Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Λονδίνο: Ο πύργος της κολάσεως και τα ουρλιαχτά του πόνου! Θρήνος και οργή για τους νεκρούς [vids]

Φωτο από reuters
Φωτο από reuters

Η πυρκαγιά που κατέστρεψε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη το κτιριακό συγκρότημα εργατικών κατοικιών στο Λονδίνο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, ενώ η οργή ξεχειλίζει μεταξύ των κατοίκων, που καταγγέλλουν σοβαρές παραλείψεις από την εταιρεία διαχείρισης του κτιρίου.

Εκ των 78 ανθρώπων που νοσηλεύονται, οι 18 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ πολλοί άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, με αποτέλεσμα οι αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί πολύ περισσότερο. «Μια περίπλοκη επιχείρηση έρευνας (που θα διαρκέσει) πολλές ημέρες» βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, δήλωσε ο Στιούαρτ Κούντι, διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, που δεν αναμένει να βρεθούν άλλοι επιζώντες.

«Άκουγα ουρλιαχτά από παντού κι έβλεπα ανθρώπους να πηδούν από τα παράθυρα. Ο ουρανοξύστης είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Ήταν ο απόλυτος τρόμος» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καντετζάχ Μίλερ, που διαμένει σε γειτονικό κτίριο το οποίο εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους.

Αυτόπτες μάρτυρες είδαν γονείς να πετάνε τα παιδιά τους από τα παράθυρα επιχειρώντας, σε μια κίνηση απόγνωσης, να τα σώσουν από την φωτιά που κατέκαιε τον ουρανοξύστη όπου βρίσκονται 120 διαμερίσματα σε 24 ορόφους, κοντά στη συνοικία Νότινγκ Χιλ, στο δυτικό Λονδίνο. Η πρόσοψη του Πύργου Γκρένφελ, που κτίστηκε το 1974, κάηκε σχεδόν ολοσχερώς. Την ώρα που κάποιες εστίες ήταν ακόμη ορατές σήμερα το μεσημέρι, η επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Λονδίνου Ντάνι Κότον ανέφερε το ενδεχόμενο κατάρρευσης του κτιρίου. Μηχανικοί επιθεώρησαν τον πύργο.

«Δεν ήταν έκπληξη» Τα αίτια της καταστροφής παραμένουν άγνωστα, όμως η οργή αυξάνεται μεταξύ των ενοίκων που καταγγέλλουν επανειλημμένες αστοχίες και λάθη. «Το 90% των ενοίκων υπέγραψε ένα αίτημα στα τέλη του 2015 όπου διατύπωναν παράπονα για την κακή διαχείριση εκ μέρους της εταιρείας που ήταν υπεύθυνη για τη συντήρηση του κτιρίου» υπογράμμισε ο Ντέιβιντ Κόλινς, πρόεδρος της ένωσης ενοίκων του ουρανοξύστη έως τον περασμένο Οκτώβριο.

«Άκουσα ότι ορισμένα συστήματα πυρασφάλειας δεν λειτούργησαν, αυτό δε με εκπλήσσει. Νιώθω σοκ, είμαι συντετριμμένος, όμως δε νιώθω έκπληξη» υπογράμμισε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Ντέιβιντ Κόλινς επισήμανε επίσης την ευθύνη της δημοτικής αρχής του Κένσινγκτον και Τσέλσι, επιβεβαιώνοντας ότι στο αίτημα για μια ανεξάρτητη έρευνα που είχε ο ίδιος ζητήσει δεν ανταποκρίθηκε κανείς.

Έγγραφα που χρονολογούνται εδώ και περίπου έναν χρόνο αποδεικνύουν ότι ένοικοι είχαν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για την κατάσταση του κτιρίου και τους ενδεχόμενους κινδύνους να ξεσπάσει πυρκαγιά, καταγγέλλοντας κυρίως προβλήματα φωτισμού και την έλλειψη εξόδων κινδύνου.

Ο δημόσιος οργανισμός KCTMO (Kensington & Chelsea Tennant Management Organisation), που διαχειρίζεται τον ουρανοξύστη, παραδέχθηκε σε ένα δελτίου τύπου «ότι είναι ενήμερος για τις ανησυχίες που διατύπωναν εδώ και πολύ καιρό οι ένοικοι». «Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εικασίες για τα αίτια της πυρκαγιάς» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Με ανάθεση από τη δημοτική αρχή του Κένσινγκτον και Τσέλσι, η εταιρεία Rydon εξήγησε από την πλευρά της ότι έκανε εργασίες «ανακαίνισης» του κτιρίου ύψους σχεδόν 10 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία «πέρασε με επιτυχία όλους τους υποχρεωτικούς ελέγχους σε σχέση με τους κανόνες πυρασφάλειας και τους κανονισμούς ασφαλείας».

Σύμφωνα με πολλούς κατοίκους, οι εργασίες αυτές ενδέχεται να έπαιξαν ρόλο στην ταχεία εξάπλωση της φωτιάς.
Ο 45χρονος Σαλάχ Σεμπιουνί, που βγήκε από το κτίριο εγκαίρως, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το «πλαστικό που έπιασε φωτιά» φαίνεται να έπαιξε ρόλο στην καταστροφή και κατήγγειλε επιπλέον μια ανακαίνιση χαμηλού κόστους: «Αυτό έμοιαζε με μέταλλο. Πίστευα ότι έκαναν κάτι καλό. Εντέλει, ήταν πλαστικό».

Για τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Άνγκους Λόου, φαίνεται πως η «φύση της εξωτερικής επίστρωσης είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε η φωτιά». Την ίδια ώρα πολλοί άνθρωποι που κατάφεραν να φύγουν κατήγγειλαν ότι τους συνέστησαν να παραμείνουν κλεισμένοι στα διαμερίσματά τους κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. «Εάν είχαμε ακολουθήσει τις συμβουλές τους, θα ήμασταν νεκροί», τόνισε ο Νίκι Παραμασιβάν στο BBC.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε