλο και πιο μακριά από αυτούς έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του επιπέδου της ζωής τους μέσω της λιτότητας που έχει επιβληθεί, ή ακόμη να δαπανώνται οι φόροι τους σε σχέδια διάσωσης για χώρες στην άλλη άκρη της ηπείρου”, τονίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός.
“Και βλέπουμε αυτή τη δυσαρέσκεια να εκφράζεται με δραματικό τρόπο στη Βρετανία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καθήκον να ακούσουν τις ανησυχίες αυτές. Και έχουμε το καθήκον να ανταποκριθούμε”, υπογράμμισε ακόμη ο Ντέιβιντ Κάμερον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ