Ο διεθνής Τύπος της έχει ήδη δώσει την ταμπέλα του φαβορί για να διαδεχτεί στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικό Ταμείο τον φίλο και συμπατριώτη της, Ντομινίκ Στρος Καν. Κατά πολλούς, ίσως να είναι και η «απάντηση» σε ένα μεγάλο γρίφο.
Οι Γάλλοι δε σοκαρίστηκαν απλά από την υπόθεση Στρος Καν. Έβαλλαν κατά των ΗΠΑ για πολλούς λόγους. Κυρίως, για τον τρόπο που «διαχειρίστηκαν» στον 62χρονο Γάλλο πολιτικό, για τη «δημόσια διαπόμπευσή» του και για τις εικόνες με τις χειροπέδες στα χέρια.
Ίσως η υποστήριξη της υποψηφιότητας Λαγκάρντ να είναι ο τρόπος που θα «εξομαλυνθούν» οι σχέσεις Γαλλίας-ΗΠΑ. Υπάρχουν βέβαια και οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας, που αναφέρουν πως η Ουάσινγκτον έχει… κουραστεί να βλέπει σχεδόν 50 χρόνια τώρα (από το 1946 συγκεκριμένα) ένας Ευρωπαίο να είναι επικεφαλής του ΔΝΤ.
Βέβαια, υπάρχει και η άτυπη συμφωνία που δε μπορεί να «σπάσει»: ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι Αμερικανός και εκείνος του ΔΝΤ Ευρωπαίος. Εξάλλου, η διατήρηση της ηγεσίας του ΔΝΤ θα είναι «βάλσαμο» για την ταλανιζόμενη από την κρίση Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέρκελ, Τρισέ και άλλοι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν τονίσει πως θέλουν ο διάδοχος του Στρος Καν να είναι Ευρωπαίος.
Η Λαγκάρντ, διακρίνεται για την ευθύτητα του λόγου της (δε… «μασάει τα λόγια της» όπως αναφέρουν αναλυτές) και για την ισχυρή προσωπικότητά της. Αναγνωρίζεται απ’ όλους σε διεθνές επίπεδο (αναλυτές, οικονομολόγους, συνεργάτες, αντιπάλους), εκτός ίσως από τους Γάλλους φορολογούμενους!
Υπάρχει ακόμη ένας λόγος που δίνει προβάδισμα στην 55χρονη Κριστίν Λαγκάρντ. Είναι γυναίκα και πολλοί θεωρούν πως έφτασε ο καιρός να πάρει το πηδάλιο του ΔΝΤ και το «ασθενές φύλο». Αν γίνει αυτό, η Λαγκάρντ δε θα γίνει μόνο η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ΔΝΤ ή οποιουδήποτε άλλου διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού.
«Το ό,τι έγινε με τον Στρος Καν υπογραμμίζει πόσο καλό θα ήταν να πάρει μια γυναίκα αυτό το ρόλο», δήλωσε στους Times της Νέας Υόρκης ο Κενεθ Ρογκοφ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και καθηγητής, σήμερα, στο Χάρβαρντ.
Υπάρχει και το σενάριο που «λέει» ότι ίσως η Λαγκάρντ, που για την Ευρώπη θεωρείται σανίδα σωτηρίας, θα αναλάβει να ολοκληρώσει τη θητεία του Στρος Καν, που λήγει το 2012 και μετά θα μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για έναν υποψήφιο από τις αναδυόμενες οικονομίες, από τη Νότια Αφρική ή την Ινδία.
Βασικός ανταγωνιστής της, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ο Κεμάλ Ντερβίς από την Τουρκία, ο υπουργός Οικονομικών που έσωσε την τουρκική οικονομία από την κρίση του 2001, εν μέρει και λόγω ενός δανείου πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Πριν αναλάβει να σώσει την τουρκική οικονομία, ο Ντερβίς εργάστηκε επί 24 χρόνια στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να επιστρέψει στις ΗΠΑ, όπου έζησε για 25 χρόνια, και η θέση στο ΔΝΤ την ενδιαφέρει. Όσο όμως κρατάει η δημόσια συζήτηση, εκείνη κρατά το στόμα της ερμητικά κλειστό, αφού γνωρίζει πως ό,τι κι αν πει, μπορεί να «ερμηνευτεί» όπως θέλει ο καθένας.
«Οι γυναίκες διοχετεύουν λιγότερη τεστοστερόνη και λιγότερη λίμπιντο στη δουλειά από τους άνδρες» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στην Κριστιάν Αμανπούρ στο ABC, φράση που αυτές τις μέρες αποκτά τη δική της… σημασία, ενώ έχει μείνει στην… ιστορία και η εμφάνισή της, με τον παραδοσιακό γαλλικό μπερέ, στην εκπομπή του Τζον Στιούαρτ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παραιτήθηκε από το ΔΝΤ ο Στρος Καν
Τι σημαίνει η υπόθεση Στρος Καν για το ΔΝΤ – Όλες οι επιπτώσεις και η επικίνδυνη ισορροπία
Η κυβέρνηση των Η.Π.Α ζητάει επίσημα το ”κεφάλι” του Στρος Καν – Τυχαίο;
Γάλλοι σοσιαλιστές κατά ΗΠΑ: «Ξεφτιλίζουν τον Στρος Καν»
Ένας Τούρκος, υποψήφιος για τη θέση του Καν, στο ΔΝΤ
Η Μέρκελ θέλει Ευρωπαίο το διάδοχο του Στρος Καν
Ασιάτης ο επόμενος Πρόεδρος του ΔΝΤ: Η κούρσα για την διαδοχή του Στρος Καν έχει ήδη αρχίσει!