Μόνο που με απόφαση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, στη συνάντηση με τον πρόεδρο δε θα συμμετάσχουν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές.
Τον Ομπάμα θα συναντήσουν ο ίδιος ο Μπένερ, ο αντιπρόεδρος της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο σώμα Έρικ Κάντορ και αρκετά ακόμα στελέχη. Μαζί τους θα είναι και δύο στελέχη του Tea Party, ο Στιβ Σάουδερλαντ (Φλόριντα) και η Λιν Τζένκινς (Κάνσας).
Ο εκπρόσωπος του Μπένερ δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος προσκάλεσε όλους τους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης αποφάσισε να περιορίσει τον αριθμό της ομάδας στα 18 πρόσωπα, περιλαμβανομένων των προέδρων διαφόρων επιτροπών.
Στόχος του Ομπάμα να πείσει τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους να διαχωρίσουν τη θέση τους από τους συντηρητικούς του Tea Party και να υποχρεώσει τον Μπένερ να επιτρέψει την πραγματοποίηση μιας ψηφοφορίας για ένα νομοσχέδιο βραχυπρόθεσμων δαπανών ώστε να τερματιστεί η διακοπή της λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και να φύγει από το τραπέζι η απειλή μιας στάσης πληρωμών.
Ο Ομπάμα διεμήνυσε νωρίτερα ότι θα ασκήσει βέτο σε νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για την παράταση της χρηματοδότησης της αμερικανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA) κατά την διάρκεια της αναστολής λειτουργίας διαφόρων υπηρεσιών του κράτους.
Ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει μια σειρά παρόμοια νομοσχέδια της Βουλής των Αντιπροσώπων, καλώντας την να ψηφίσει το ταχύτερο ένα μέτρο που έχει εγκρίνει η Γερουσία για να λειτουργήσει κανονικά εκ νέου ολόκληρος ο ομοσπονδιακός κρατικός μηχανισμός.
Το δημοσιονομικό αδιέξοδο είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για εννέα συνεχείς ημέρες, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για αποτυχία αύξησης του ορίου δανεισμού της χώρας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Μια χρεοκοπία θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ, η οποία αναμενόταν –από τους οικονομολόγους- να ανακτήσει τη δυναμική το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Οι πολιτικοί στην Ουάσινγκτον θα πρέπει επειγόντως να εργαστούν ώστε να βρεθεί μία λύση στο αδιέξοδο του προϋπολογισμού που έχει προκαλέσει το μερικό πάγωμα της κυβέρνησης των ΗΠΑ και έχει αυξήσει τον κίνδυνο αθέτησης των πληρωμών, δήλωσε ανώτερος υπάλληλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ, Μιν Ζου, είπε ότι ενώ ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, η αβεβαιότητα σχετικά με το όριο του δανεισμού έχει αντίκτυπο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Εμείς δεν προβλέπουμε μια αθέτηση, οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα είχε αντίκτυπο όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν θέλουμε να δούμε κάτι τέτοιο», είπε. «Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να επιλύσουν το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στις αγορές. Είναι σημαντικό να μειωθεί η αβεβαιότητα γιατί αλλιώς θα επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια ανάπτυξη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στα όριά τους οι Αμερικανοί από το δημοσιονομικό αδιέξοδο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σκληρό μήνυμα Ομπάμα: “Δεν δέχομαι εκβιασμούς, ανοίξτε την κυβέρνηση τώρα”
Επιμένει ο Ομπάμα: Ψηφίστε την αύξηση του ορίου του χρέου
Ομπάμα: Δεν διαπραγματεύομαι υπό την απειλή της στάσης πληρωμών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Σπαρακτικές” επιστολές πολιτών διάβασε ο Ομπάμα
“Αγρίεψε” ο Ομπάμα με τους Ρεπουμπλικάνους που δεν ψηφίζουν τον προϋπολογισμό
Ομπάμα: Κανείς δεν κερδίζει από την παράλυση του κράτους
Οι τράπεζες γεμίζουν με χρήματα τα ΑΤΜ – Φοβούνται στάση πληρωμών
Το «λουκέτο» κρατάει τον Ομπάμα στην Ουάσινγκτον
Μητέρα με επιλόχεια κατάθλιψη η 34χρονη που σκόρπισε πανικό στο Καπιτώλιο
Λαγκάρντ: Η αδυναμία των ΗΠΑ να αυξήσουν το όριο του χρέους τους θα ήταν επιζήμια για όλον τον κόσμο