Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε απόψε ότι αποσύρει τη χώρα από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, “τηρώντας την προεκλογική δέσμευσή του” να προασπίζεται τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων και λέγοντας πως θα διαπραγματευτεί για μία πιο δίκαιη συμφωνία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν σύντομα. Μόλις επέστρεψα από ένα ταξίδι στο εξωτερικό με συμφωνίες για εκατοντάδες χιλιάδες δουλειάς για αμερικανούς”, είπε αρχικά ο αμερικανός Πρόεδρος, τον οποίο παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της χώρας Μάικ Πενς, στον Λευκό Οίκο.
Ο Τραμπ συνέχισε λέγοντας: “Στη G7 κάναμε ιστορικά βήματα που δίνουν προβάδισμα στους αμερικανούς σε σχέση με τα άλλα κράτη. Συζητήσαμε για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ίσως και μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Τηρούμε μία – μία τις υποσχέσεις που έδωσα στους αμερικανούς”.
Και τελικά… έριξε τη βόμβα: “Παλεύω κάθε μέρα για τον υπέροχο λαό των ΗΠΑ. Για να προστατέψω τα συμφέροντα των αμερικανών, οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη συμφωνία για το κλίμα και θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για την υπάρχουσα συμφωνία, ή ακόμη και μία ολοκαίνουρια, που θα είναι προς το συμφέρον των αμερικανών. Φεύγουμε αλλά θα διαπραγματευτούμε για μια δίκαιη συμφωνία“.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Εκλέχθηκα για να εκπροσωπώ τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού“, δήλωσε επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας πως “η συμμόρφωση με τους όρους της συμφωνίας του Παρισιού θα μπορούσε να κοστίσει στην Αμερική 2,7 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας έως και το 2025. Η συμφωνία δεν εξαλείφει τις θέσεις εργασίας στον τομέα του άνθρακα – μεταφέρει απλώς τις θέσεις αυτές εκτός της Αμερικής”.
Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει το μέλλον με την απόφασή της να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα.
“Ακόμη με την απουσία της αμερικανικής ηγεσίας, ακόμη και όταν αυτή η κυβέρνηση εντάσσει την χώρα σε μια μικρή χούφτα κρατών που απορρίπτουν το μέλλον, είμαι βέβαιος οι αμερικανικές πολιτείες, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις μας θα εντείνουν τις προσπάθειες τους και θα κάνουν περισσότερα για να ηγηθούν της πορείας και να βοηθήσουν στην προστασία του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενεές τον “, ανέφερε ο Ομπάμα σε γραπτή ανακοίνωσή του μετά την ανακοίνωση της απόφασης από τον πρόεδρο Τραμπ.
«Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη» μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «μοιραίο λάθος» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την λύπη της για την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη, με το Βερολίνο να υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ «πληγώνουν» τον πλανήτη με την απόφασή τους.
Για «ένα λάθος με δραματικές συνέπειες», έκανε λόγο η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ με tweet του ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τα συμβουλευτικά όργανα του Λευκού Οίκου μετά την ανακοίνωση της απόφασης.
Παράλληλα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία «πιστεύουν ακράδαντα ότι η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση», υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Τραμπ.
Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν την λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσαν όλους τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Επίσης ανέφεραν ότι θα εντείνουν την στήριξή τους στις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσουν να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη, έπειτα από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.
H Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αποτελεί την πρώτη οικουμενική και νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα. Υπογράφηκε στις 22 Απριλίου του 2016 και κυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 5 Οκτωβρίου του 2016.
Περιλαμβάνει ένα σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη “αρκετά κάτω” από 2 °C, ενώ η βασική διεθνής συμφωνία σε αυτόν τον τομέα είναι η σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές (UNFCCC).
Πρόκειται για μία από τις τρεις συμβάσεις που εγκρίθηκαν στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής του Ρίο το 1992, και μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί από 195 χώρες.
Σημειώνεται πως ξεκίνησε ως τρόπος διακρατικής συνεργασίας με στόχο να περιοριστούν η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή, καθώς και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές τους.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters