Κόσμος

Λαγκάρντ: Καλές οι αποφάσεις αλλά πρέπει να εφαρμόζονται κιόλας

Τα αυτονόητα είπε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάνοντας μια αποτίμηση των όσων έχουν γίνει μεχρι σήμερα στην Ευρώπη.

H κα Λαγκάρντ, χαιρέτισε σήμερα τις “προόδους” που επιτεύχθηκαν από τους Ευρωπαίους κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στα τέλη Ιουνίου προειδοποιώντας πάντως ότι πρέπει “να γίνουν περισσότερα” για να νικηθεί η κρίση του χρέους.

“Την τελευταία εβδομάδα, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε σημαντικές προόδους προς τη σωστή κατεύθυνση”, υπογράμμισε η Λαγκάρντ σε ομιλία της στο Τόκιο. “Πρέπει να γίνουν περισσότερα”, έσπευσε πάντως να προσθέσει.

Η Λαγκάρντ εξήγησε πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων που αποφασίσθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής θα εξαρτηθεί “από την ταχεία και αυστηρή εφαρμογή τους”.

Η ίδια επισήμανε πάντως ότι η κρίση του χρέους, δημοσιονομική και οικονομική, δεν πλήττει μόνο την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για “μια παγκόσμια κρίση”.

Η γενική διευθύντρια προειδοποίησε εν παρόδω ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη, τις οποίες ο οργανισμός πρέπει να επικαιροποιήσει μέσα σε μια δεκαριά ημέρες, θα είναι “λίγο κατώτερες απ’ αυτές που υπήρχαν πριν από μόλις τρεις μήνες”.

Για να ξαναβρεθεί η οδός της ευημερίας, η Λαγκάρντ εκτιμά πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να εργασθεί προς τρεις κατευθύνσεις: να αγωνιστεί κατά του χρέους, να μεταρρυθμίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να εξασφαλίσει μια σταθερή ανάπτυξη.

“Οι χώρες πρέπει να δράσουν με αποφασιστικό τρόπο στο θέμα του δημόσιου χρέους. Σε υπερβολικά πολλές αναπτυγμένες χώρες, ασκεί ισχυρή πίεση στην ανάπτυξη”, διευκρίνισε η Λαγκάρντ, κάνοντας πάντως τη διάκριση ανάμεσα στις χώρες “που πιέζονται από την αγορά” και πρέπει να σπεύσουν χωρίς καθυστέρηση και άλλες, όπως οι ΗΠΑ, όπου “η προσαρμογή μπορεί να είναι πιο σταδιακή για να μην μπει σε κίνδυνο η ανάκαμψη”.

Σχετικά με τη χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση, συμφώνησε πως έγιναν πρόοδοι, ιδιαίτερα μέσω των συμφωνιών “Βασιλεία ΙΙΙ” για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά επισήμανε πως παραμένουν ανεπαρκείς. “Αν μας ρωτούν αν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σήμερα πιο ασφαλές απ’ ό,τι πριν από την πτώχευση της τράπεζας Lehman Brothers, απαντώ ‘όχι ακόμη'”.

Χάρη σ’ αυτές τις προσπάθειες που έγιναν για το χρέος και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, “ο κινητήρας της ανάπτυξης θα μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι”, δήλωσε η Λαγκάρντ εκφράζοντας την ευχή να υπάρξει “μια ανάπτυξη βιώσιμη, ισορροπημένη (…) που θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης”.

Το Τόκιο αποτελεί το πρώτο σταθμό μιας περιοδείας της Λαγκάρντ στην Ασία. Αύριο Σάββατο θα εκφωνήσει ομιλία σ’ ένα πανεπιστήμιο της ιαπωνικής πρωτεύοσυας. Στη συνέχεια θα βρεθεί από τις 8 ως τις 10 Ιουλίου στην Τζακάρτα, μετά, στις 11 και 12 στην Μπαγνκόκ, όπου πρόκειται να συμμετάσχει σ’ ένα οικονομικό σεμινάριο που συνδιοργανώνεται από το ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η “κατάρα του καλοκαιριού” παραμονεύει

 

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα