Τι κι αν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ο νικητής των ευρωεκλογών αφού το κόμμα του οποίου ήταν επικεφαλής (ΕΛΚ) πήρε τις περισσότερες έδρες στην ευρωβουλή. Αυτό δεν του εξασφαλίζει και την προεδρία της Κομισιόν. Το είπε από την Κυριακή το βράδυ ο αντίπαλός του Μάρτιν Σουλτς, το επανέλαβε (πιο ηχηρά) η Άνγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες.
Μήνυμα εστάλη όβερ: «Δεν αποκλείω τίποτε», «δεν θεωρώ δεδομένο τίποτε», «μία κομματική συμφωνία δεν μπορεί να ακυρώσει μια συνθήκη» είπε μεταξύ άλλων η Μέρκελ και έδωσε γραμμή. Είχε προηγηθεί η ξεκάθαρη θέση της Βρετανίας και του Ντέιβιντ Κάμερον κατά της υποψηφιότητας Γιούνκερ.
Οπότε γυρνάμε πίσω στο 2004 όταν οι διαπραγματεύσεις για το ποιος θα ήταν ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν αποδείχθηκαν θυελλώδεις. Τότε επελέγη ο Μπαρόζο, επίσης από το ΕΛΚ. Μήπως τώρα έφτασε η ώρα τον Σοσιαλιστών και του (Γερμανού) Μάρτιν Σουλτς;
Οι αναλυτές προβλέπουν αγώνα δρόμου για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης. Οι αποστάσεις της Μέρκελ ενίσχυσαν το μπλοκ των συντηρητικών ηγετών που δεν θέλουν τον Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετρήστε: Βρετανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ολλανδία και Σουηδία. Λίγους, δεν τους λες…
Η Μέρκελ λοιπόν κερνά τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup το πικρό ποτήρι της… απόρριψης. Η καλύτερα της χλιαρής στήριξης. Κι αυτό μάλλον είναι χειρότερο από μια ξεκάθαρη θέση πως η Γερμανία δε θα στηρίξει την υποψηφιότητά του. «Την ατζέντα του ΕΛΚ μπορεί να την υλοποιήσει ο Γιούνκερ αλλά και πολλοί άλλοι» είπε με νόημα η Μέρκελ. Το νόημα το έπιασαν όλοι, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Γιούνκερ.
Η Μέρκελ ξέρει πως από τη στιγμή που ο Κάμερον έχει πατήσει πόδι κατά του Γιούνκερ, πρέπει να παιχτεί αλλιώς το παιχνίδι. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το Βερολίνο γνωρίζει ότι οι βρετανοί συντηρητικοί δεν πρόκειται να αποδεχθούν ποτέ μία λύση Γιούνκερ στο τιμόνι της Κομισιόν. Και αυτό γιατί ενσαρκώνει την εμβάθυνση της ΕΕ, το σύνθημα «περισσότερη Ευρώπη», δηλαδή αυτό ακριβώς που θέλει να αποτρέψει με κάθε τρόπο ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Μετά τον εκλογικό θρίαμβο των εθνικιστών του Φάρατζ, το Λονδίνο θα πουλήσει ακριβά την συναίνεσή του στην εκλογή προέδρου της Κομισιόν. Θα ζητήσει παραχωρήσεις στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής και περισσότερες εξαιρέσεις από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θεωρείται βέβαιο ότι ο Κάμερον θα απαιτήσει αλλαγές στη διάρθρωση της ΕΕ, προτού δώσει τη συγκατάθεσή του για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν. Θα μπορούσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να ανταποκριθεί θετικά στις βρετανικές αξιώσεις; Η απάντηση, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, είναι αρνητική.
Είναι σαφές ότι η Μέρκελ, που θέλει πάση θυσία τους Βρετανούς στο ευρωπαϊκό πλοίο, αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον μετά την συντριβή του κόμματός του στις ευρωεκλογές. Γι’ αυτό και σύμφωνα με την DW, είναι αποφασισμένη να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την ανάδειξη της νέας ευρωπαϊκής ηγεσίας.
Τις επόμενες ημέρες θα βολιδοσκοπήσει τους ομολόγους της σε μια προσπάθεια αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης, εκτιμούν οι αναλυτές, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες του εγχειρήματος.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρομοκρατημένοι οι ηγέτες από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με τη Μέρκελ να σφυρίζει αδιάφορα
Ευρωεκλογές 2014: Γερμανία: “Λυπηρή η άνοδος της ακροδεξιάς”, λέει η Μέρκελ
Ευρωεκλογές 2014: Πρώτη δύναμη δεξιοί και σοσιαλιστές αλλά “νικητές” οι εθνικιστές