Δευτέρα, 22 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Κένυα: Συνεχίζεται το θρίλερ ομηρίας στο εμπορικό κέντρο – Τρεις στρατιώτες υπέκυψαν στα τραύματά τους

Κένυα: Συνεχίζεται το θρίλερ ομηρίας στο εμπορικό κέντρο – Τρεις στρατιώτες υπέκυψαν στα τραύματά τους

Υπέκυψαν τρεις Κενυάτες στρατιώτες που τραυματίστηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων που σημειώθηκαν τις τέσσερις τελευταίες ημέρες στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ στο Ναϊρόμπι, που είχαν καταλάβει μέλη της σομαλικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ.

«Έντεκα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Κένυας έχουν τραυματιστεί» και «δυστυχώς τρεις εξ αυτών υπέκυψαν στα τραύματα τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο συνταγματάρχης Σάιρους Ογκούνα, εκπρόσωπος του στρατού. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να «χτενίζουν το κτίριο».

Στο μεταξύ ένα μέρος της στέγης του εμπορικού κέντρου κατέρρευσε σήμερα, όταν ξέσπασε πυρκαγιά. Σύμφωνα με μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Κένυας και έναν πυροσβέστη, κατέρρευσε ένα μέρος του υπερυψωμένου χώρου στάθμευσης του Ουέστγκεϊτ, το οποίο χρησίμευε ως στέγη για την πίσω πλευρά του εμπορικού κέντρου και κυρίως για τον πρώτο όροφο ενός τεράστιου σουπερμάρκετ.

Αλ-Σαμπάμπ: Οι μαχητές παραμένουν οχυρωμένοι στο εμπορικό

Στο μεταξύ, η αλ-Σαμπάμπ δήλωσε ότι μαχητές της παραμένουν οχυρωμένοι στο εμπορικό. Οι κενυατικές δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν έρευνες για να εντοπίσουν αυτούς τους ενόπλους, στους οποίους δυτικές πηγές πιστεύουν ότι περιλαμβάνονται Αμερικανοί και πιθανόν μια Βρετανίδα, η οποία μπορεί να είναι η χήρα ενός από τους καμικάζι βομβιστές που συμμετείχαν το 2005 σε επίθεση στο Λονδίνο. Η Αλ-Σεμπάμπ απέρριψε πληροφορίες ότι ξένοι εμπλέκονται στην επίθεση στο εμπορικό κέντρο.

Ελικόπτερα πετούν πάνω από το συγκρότημα, στο οποίο συχνάζουν ξένοι και πλούσιοι Κενυάτες. Η αλ-Σαμπάμπ ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε την επίθεση για να πιέσει την Κένυα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Σομαλία, όπου πολεμούν την ισλαμιστική οργάνωση. Ο πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα έχει δηλώσει ότι τα κενυατικά στρατεύματα θα συνεχίσουν την αποστολή τους στη Σομαλία.

Η επίθεση ήρθε σε μια στιγμή που πολλές βίαιες ισλαμιστικές οργανώσεις από το Μαλί ως την Αλγερία και τη Νιγηρία ως την Κένυα, επωφελούμενες από τοπικές δυσαρέσκειες, αλλά όλες ασπαζόμενες αντιδυτικές και αντιχριστιανικές πεποιθήσεις, επιτίθενται στην κρατική εξουσία και τα διεθνή συμφέροντα.

“Εξακολουθούν να υπάρχουν ένοπλοι μέσα στο κτίριο”, δήλωσε ένας αξιωματικός των κενυατικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί και μίλησε κοντά στο εμπορικό κέντρο, το οποίο είναι περικυκλωμένο από στρατεύματα. Ερωτηθείς αν εξακολουθούν να υπάρχουν όμηροι, απάντησε: “Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι”.

Την ώρα που οι κενυατικές αρχές υποστήριζαν πως το τέλος της πολιορκίας είναι “πολύ κοντά”, η αλ-Σαμπάμπ ανακοίνωνε πως οι μαχητές της εξακολουθούν να είναι οχυρωμένοι μέσα στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ και οι όμηροί τους είναι ακόμη ζωντανοί.

“Αναρίθμητα πτώματα εξακολουθούν να είναι διασκορπισμένα μέσα στο εμπορικό κέντρο και οι μουτζαχεντίν (μαχητές) εξακολουθούν να κρατούν τις θέσεις τους #Westgate”, ανέφερε η οργάνωση στο λογαριασμό της στο Twitter.
“Οι όμηροι που κρατούνται από τους μουτζαχεντίν μέσα στο #Westgate εξακολουθούν να είναι ζωντανοί, μοιάζουν πολύ αναστατωμένοι, αλλά πάντως είναι ζωντανοί”, πρόσθεσε.

Απειλές των Σαμπάμπ

Εκπρόσωπος των Σεμπάμπ απείλησε με νέες επιθέσεις, αν το Ναϊρόμπι δεν αποσύρει τους στρατιώτες του που έχουν αναπτυχθεί από το 2011 στην Σομαλία για να πολεμήσουν τους μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ, σύμφωνα ηχογραφημένο μήνυμά του που δημοσιεύεται σήμερα στο Ίντερνετ.

“Προειδοποιούμε την κενυατική κυβέρνηση και όλους αυτούς που την υποστηρίζουν”, σημειώνει ο εκπρόσωπος των Σεμπάμπ, Άλι Μοχάμουντ Ραζ, αναφερόμενος στην αιματηρή επίθεση στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ του Ναϊρόμπι, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το κίνημά του.

“Αν επιθυμούν την ειρήνευση, να εγκαταλείψουν το έδαφός μας, να σταματήσουν την ανάμειξή τους στις υποθέσεις μας, να απελευθερώσουν τους κρατούμενούς μας και να σταματήσουν οποιαδήποτε μορφή μάχης κατά της θρησκείας μας”, υπογράμμισε ο ίδιος.

“Στην αντίθετη περίπτωση, να ξέρετε ότι αυτό ήταν μόνον μια πρώτη γεύση αυτού που θα κάνουμε” στο μέλλον και ότι “θα πρέπει να περιμένετε μαύρες μέρες”, πρόσθεσε ο ίδιος στο μήνυμά του, το οποίο ηχογραφήθηκε χθες και δημοσιεύτηκε σήμερα το απόγευμα στον λογαριασμό των Σεμπάμπ στο Twitter και σε ισλαμιστικά φόρουμ.

Η επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι είναι “μια απάντηση του ισλαμικού έθνους στην ανάμειξη στις υποθέσεις” της Σομαλίας “από την πλευρά της κυβέρνησης της Κένυας, πράκτορα των εβραίων”, σημείωσε επίσης ο Ραζ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κένυα: Νέοι πυροβολισμοί ακούστηκαν από το εμπορικό – 4η ημέρα “πολιορκίας”

 

Κένυα: Σκότωσαν τη «λευκή χήρα»; – Απελευθερώθηκαν οι όμηροι, μάχη με τους ενόπλους

Κανένας Έλληνας μεταξύ των θυμάτων ή των ομήρων στην Κένυα

Κένυα: Σχεδόν όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν, δύο ισλαμιστές σκοτώθηκαν, δηλώνει ο ΥΠΕΣ

Ποια είναι η «λευκή χήρα», η γυναίκα «εγκέφαλος» του μακελειού στην Κένυα (ΦΩΤΟ)

Η γυναίκα πίσω από το μακελειό στην Κένυα – Η Βρετανίδα «λευκή χήρα» και το θρίλερ που συνεχίζεται

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε