Τετάρτη, 2 Οκτ.
20oC Αθήνα

Live οι εξελίξεις στο Ισραήλ μετά την επίθεση με πυραύλους από το Ιράν

Live οι εξελίξεις στο Ισραήλ μετά την επίθεση με πυραύλους από το Ιράν
REUTERS/Louisa Gouliamaki

Αυτό που πολύ περίμεναν, μια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ειδικά μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ήρθε στο βράδυ της Τρίτης (01.10.2024). Σχεδόν ταυτόχρονα μια μια τρομοκρατική επίθεση στη Γιάφα, νότια του Τελ Αβίβ! Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο live blog του newsit.gr. 

 

«Θα χτυπήσουμε απόψε σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή», λέει ο στρατός του Ισραήλ

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα χτυπήσει απόψε «δυνατά» ολόκληρη την Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο εκπρόσωπος των IDF Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία «συνεχίζει να επιχειρεί με πλήρη δυναμικότητα και απόψε θα συνεχίσει επίσης να χτυπά δυνατά στη Μέση Ανατολή, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα».

«Τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ και των ΗΠΑ λειτούργησαν αποτελεσματικά. Υπήρχε στενή συνεργασία στον εντοπισμό και την αναχαίτιση», δήλωσε σχετικά με την ιρανική επίθεση με 180 πυραύλους στο Ισραήλ.

«Εξακολουθούμε να ερευνούμε το αποτέλεσμα της επίθεσης και δεν θέλουμε να δώσουμε στον εχθρό όλες τις πληροφορίες», λέει ο Χαγκάρι, καλώντας τους πολίτες να μην δημοσιεύουν πληροφορίες και βίντεο στα social media.

Λευκός Οίκος: Θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε το Ισραήλ

«Δεν έχουμε γνώση πληγμάτων στο Ισραήλ σε στρατιωτικές υποδομές. Η επίθεση δεν ήταν αποτελεσματική και ηττήθηκε. Υπήρξαν κάποια μικρά πλήγματα είπε λίγο πριν τις 22.00 ώρα Ελλάδας ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, για το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ.

«Υπάρχουν αναφορές για την επίθεση στη Τζάφα. Να συλλυπηθούμε τις οικογένειές των θυμάτων. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και της απειλές του Ιράν και των δορυφόρων του στην περιοχή» συμπλήρωσε, για την επίθεση στο Ισραήλ.

«Δεν έχουμε ενεργοποιήσει σχέδιο εκκενώσεων για τους Αμερικανούς στο Λίβανο. Ακολούθησαν οδηγίες από το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Έχουμε κάνει αρχικές συζητήσεις με το Ισραήλ για το αν θα υπάρξει απάντηση. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις για να αξιολογήσουμε και να κρίνουμε. Είναι φυσικά μια αξιοσημείωτη κλιμάκωση από το Ιράν. Θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματά μας» τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Και κατέληξε με νόημα:

«Έχουμε διαβουλεύσεις με τις αρχές του Ισραήλ, δε θα μιλήσουμε δημόσια για τα σχέδια. Μπορώ να σας πω ότι συζητούμε και είμαστε σε άμεση επαφή με τις αρχές του Ισραήλ. Θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε το Ισραήλ και θα υπάρξουν σκληρές συνέπειες».
Πεντάγωνο: Αν γίνουν στόχοι αμερικανικές βάσεις, φυσικά θα υπάρξει απάντηση

Στη συνέχεια, εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι «εξεπλάγησαν οι ΗΠΑ από την κλίμακα του χτυπήματος. Το Ιράν δημοσίως απειλούσε το Ισραήλ για αντίποινα. Ήταν μια αξιοσημείωτη επίθεση. Ακόμα αξιολογούμε την επίθεση… Διαβουλευόμαστε με το Ισραήλ για τα επόμενα βήματα με έμφαση στην άμυνα του Ισραήλ».

Τόνιζε ωστόσο ότι «αν οι αμερικανικές βάσεις γίνουν στόχοι θα υπάρξει φυσικά απάντηση από την Αμερική. Στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Ιράν: «Χτυπήσαμε 3 στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ που σταθμεύουν F-35 και τα κεντρικά της Μοσάντ»

Ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ είπε στο Al Jazeera ότι η πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν επιτυχής και ότι αρκετές ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις χτυπήθηκαν «όπως είχε προγραμματιστεί».

Ο αξιωματούχος της λιβανικής οργάνωσης πρόσθεσε ότι ο ρυθμός αναχαίτισης από τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ ήταν «αδύναμος», τονίζοντας ότι υπήρξαν απώλειες μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων.

Τρεις στρατιωτικές βάσεις του Τελ Αβίβ έγιναν στόχος επίθεσης, όπως ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης (IRGC) του Ιράν.

«Επλήγησαν αρκετές αεροπορικές βάσεις και βάσεις ραντάρ, κέντρα συνωμοσίας και σχεδιασμού δολοφονιών κατά των ηγετών της αντίστασης, ιδιαίτερα των Ισμαήλ Χανίγια, Χασάν Νασράλα και διοικητών του IRGC», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Όπως υποστηρίζει το Ιράν, πέρα από τους πυραύλους, ταυτόχρονα εξαπέλυσε και μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση, ενώ λέει ότι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τους νέους υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους Fatah.

Σε ανακοίνωσή του, το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ισχυρίστηκε επίσης ότι το «90%» των πυραύλων του έπληξαν επιτυχώς τους στόχους τους.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι χτυπήθηκε η αεροπορική βάση Nevatim, στην οποία σταθμεύουν τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35, ενώ βίντεο που κυκλοφορούν στα social media φέρεται να δείχνουν ιρανικούς πυραύλους να στοχεύουν τα κεντρικά της Μοσάντ, στο Τελ Αβίβ.

Το χρονικό της επίθεσης

Ήταν λίγο πριν από τις 20:00, το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου όταν, σύμφωνα με δυο Ισραηλινούς αξιωματούχους, σχεδόν 200 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, σε μια επίθεση επίθεσης που έγινε σε δύο κύματα, σύμφωνα με το Axios.

Ο Ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι αναχαιτίστηκε «μεγάλος αριθμός» πυραύλων. «Υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο κεντρικό και νότιο» Ισραήλ, είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση από την πλευρά της μετέδωσε ότι το 80% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ έπληξαν τους στόχους τους.

REUTERS/Amir Cohen

Πηγές προσκείμενες στον συριακό στρατό πάντως ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ κατέρριψε δεκάδες πυραύλους που πέρασαν πάνω από το συριακό έδαφος. Άλλοι μάρτυρες από τη νότια Συρία, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, είπαν ότι είδαν πυραύλους να καταρρίπτονται.

Πριν την επίθεση στο Ισραήλ (μια μετά μετά την περιορισμένη χερσαία επιχείρηση των Ισραηλινών στον νότιο Λίβανο), η Τεχεράνη ενημέρωσε τη Ρωσία όπως και τις ΗΠΑ. 

Πριν από την πυραυλική επίθεση, το απόγευμα, στην πόλη Γιάφα, νότια του Τελ Αβίβ, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων τρομοκρατών. 

Η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς και επτά τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση. Δύο δράστες «εξουδετερώθηκαν» επιτόπου. Η επίθεση σημειώθηκε σε μια στάση του τραμ, στη Λεωφόρο Ιερουσαλήμ.

REUTERS/Ammar Awad

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ερευνά αναφορές για μια ακόμη τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο κοντά στο Τελ Αβίβ. Δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες από αυτή την επίθεση.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν “πρόσθετη αμυντική υποστήριξη” στο Ισραήλ μετά την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού.

“Οι δυνάμεις μας παραμένουν στη θέση τους για να παράσχουν πρόσθετη αμυντική υποστήριξη και να προστατέψουν τις αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή” μετά τη συμμετοχή τους στην “αναχαίτιση των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ”, δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

 

 

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις