Σάββατο, 2 Νοε.
16oC Αθήνα

Καρέ καρέ η ιστορική επίσκεψη Μέρκελ στο Νταχάου (ΦΩΤΟ)

Η Άνγκελα Μέρκελ καταθέτει στεφάνι στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στο Νταχάου - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
Η Άνγκελα Μέρκελ καταθέτει στεφάνι στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στο Νταχάου - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

Η Άνγκελα Μέρκελ έγραψε ξανά το όνομά της στην ιστορία, αυτή τη φορά όχι για οικονομικό ή άκρως πολιτικό λόγο. Αλλά γιατί έγινε η πρώτη καγκελάριος της Γερμανίας που επισκέφθηκε το στρατόπεδο του Νταχάου.

Εκεί όπου στη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος έχασαν τη ζωή τους εκατομμύρια Εβραίοι, θύματα του Ολοκαυτώματος.

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως νιώθει ντροπή. Αλλά αυτό δεν την εμπόδισε μετά την επίσκεψη στο στρατόπεδο να βρεθεί σε γιορτή μπύρας… Πως να μην τα “ακούσει” από την αντιπολίτευση μετά;

“Η θύμηση της μοίρας των κρατουμένων με γεμίζει βαθιά θλίψη και ντροπή” είπε η Μέρκελ σε μια σύντομη ομιλία που εκφώνησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, της πρώτης που πραγματοποιεί εν ενεργεία καγκελάριος της χώρας στο στρατόπεδο αυτό κοντά στο Μόναχο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ξεναγείται στους χώρους του στρατοπέδου - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
“Ο κάθε κρατούμενος στο στρατόπεδο του Νταχάου και στα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης είχε προφανώς μια προσωπική πορεία που διακόπηκε ή καταστράφηκε”, υπογράμμισε η Μέρκελ η οποία κατέθεσε ένα στεφάνι με λουλούδια και συνομίλησε με επιζήσαντες της ναζιστικής θηριωδίας.

Στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
Στο στρατόπεδο του Νταχάου, στην είσοδο του οποίου υπάρχει η διαβόητη πινακίδα με τη φράση “Arbeit macht frei” (Η εργασία απελευθερώνει) ενσαρκώνεται “ένα τρομακτικό, χωρίς προηγούμενο, κεφάλαιο της ιστορίας μας”, τόνισε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ με τον Μαξ Μανχάιμερ, επιζώντα του ολοκαυτώματος - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
Έτσι έζησα τον εφιάλτη - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
“Ταυτοχρόνως, το μέρος αυτό αποτελεί μια προειδοποίηση: πώς φτάσαμε στη Γερμανία να αφαιρούμε από τους ανθρώπους το δικαίωμα στο ζωή λόγω της καταγωγής τους, της θρησκείας τους (…) του σεξουαλικού προσανατολισμού τους;” διερωτήθηκε υπενθυμίζοντας, φανερά συγκινημένη, ότι “η τεράστια πλειονότητα των Γερμανών” έκλεισε τα μάτια ή δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τον εγκλεισμό των Εβραίων και των αντιφρονούντων στα στρατόπεδα.

Το Νταχάου, το πρώτο από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, άνοιξε τον Μάρτιο του 1933, μετά την ανάρρηση του Χίτλερ στην εξουσία, και αρχικά προοριζόταν για πολιτικούς κρατούμενους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι –πολιτικοί αντιφρονούντες, ομοφυλόφιλοι, Εβραίοι, ανάπηροι, τσιγγάνοι, ακόμη και αιχμάλωτοι πολέμου– στάλθηκαν τα επόμενα χρόνια στο Νταχάου και τουλάχιστον 41.000 από αυτούς σκοτώθηκαν ή πέθαναν από την πείνα και τις αρρώστιες μέχρι τον Απρίλιο του 1945, όταν το στρατόπεδο απελευθερώθηκε από τα αμερικανικά στρατεύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι φοβάται η Μέρκελ ότι μπορεί να τη ρίξει από την εξουσία

10+1 φωτογραφίες της ανθρώπινης Άνγκελα Μέρκελ

Η Μέρκελ ψάχνει ψηφοφόρους και υπόσχεται καμία αύξηση στους φόρους

Μόνο τυχαία δεν ήταν η στάση της Μέρκελ στις Βρυξέλλες

Νταχάου τελική λύση – Οι Γερμανοί γνώριζαν τα πάντα! (ΦΩΤΟ)

Παιδικό παιχνίδι παζλ απεικονίζει φούρνους του Νταχάου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε