Πέμπτη, 18 Ιουλ.
38oC Αθήνα

Κροατία: Στα 46,2 δισ. ευρώ το εξωτερικό χρέος της χώρας το α’ 6μηνο 2013

Κροατία: Στα 46,2 δισ. ευρώ το εξωτερικό χρέος της χώρας το α’ 6μηνο 2013

Στα 46,2 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εξωτερικό χρέος της Κροατίας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση για την κατάσταση της οικονομίας και τη νομισματική πολιτική, που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας (HNB) και υιοθέτησε χθες η κροατική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Σλάβκο Λίνιτς διευκρίνισε ότι το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 104% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και περιλαμβάνει τα χρέη του κράτους, των τραπεζών, των επιχειρήσεων και των πολιτών.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η HNB προχώρησε στη λήψη σειράς μέτρων για τη διασφάλιση της ρευστότητας, τα οποία ήταν στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο ο δανεισμός δεν αναζωογονήθηκε, λόγω και της υποτονικής ζήτησης ιδιωτών και επιχειρήσεων και της παράλληλης επιφυλακτικότητας από πλευράς των τραπεζών.

Η έκθεση της HNB δείχνει ότι το τραπεζικό σύστημα στην Κροατία είναι σταθερό, παρά τη μείωση των εσόδων, ενώ τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας ανέρχονται σε 12 δισ. ευρώ.

Η κροατική κυβέρνηση ενέκρινε, επίσης, την ετήσια έκθεση της Κροατικής Υπηρεσίας Ανταγωνισμού, σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις. Όπως είπε ο κ. Λίνιτς, το συνολικό ποσό που χορηγήθηκε το προηγούμενο έτος έφθασε τα 8,8 δισ. κούνα, χαμηλότερο από προηγούμενα έτη, αλλά αρκετά υψηλό σε απόλυτα μεγέθη.

Τα περισσότερα χρήματα από τις επιδοτήσεις χορηγήθηκαν στους σιδηροδρόμους, τα ναυπηγεία, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και για τη διάσωση επιχειρήσεων, διευκρίνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι κρατικές επιδοτήσεις αντιπροσωπεύουν ποσοστό 2,6% στην Κροατία, έναντι 0,5% στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κροατία: Κόντρα κυβέρνησης- οικονομικών εμπειρογνωμόνων για τον δανεισμό και τη διαχείριση του χρέους

“Η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει ειδική προσέγγιση για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη” δήλωσε η ΥΠΕΞ της Κροατίας

Κροατία: Στο 0,4% ο πληθωρισμός το Νοέμβριο

Πήρε νέα προθεσμία για να μειώσει το έλλειμμά της η Κροατία

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε