Πρόκειται για ένα εκκρεμές με δυνατότητα ελεύθερης εκτέλεσης ταλαντώσεων. Η ελεύθερη μεταβολή του επιπέδου κίνησης του εκκρεμούς αποδεικνύει την κίνηση της γης. Πήρε φυσικά το όνομά του από τον εφευρέτη του ο οποίος το πρωτοπαρουσίασε στο Παρίσι.
Οι περισσότεροι βεβαίως το γνωρίζουν από το μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο με τον ίδιο τίτλο.
Χρειάζεται ένα αρκετά μακρύ σχοινί, ώστε να ελαττώνεται το φαινόμενο της μείωσης των ταλαντώσεων, και ένα βάρος, τέτοιο, ώστε να κρατάει το σχοινί τεντωμένο.
Αυτό που πρέπε να κάνει κανείς είναι να θέσει το εκκρεμές σε ταλάντωση στο Βόρειο πόλο. Αν η γη δεν έκανε περιστροφή τότε το εκκρεμές θα ταλαντώνονταν ακριβώς στο ίδιο κάθετο επίπεδο.
Όμως, επειδή η γη κινείται, το κάθετο επίπεδο του εκκρεμούς στρέφεται αντίθετα από τη φορά κίνησης της γης, λόγω των δυνάμεων Κοριολίς. Έτσι, εμφανίζεται σαν η γη να γυρίζει κάτω από το εκκρεμές, πράγμα που ακριβώς συμβαίνει.
Η στροφή αυτή του επιπέδου θα κάνει έναν πλήρη κύκλο σε διάστημα μιας ημέρας ή μισό (οπότε θα φαίνεται σαν να έχει επανέλθει στην αρχική του θέση) σε 12 ώρες.
Ήταν Φεβρουάριος του 1851 όταν ο Λεόν Φουκώ παρουσίασε το πείραμά του στην Μεσημβρινή Αίθουσα του Αστεροσκοπείου του Παρισιού.
Λίγες εβδομάδες αργότερα έγινε επίδειξη και το Πάνθεον του Παρισιού. Τότε, παρότι ήταν αποδεκτό ότι η γη κινείται, ο Φουκώ με το εκκρεμές του το απέδειξε περίτρανα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
194α γενέθλια του Λεόν Φουκώ: Που αφιερώνει η Google το doodle της
Κάρολος Κουν: Το doodle της Google για τα 105α γενέθλιά του
105α γενέθλια του Κάρολου Κουν: To doodle της Google για τον μεγάλο θεατράνθρωπο
100α γενέθλια Leonidas da Silva: Ένα… ποδοσφαιρικό Google doodle!
Κλωντ Ντεμπυσσύ: Ποιός είναι ο συνθέτης που η google τιμά με το doodle της
Κλωντ Ντεμπυσσύ: Tα 151α γενέθλιά του τιμά η google με doodle
Έρβιν Σρέντιγκερ: Ποιός ήταν ο φυσικός που τιμά η Google με doodle
126α γενέθλια του Έρβιν Σρέντιγκερ: Η Google του αφιερώνει το doodle της