Διαδοχικές κυβερνήσεις από το 2000 έχουν αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις και έχουν αυξήσει τις δαπάνες και το χρέος. Ωστόσο η χρηματοδότηση θα καταστεί πολύ δυσκολότερη όταν μεγάλες κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να αντιστρέφουν τη ροή των φτηνών μετρητών που είχε ενθαρρύνει τους επενδυτές σε ομόλογα να αναζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις σε κράτη όπως η Κροατία.
Οι κροάτες αξιωματούχοι εξακολουθούν να αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν εξωτερική βοήθεια. Ωστόσο τον τελευταίο μήνα αναλυτές έχουν αρχίσει να διακινούν την ιδέα να ζητηθεί ένα πρόγραμμα βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ που να εξαρτάται από τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και την ενθάρρυνση των νέων επιχειρήσεων.
Η Κροατία, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2013, δεν έχει καταγράψει οικονομική ανάπτυξη από το 2008. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελπίζει ότι φέτος η οικονομία θα ισορροπήσει, ωστόσο η μέση πρόβλεψη των αναλυτών είναι ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,7%.
Στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος της ΕΕ, ένα εργαλείο με το οποίο οι Βρυξέλλες επιβάλλουν δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη μέλη, το Ζάγκρεμπ πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2016.
Ωστόσο μόνο τρεις από τους 11 αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Ρόιτερς θεωρούν πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Η μέση πρόβλεψη είναι για δημοσιονομικό έλλειμμα 4,8% του ΑΕΠ φέτος και 4,5% το 2015, που αποτελεί εκλογική χρονιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας η ανεργία στην Κροατία