Πέμπτη, 17 Οκτ.
19oC Αθήνα

Liam Payne: Ο σταρ των One Direction που ξεκίνησε από το X Factor και πάλεψε με τη σκοτεινή πλευρά της φήμης

REUTERS/Lucas Jackson/File Photo
REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

Ο Λίαμ Πέιν, ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός ως μέλος του βρετανικού boyband One Direction, πέθανε σε ηλικία 31 ετών.

Ο τραγουδιστής Λίαμ Πέιν και πρώην μέλος των One Direction πέθανε μετά από πτώση από τον τρίτο όροφο ενός ξενοδοχείου στην Αργεντινή, ανακοίνωσαν οι αρχές την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024. 

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η αστυνομία κλήθηκε στο σημείο μετά από αναφορά για «επιθετικό άνδρα που πιθανώς βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ». Κατά την άφιξή τους, οι αστυνομικοί άκουσαν έναν θόρυβο και εντόπισαν τη σορό του Payne στην αυλή του ξενοδοχείου.

Γεννημένος στο Wolverhampton της Αγγλίας, ο Payne άκουγε τα τραγούδια του Usher και του Justin Timberlake. Είχε ευτυχισμένα παιδικά χρόνια. Ο πατέρας του, Geoff, εργαζόταν ως μηχανικός, ενώ η μητέρα του, Karen, ήταν νοσοκόμα σε βρεφονηπιακό σταθμό.

«Ζούσαμε υπέροχα, αν και δεν είχαμε πολλά», δήλωσε στην Telegraph σε συνέντευξή του το 2017. «Ο μπαμπάς είχε χρέη, αλλά οι γονείς μου έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν».

Πιστεύοντας ότι μια καριέρα στη μουσική θα ήταν «αυτό που θα έκανε τους γονείς του πιο περήφανους», εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως διαγωνιζόμενος στον τηλεοπτικό διαγωνισμό ριάλιτι The X Factor το 2008, αλλά ο κριτής και δημιουργός του σόου Simon Cowell του είπε να επιστρέψει σε δύο χρόνια.

Όταν επέστρεψε το 2010, έγινε μέλος του συγκροτήματος One Direction μαζί με τους Harry Styles, Niall Horan, Zayn Malik και Louis Tomlinson. Ήταν η μεγάλη του ευκαιρία.

«Στην αρχή δεν μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τους εγωισμούς μας», δήλωσε στον Guardian σε συνέντευξή του το 2019.

«Ο καθένας είχε τον δικό του – ήταν σαν να είχαμε τέσσερα μεγαλύτερα αδέρφια». Ισχυρίστηκε ότι ήταν «λίγο πιο ώριμος» από τους άλλους, κάτι που, όπως είπε, οφειλόταν στην εστίαση και τη φιλοδοξία του για καριέρα στο χώρο του θεάματος.

Μετά την τρίτη θέση στον τελικό του X Factor, οι One Direction υπέγραψαν συμβόλαιο με την εταιρεία Syco Entertainment του κριτή και δημιουργού του σόου Simon Cowell.

Το ντεμπούτο τους έγινε με το single τους, «What Makes You Beautiful» και έκανε διεθνή επιτυχία όταν κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2011, φτάνοντας στο Νο 1 του βρετανικού singles chart.

Ακολούθησε μια φρενίτιδα θαυμαστών και μέσων ενημέρωσης που πoλλοί την συνέκριναν με την Beatlemania.

Οι One Direction, ή «1D», πούλησαν περισσότερους από 70 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως και σήμερα θεωρούνται ένα από τα μεγαλύτερα boybands στην ιστορία της μουσικής.

Κυκλοφόρησαν πέντε άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου του ντεμπούτου τους « Up All Night » το 2011, και κέρδισαν πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων επτά βραβεία Brits και τέσσερα βραβεία MTV Video Music.

Ο Payne αναφέρθηκε στον χρόνο που πέρασε στους One Direction «σαν πανεπιστήμιο», αλλά αργότερα μίλησε ανοιχτά για τις εμπειρίες του από την εξουθένωση και την κλειστοφοβία: «Πυρετός καμπίνας», είπε στην Telegraph.

REUTERS/Dylan Martinez/File Photo

«Θυμάμαι όταν υπήρχαν 10.000 άνθρωποι έξω από το ξενοδοχείο μας. Δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά. Ήταν μόνο συναυλία και μετά ξενοδοχείο. Και δεν μπορούσες να κοιμηθείς, γιατί εξακολουθούσαν να είναι έξω».

Η αγανάκτησή του με τη φήμη κορυφώθηκε στη Νέα Υόρκη το 2012, όταν πήγαινε σε ένα εστιατόριο με τους γονείς του και ένας φωτογράφος έσπρωξε κατά λάθος τη μητέρα του.

«Υπήρχε ένα σμήνος από αυτούς και εγώ απλά ήθελα να φάω ένα μπέργκερ με τους γονείς μου. Έκλαψα. Σκέφτηκα “Δεν μπορώ να το κάνω αυτό” και πραγματικά μισούσα τη ζωή μου».

Ο Malik ανακοίνωσε το 2015 ότι αποχωρεί από το συγκρότημα- οι One Direction έκαναν επ’ αόριστον παύση μόλις λίγους μήνες αργότερα. «Ήταν λίγο σκοτεινά και διεστραμμένα προς το τέλος», δήλωσε ο Payne στον Guardian για τη διάλυση του συγκροτήματος. «Αλλά οι τελευταίες συναυλίες ήταν πραγματικά όμορφες στιγμές».

«Ήταν σχεδόν σαν να μετρούσαμε αντίστροφα για τις διακοπές… θα ξυπνούσαμε εκείνο το πρωί της Δευτέρας χωρίς πρόγραμμα». Ο Payne έκανε θεραπεία για δύο χρόνια μετά τη διάλυση των One Direction. «Ήταν δύσκολο στην αρχή, γιατί δεν ήξερα πραγματικά τίποτα για τον εαυτό μου. Ήταν λίγο μουδιασμένο το συναίσθημα».

Και τα πέντε πρώην μέλη ακολούθησαν σόλο καριέρες: Ο Payne κυκλοφόρησε το «Strip That Down» – σε συνεργασία με τον Ed Sheeran – ως το lead single από το πρώτο και μοναδικό σόλο άλμπουμ του, το LP1 με επιρροές από R&B, το οποίο κυκλοφόρησε το 2019.

Ο δίσκος έλαβε ανάμεικτες κριτικές, με τους κριτικούς να παρατηρούν ότι φαινόταν να δυσκολεύεται να διεκδικήσει μια ξεχωριστή καλλιτεχνική ταυτότητα. Ωστόσο, το «Strip That Down» σημείωσε καλές επιδόσεις στα charts, φτάνοντας στο Top 5 του Ηνωμένου Βασιλείου και στο Νο 10 του αμερικανικού Billboard Hot 100.

Ο Payne παραδέχτηκε στο Billboard το 2017 ότι αρχικά είχε διστάσει να ακολουθήσει σόλο καριέρα: «Απλά θα ασχολούμουν με τη σύνθεση τραγουδιών», είπε. “Αλλά μετά είπα: »Προσπαθείς να το κάνεις αυτό από τότε που ήσουν 14 ετών. Θα ήσουν γελοία ηλίθιος αν απέρριπτες την επιλογή να έχεις ένα συμβόλαιο». Βγαίνοντας από το συγκρότημα, είχαμε κάποιες πολύ καλές ευκαιρίες γύρω μας. Έπρεπε να κάνω κάτι».

Η σχέση του με την κριτή του X Factor και πρώην σταρ των Girls Aloud Cheryl αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής λόγω της διαφοράς ηλικίας τους. Γνωρίστηκαν για πρώτη φορά όταν ο Payne πέρασε από οντισιόν για το σόου – οι αναφορές ότι έβγαιναν μαζί το 2016, όταν εκείνος ήταν 22 ετών και εκείνη 32.

Εκείνη γέννησε τον γιο τους, Bear, τον Μάρτιο του 2017- το ζευγάρι ανακοίνωσε την απόφασή του να χωρίσει τον Ιούλιο του επόμενου έτους.

Είχε μια on-off σχέση με το μοντέλο Maya Henry από το 2019 έως το 2022. Τα τελευταία δύο χρόνια είχε σχέση με την influencer Kate Cassidy.

REUTERS/Lucas Jackson/File Photo

Ο Πέιν μιλούσε συχνά για τη μάχη του με τον αλκοολισμό. Τον Ιούνιο του 2022, εμφανίστηκε σε μια αμφιλεγόμενη συνέντευξη σε podcast με τον influencer των social media Logan Paul, όπου έκανε μια σειρά από εξωφρενικούς ισχυρισμούς για τους One Direction και τους πρώην συμπαίκτες του.

Μετά από αντιδράσεις, ο Payne ζήτησε συγγνώμη και αργότερα ανακοίνωσε ότι μπήκε σε κέντρο αποτοξίνωσης.

«Πολλά από αυτά που είπα προέρχονταν από λάθος θέση», είπε σε ένα βίντεο που μοιράστηκε στο κανάλι του στο YouTube. «Ήμουν τόσο θυμωμένος με όσα συνέβαιναν γύρω μου και αντί να κοιτάξω προς τα μέσα, αποφάσισα να κοιτάξω προς τα έξω όλους τους άλλους και, ναι, ξέσπασα σε όλους τους άλλους, κάτι που είναι απλά λάθος, πραγματικά».

Παρά το γεγονός ότι έχει μετανιώσει για τις παρατηρήσεις του, δήλωσε ότι η συνέντευξη στο podcast τον βοήθησε να αποκτήσει «μεγαλύτερη αυτοκυριαρχία στη ζωή και σε όλα όσα μου ξέφευγαν». Γιόρτασε 100 ημέρες νηφαλιότητας τον Μάιο του 2023.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Payne φέρεται να μοιράστηκε ένα Snapchat που έλεγε ότι ταξίδευε στην Αργεντινή για να παρακολουθήσει τη συναυλία του πρώην μέλους των One Direction, Niall Horan:

«Έχει περάσει καιρός από τότε που εγώ και ο Niall μιλήσαμε», είπε. «Έχουμε πολλά να πούμε και θα ήθελα να τακτοποιήσω μερικά πράγματα με το αγόρι. Χωρίς κακές διαθέσεις ή κάτι τέτοιο, αλλά απλά πρέπει να μιλήσουμε».

Ο Payne κυκλοφόρησε το τελευταίο του single, «Teardrops», νωρίτερα φέτος, το οποίο συνοδευόταν από μια ακουστική έκδοση.

Άφησε πίσω του τους γονείς του, τις δύο μεγαλύτερες αδελφές του και τον γιο του, Bear, ηλικίας επτά ετών.

Συντετριμμένοι φίλοι και συνάδελφοι αποχαιρετούν τον τραγουδιστή που «έφυγε» μόλις στα 31 του χρόνια. 

Πληροφορίες από Independent

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις