– 160 νεκροί μέσα σε μια νύχτα. Περίπου 560 oi νεκροί μέσα σε μια βδομάδα
– Βομβάρδισαν με αεροπλάνα την Τρίπολη
– “Είμαι στην χώρα και όχι στην Βενεζουέλα” δήλωσε ο Καντάφι
– Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για την μεταφορά των Ελλήνων
Οι διάδρομοι στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης στη Λιβύη καταστράφηκαν στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που σημειώνονται στη χώρα και δεν μπορούν να προσγειωθούν εκεί επιβατικά αεροπλάνα, δηλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ.
Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους αιγύπτιους πολίτες που βρίσκονται στη Λιβύη να παραμείνουν στα σπίτια τους, αν αυτό είναι δυνατό, και να εφοδιαστούν με αρκετά τρόφιμα και νερό ώστε να μην χρειάζεται να βγουν στους δρόμους.
Στη Λιβύη ζουν ως 1,5 εκατομμύριο αιγύπτιοι πολίτες. Η Αίγυπτος δεν έχει καταφέρει να απομακρύνει αεροπορικώς πολίτες της από τη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης. Εξακολουθεί να περιμένει την άδεια από τις λιβυκές αρχές εναέριας κυκλοφορίας για να προσγειώσει αεροπλάνα της στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.
“Όσον αφορά την ανατολική Λιβύη, οι διάδρομοι του αεροδρομίου της Βεγγάζης έχουν καταστραφεί. Δεν είναι δυνατόν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο αυτό πτήσεις της Egyptair ή οποιεσδήποτε άλλες”, δήλωσε ο Αμπούλ Γέιτ σε συνέντευξη Τύπου.
Ο υπουργός ζήτησε από τους αιγύπτιους πολίτες που ζουν στη Λιβύη να μην βγαίνουν στους δρόμους, αλλά πρόσθεσε πως όσοι είναι αποφασισμένοι να φύγουν από τη Βεγγάζη πρέπει να ταξιδέψουν οδικώς σε ομάδες για να φτάσουν στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Οι ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα έχουν στήσει νοσοκομεία και σκηνές, ενώ έχουν εξασφαλίσει τη μεταφορά των αιγυπτίων πολιτών που φτάνουν ως εκεί, στη βόρεια παραλιακή περιοχή Μάρσα Μάτρουχ, δήλωσε ο υπουργός.
Ο Αμπούλ Γέιτ πρόσθεσε πως το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου έχει κανονίσει να στέλνει τέσσερις πτήσεις της Egyptair καθημερινά για να απομακρύνουν αιγύπτιους πολίτες, όμως δεν έχει δοθεί ακόμη άδεια για να προσγειωθούν τα αεροπλάνα στην Τρίπολη.
“Είναι μια μεγάλη επιχείρηση (διάσωσης), η οποία μοιάζει πολύ με αυτή που πραγματοποιήθηκε το 1991 στο Ιράκ”, δήλωσε ο Αμπούλ Γέιτ αναφερόμενος στις προσπάθειες της Αιγύπτου να απομακρύνει τους πολίτες της από το Ιράκ στη διάρκεια του πολέμου που έγινε εκεί.
Η κατάσταση στην Λιβύη έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Τα πράγματα δεν θυμίζουν καθόλου τις διαδηλώσεις της Αιγύπτου. Ο Μουαμάρ Καντάφι διέταξε τον βομβαρδισμό της Τρίπολης με μαχητικά αεροπλάνα σκορπόντας τον θάνατο.
Περισσότεροι από 560 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση στη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι εξακολουθεί ν΄αγνοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων.
Ο ίδιος ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι με μια σύντομη δήλωσή του, τις πρώτες πρωινές ώρες στην κρατική τηλεόραση, αντέκρουσε τις φήμες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη και να βρίσκεται καθ’οδόν για τη Βενεζουέλα.
” Είμαι στην Τρίπολη ” είπε, ” Δεν είμαι στη Βενεζουέλα “, ενώ βρισκόταν κάτω από μία μεγάλη ομπρέλα καθώς έβγαινε από την μπροστινή θέση ενός οχήματος.
Νωρίτερα η φημολογία ότι ο επί 42 χρόνια ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, είχε εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη, εν μέσω σκληρών μαχών και πρωτοφανούς αιματοχυσίας, καθώς πιστές σε αυτόν δυνάμεις αντιμετώπισαν με αληθινά πυρά και σύμφωνα με μαρτυρία πολιτικού ακτιβιστή και με αεροπορικό βομβαρδισμό, τους διαδηλωτές, είχε σκορπίσει σύγχυση στη διεθνή κοινότητα.
Ο βρετανός ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χέϊγκ, είχε δηλώσει στις Βρυξέλλες ότι είχε πληροφορίες πως ο Καντάφι βρισκόταν καθ οδόν προς την Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής είχε σπεύσει να διαψεύσει τη φήμη.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν πλέον μεταφερθεί μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου το απόγευμα της Δευτέρας πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές αντικαθεστωτικοί στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της πόλης. Οι πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες αλλά και από ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 160 νεκρούς στην Τρίπολη, ενώ υπάρχει και μαρτυρία πολιτικού ακτιβιστή σύμφωνα με την οποία σημειώθηκε και βομβαρδισμός από πολεμικό αεροπλάνο, περιοχών της πόλης.
Άλλες αναφορές επιμένουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου και σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και αιματηρότερες συγκρούσεις τις προηγούμενες ημέρες, η Βεγγάζη βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιπολίτευσης.
Η ΥΠΕΞ, των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει την αιματοχυσία και να σεβαστεί τις επιθυμίες, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Ήδη πάντως, έχουν αρχίσει να καταγράφονται ρήγματα στη συνοχή του καθεστώτος Καντάφι.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την “υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών “, ενώ οι διπλωμάτες της αποστολής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν το στρατό της Λιβύης να ” βοηθήσουν τους διαδηλωτές να απαλλάξουν τη χώρα από τον Τύραννο Καντάφι “.
Τέλος το βράδυ της Δευτέρας μία ομάδα υψηλόβαθμων βαθμοφόρων του Λιβυκού στρατού κάλεσαν τους συναδέλφους τους να συμμαχήσουν με το λαό και να εκδιώξουν τον Καντάφι.
Μιλώντας στο Newsit ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης είπε ότι προσπαθούν να εντοπίσουν που ακριβώς βρίσκονται οι έλληνες πολίτες και να ετοιμάσουν επιχείρηση διάσωσης εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη.